Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette mener befolkningen om shorts på jobben

Debatten om det er greit å gå med shorts på jobben har rast. En ny undersøkelse viser hva flertallet mener.

MOT SHORTSHATERNE: Siavash Mobasheri i Rødt mener at short på jobben er helt ok. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
MOT SHORTSHATERNE: Siavash Mobasheri i Rødt mener at short på jobben er helt ok. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hetebølge, tropevarme og ekstremtørke. Varmerekordene har kommet på løpende bånd denne sommeren. De flotte sommerdagene har ført til at flere har behovet for å kunne lufte leggene- også på jobben, men er det akseptabelt?

De fleste mener faktisk det er greit for menn å gå med shorts på jobben.

Det kommer fram i en undersøkelse Ipsos har utført på vegne av Dagbladet.

Spørsmålet som ble stilt til 1001 personer, lød som følger:

«Er det greit for menn å gå med shorts på jobb?»

PÅ KONTORET: Da Siavash Mobasheri gikk opp på talerstolen i iført
PÅ KONTORET: Da Siavash Mobasheri gikk opp på talerstolen i iført Vis mer

Shorts-nekt fra sjefen

I mai sine hete sommerdager blusset debatten om shorts på jobben for alvor opp. Diskusjonen ble heftig også rundt om i Skandinavia. Jyllands-postens sjefredaktør Jacob Nybroe ble et tema i debatten, etter at han sendte ut en e-post til sine ansatte om hva slags antrekk han synes var greit å bruke på jobb i sommer. Sjefredaktøren sier ja til langbukser og knelange skjørt, men nei til shorts og hotpants.

I mailen var det en oppfordring til å kle seg semi-konservativt og bruke sunn fornuft. Mer oppsiktsvekkende var et konkret forbud om å lufte leggene i shorts.

I Norge ble debatten for alvor noe folk snakket om da Rødt-politiker Erling Folkvord, stilte opp på debatt på TV 2 i shorts og singlet. Han skulle snakke om Midtøsten og konfliktområder, men endte opp med å få enorm oppmerksomhet for klesstilen sin isteden.

Nesten halvparten positive

En bølge meninger bredte seg over Skandinavia. Er det greit å gå med shorts på jobben eller ikke? I Dagbladets sommerundersøkelse viser det seg at folk flest synes det er greit for menn å gå med shorts på jobben.

1001 mennesker svarte på undersøkelsen og alternativene til spørsmålet «Er det greit for menn å gå med shorts på jobben?» var «Ja, uansett arbeidsoppgave eller stilling», «Ja, men bare dersom man ikke er i lederstilling eller har klientmøter», «Nei, man kan ikke ha shorts uansett arbeidsoppgave eller stilling» og «Vet ikke, har ingen mening».

21 prosent svarte at det var greit uansett arbeidsoppgaver eller stilling. Like mange svarte nei til shorts. 45 prosent mente det var greit hvis man ikke har lederstilling eller klientmøter og 12 prosent hadde ingen mening.

De eldste strengest

Bare ni prosent av de spurte mellom 60 og 99 år sier det er greit å gå med shorts på jobben uansett arbeidsoppgaver eller stilling. 38 prosent sier det bare er greit dersom man ikke er i lederstillinger eller har klientmøter.

Hos den yngre garde er det mer akseptabelt for menn å gå med shorts på jobben. 18 prosent synes det er greit uansett arbeidsoppgave eller stilling og 50 prosent synes det er greit dersom man ikke er i lederstilling eller har klientmøter.

Det er liten forskjell på svarene til kvinner og menn. Bare en prosent flere kvinner enn menn, mener det er greit å gå i shorts hvis man ikke er i lederstillinger eller har klientmøter.

Ytringsfriheten

Siavash Mobasheri er leder for Rødt Oslo. 27-åringen jobber til daglig som lærer og kaller seg fritidspolitiker. På Twitter postet han i debattens hete og gikk ut mot shortshaterne. Han mener det er helt greit å gå med shorts på jobben.

- Å kunne velge hvilke klær man skal gå med er en del av ytringsfriheten man har. Egentlig bryr jeg meg ikke om hva folk tenker om hvordan jeg går kledd. I noen settinger må man jo selvfølgelig ta hensyn, sier Mobasheri.

Han mener at sjefen ikke burde bestemme hva folk går i. Det burde ansatte på arbeidsplassen i fellesskap velge. Det er reelt demokrati, forteller politikeren.

- Kamp mot shortspolitiet

Twitter-posten var en reaksjon på en sak Dagsavisen hadde skrevet, i etterkant av mediehysteriet med Erling Folkvord. Avisa hadde publisert et bilde tatt fra livesendingen til byrådsmøtet, der Mobasheri har på seg shorts. Teksten til bilde var som følger:

«Rødts Siavash Mobasheri fulgte opp Rødt sin linje om å kjempe mot shortspolitiet. Vi tolker det som en slags hyllest til tidligere Rødt-sjef Erling Folkvord».

27-åringen mener at kritikken av partikollega Folkvords klesstil var synd. Mobasheri forteller at Folkvord ikke bryr seg om hva han har på seg, og at mange ikke har den tryggheten til å gå i det de vil. Han legger til at det er synd at folk brydde seg mer om at Folkvord hadde på shorts, enn det han egentlig prata om.

Mobasheri tenker at debatten sier litt om oss alle, og hva vi velger å henge oss opp i. Det blir på en måte et i-landsproblem, mener han.

- Naken på jobb

Hans Geelmuyden er ledende senior partner i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese. Han uttalte seg da shortsdebatten var på sitt heteste, og sa til Nettavisen at «man kan gjerne gå naken på jobb». For de ansatte i Geelmuyden Kiese er det ingen restriksjoner for hva man kan ha på seg.

- Jeg tenker at vi er voksne mennesker som kan gå med hva vi vil. Jeg har en stor tillit til enkeltmennesker og har ingen restriksjoner for mine ansatte. Det er grenser for hvilken styring man skal føre, sier han.

Geelmuyden peker på at det er forskjell fra yrke til yrke. I finans er det mer viktig med hva man har på seg. I den kreative bransjen er det mindre viktig, mener Geelmuyden. I tillegg understreker han at det ikke bør være noen forskjell på kvinner og menn.

- Profesjonaliteten er viktigere enn hvilken klesdrakt man har på. Folk er mest opptatt av hva man står for og mener, sier han.