Dette mener de om Bondevik & co

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvdan Skard

leder Kommunenes Sentralforbund

- Regjeringens slagord for moderniseringen av offentlig sektor,«fra ord til handling», er foreløpig blitt med ordene. Den viser vilje til å forstå våre problemer, men mindre evne til å ta innover seg konsekvensene. Den burde prioritert slik at det ble mer til den nære velferd for folk flest, for de gamle, de syke og for skolebarna.

Steinar Lem

leder Framtiden i våre hender

- Seksere til miljøvernminister Børge Brende og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Ellers preges regjeringen av en trist og verdifri olje- og energiminister - «lagertømmer», som Willoch kaller det, en stabeis av en finansminister, litt mot og vilje hos Lars Sponheim, en politisk karaktersvak statsminister og et kronisk uøkologisk skatteregime. Terningkast fire fordi de to førstnevnte trekker opp, og i relieff til forgjengeren, Stoltenberg-regjeringen. Den var verre.

Agnethe Haaland

leder Norsk Skuespillerforbund

- Vi har en regjering som har råd til å drive krig mot Afghanistan, gir skattelette til de som tjener mest og samtidig raserer det offentlige skoleverket.

Overføringen til teatrene i Norge er mindre enn det Røkke betaler for sin private yacht og sitt privatfly. Det kaller jeg et fattig land og en gjerrig regjering.

Reidar Nilsen

leder Norges Fiskarlag

- Kystvakten får for lite ressurser til å kunne drive effektiv overvåking av fisket, og det bevilges for lite penger til redningshelikopter-baser. Vi er ikke er helt fornøyd, men vil ikke slutte oss til klagekoret mot fiskeriministeren. Vi har et greit samarbeid med departementet.

Egil Otter

informasjonssjef i Norges AutomobilForbund

- Regjeringen har overhodet ikke oppfylt sitt valgløfte om f. eks. å senke bilavgiften. Den har tvert om økt, den. Og det er satt av mindre penger til veibygging i dette budsjettet enn i det forrige. Hvordan skal man da nærme seg null-visjonen om færre drepte og skadde i trafikken? Regjeringen driver klattetiltak og går ikke til kjernen av problemene.

Jens Ulltveit-Moe

president i NHO

- Regjeringen har vist mot ved å komme med et ansvarlig statsbudsjett i ei tid hvor alle opposisjonspartiene, også Ap, er blitt utgiftspartier.

Vi liker også det regjeringen har kommet med innen utdanning og modernisering av offentlig sektor. Kommunalminister Erna Solberg er forfriskende og statsministeren er en samlende leder med en fasthet som viser at han har lært av Bondevik I-regjeringen. Jeg gir en femmer i håp om at den klarer å følge den faste linjen den har slått inn på. Skulle ønske den hadde mot til å slakte noen hellige kyr innen helse- og omsorgssektoren.

Anders Folkestad

leder Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon

- Regjeringen er på feil kurs, ledet av en Bondevik uten entusiasme.

Den fører god høyrepolitikk med for mye kommers og for lite vekt på kreativitet og fellesskap. Industripolitikken er konservativ uten evne til å satse på nyskaping og innovasjon. Dette kombineres med nedbygging av offentlig velferd. Særlig innen utdanningspolitikken blir avstanden større og større mellom slagord og virkelighet. Lyspunktene er Børge Brende og Hilde Frafjord Johnson.

Bjarne Undheim

leder Norges Bondelag

- Regjeringen lovet «Ny giv i landbruket», men startet tvert om med et statsbudsjett hvor den kuttet 300 millioner i den framforhandlede jordbruksavtalen. Det har aldri hendt tidligere. I tillegg måtte vi kutte ytterligere 135 millioner i vårt utgangskrav, før vårens jordbruksforhandlinger startet. Dette sliter vi med ennå. Vi tror likevel at Bondevik har et syn for landbruket og skulle gjerne gitt ham en femmer. Men resten av regjeringen fortjener knapt en toer. Konklusjon: terningkast tre.

Kirsti Koch Christensen

rektor ved UiB og leder for universitets- og høgskolerådet

- Regjeringen har en forbløffende, men ikke særlig realistisk, tro på hvor mange problemer som kan løses ved effektivisering. Likevel har den langt på vei skjønt at gjennomføringen av kvalitetsreformen i min sektor også krever penger.

Raymond Johansen

generalsekretær i

Flyktningerådet

- Honnør til regjeringen for fortsatt vekst i bistandsbudsjettet. Men den legger ikke nok vekt på vår selvstendighet i forhold til USA med sikte på å beslutte internassjonale kjøreregler. Det er skuffende at den halverer antall kvoteflyktninger fra 1500 til 750.

Gerd-Liv Valla

leder LO

IKKE BESTÅTT

- Selv ikke fra en så høyredominert regjering hadde jeg ventet så grove kutt i dagpenge- og permitteringsreglene. I realiteten dreier det seg om en ren skatteskjerpelse.

Regjeringen skaper økt offentlig fattigdom for å presse fram private løsninger. Vi får et hardere, kaldere og mer brutalt samfunn med økte forskjeller. Men dette skal vi slåss mot, sier Gerd- Liv Valla. Hun vil ikke bruke terning, men gir i stedet regjeringen karakteren: Ikke bestått!