Dette mener de om Kjell Inge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øystein Djupedal, nestleder SV

Til og med en som er programforpliktet til å være skeptisk, SVs nestleder Øystein Djupedal, innrømmer en viss sympati.

- Mine bangeste anelser har ikke slått til. Det er åpenbart at Røkke så langt virker mer som en industribygger enn han gjorde i starten. Da var han en rå spekulant, og det er han sannsynligvis ennå, men etter Kværner og Aker RGI har han ikke innfridd frykten jeg hadde. Det er lett å få sympati for ham, sier Djupedal, en av de fremste kritikerne gjennom en årrekke.

Men det er SVs velgere som fortsatt har vanskeligst for å sette pris på Røkke. Bare 20 prosent oppgir et positivt inntrykk. I forrige måling var det Senterparti-folk som hadde den rollen.

Yngve Hågensen, tidligere LO-leder

Et av arbeiderbevegelsens ikoner, Yngve Hågensen, har lenge støttet Røkke. Nå står han også på lønningslista som medlem i Kværner-styret.

- Røkke har stått fram som en som vil noe. Nå har han dokumentert at han kan. Det setter folk pris på. Jeg tror også de har den samme oppfatningen som meg om båtsertifikatet: Tiltale og dom er ikke det samme, sier Hågensen som ikke går med på at Røkke har forandret seg så mye.

- Røkke har vært skikkelig og ordentlig helt siden han kom inn i norsk næringsliv. Det er jeg blitt kritisert for å si, men jeg er nå glad for at folk bedømmer ham som en næringslivsleder, ikke for alt det andre som engasjerer media.

Leif Frode Onarheim, tidligere NHO-president

Stortingsrepresentant og ekspresident i NHO, Leif Frode Onarheim (H) er ikke overrasket over Røkkes økende popularitet hos det norske folk.

- Jeg er ikke forbauset. Han er utradisjonell, har jobbet seg opp, gjør veldig mange ting og har fått til mye når det gjelder industri- og næringsutvikling. Han opptrer på en sjarmerende måte, og hvis han tar noen innersvinger, så ser det ikke ut til å bry så mange, sier Onarheim, som har engasjert seg i etikkdebatten i næringslivet.

- Folk tenker vel at han har jo kjørt båt siden han var sju. Men det er klart at det er viktig at næringslivsledere oppfører seg ordentlig, og Røkke må være bevisst på at han ikke konkret bryter normer og regler, sier Onarheim.

Marit Arnstad, næringskomiteen (Sp)

Marit Arnstad er overrasket over at en som er tiltalt for lovbrudd, har økt sin popularitet.

- Det er vel et utslag av at folk synes det er spennende med en mann som klarer å bygge seg opp industrielt. Og han har bevist at han ønsker å være i Norge. Det er ikke noe galt i at folk setter pris på Røkke, men det er synd hvis det er et tegn på at materielle verdier er blitt viktigere enn for eksempel å følge norsk lov. På den annen side er det positivt hvis målingen er et bevis på verdsetting av gründere, sier Arnstad.

Siv Jensen, nestleder Frp, leder i finanskomiteen

Siv Jensen er like klar i sin sympati som sine velgere.

- Jeg synes Røkke er tøff. Han har bevist at det går an å bygge seg opp i Norge med to tomme hender, sier Frp's nestleder til Dagbladet.

Ingjerd Dale, jusstudent og Kværner-aksjonær

Ingjerd Dale er ikke overrasket i det hele tatt over Røkkes popularitet som næringslivsleder. Dale har vært en av Røkkes arge motstandere:

- Jeg har vært kritisk til ham som investor. Han er flink til å skape verdier, men også flink til å sørge for å beholde verdiene sine sjøl. Jeg tviler ikke på at han er godt likt som sjef. Han er en karismatisk person, en dyktig leder, og nordmenn heier jo på Askeladden.