SKUFFET: Eirik Jensen er skuffet over fagdommernes avgjørelse, og mener at lagmannsretten spytter på juryen. Video: Nicolai Delebekk Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Eirik Jensen-saken

Dette mener ekspertene om Jensen-dramaet: - Et voldsomt slag i ansiktet til juryen

Eksperter mener juryens kjennelse i Jensen-saken var merkelig. - En spiker i kista for juryordningen.

- Dette var overraskende. Jeg synes ikke at dette er bra. Det virker veldig dumt av fagdommerne. Det er et voldsomt slag i trynet til juryen. Selv om fagdommerne er jurister, så kan jo heller ikke de gjøre noe annet enn å dømme etter faktum, sier professor ved BI og korrupsjonsekspert Petter Gottschalk til Dagbladet.

Eirik Jensen ble i dag kjent skyldig i grov korrupsjon, men frifunnet for grov narkotikaforbrytelse av juryen i Borgarting lagmannsrett. Fagdommerne satte så til side juryens avgjørelse, og Jensen-saken må dermed behandles helt på nytt i lagmannsretten.

Gottschalk mener Jensen burde ha blitt fullstendig frikjent, men trodde på forhånd at Jensen kom til å bli kjent skyldig av juryen på alle punkter. Han mener det er grunn til å reflektere over juryordningen i forbindelse med denne saken.

- Det er ikke opplagt at han skulle bli frikjent for narkotika og dømt for korrupsjon. Det er en spiker i kista for juryordningen, sier han.

Tror det er negativt for Jensen

Gottschalk tror en ny behandling av saken i lagmannsretten vil ha et negativt utfall for Eirik Jensen.

- Jeg tror en ny behandling i lagmannsretten vil finne Jensen skyldig. Statistisk sett er det slik at jo flere ganger en person blir kjent skyldig, jo mer «bindende» blir det, men på den annen side skal meddommere også ha et ord med i laget, sier Gottschalk.

- Fagdommerne har nok hatt en klar overbevisning om at Jensen er skyldig og at juryen har tatt feil. Fagdommerne har fulgt loven her. Jeg er ikke overrasket, sier Jon Petter Rui, jusprofessor ved Universitetet i Tromsø.

Mener juryens kjennelse var merkelig

Rui mener juryordningen, som med denne rettssaken avvikles, er en fin tanke i teorien.

- At man skal dømmes av likemenn er en fin idé, men i praksis byr det på en del utfordringer. I Jensen-saken har det vært enorme mengder bevismateriale som skal vurderes og analyseres. Det er svært krevende når man ikke har gjort det før. Jeg skal ikke si at jurister alltid er bedre til å gjøre vurderinger, men de har mer trening, sier Rui.

Rui mener juryens kjennelse i dag var merkelig.

- Det er spesielt at han ble frifunnet for narkotikadommen og dømt for korrupsjon når korrupsjonstiltalen bygger på at han har hjulpet til med narkotikasmugling. Det var overraskende, sier han.

Ikke overrasket

Stig O. Johannessen, professor og politiforsker ved OsloMet, er ikke overrasket over at fagdommerne ikke har anerkjent juryens avgjørelse i saken.

- Juryens kjennelse var ulogisk. Det er ulogisk at han skulle dømmes for korrupsjon uten at han skal ha hatt noe motiv for å være korrupt. Jeg kan tenke meg at fagdommerne ser for seg at en korrupsjonsdom henger sammen med at han også er skyldig i medvirkning til narkotikasmugling, sier Johannessen til Dagbladet.

- Hvilket utfall tror du en ny runde i lagmannsretten vil ha å si for Jensen?

- De nye fagdommerne skal jo være upåvirket, men forskning viser jo at jurymedlemmer og lekdommere har problemer med å være upåvirket i saker som får stor oppmerksomhet. Fagdommere skal jo være bedre trent til å vurdere bevismateriale, men vi får se, sier han.

- Lite verdig

Vilkåret for å sette en jurykjennelse til side er at dommerne finner det utvilsomt at tiltalte er skyldig. Fagdommerne mener altså at det er utvilsomt at Jensen er skyldig i medvirkning til grov narkotikakriminalitet, at han hadde et kriminelt samarbeid med Gjermund Cappelen.

- Det er svært overraskende at de ikke kunne godta kjennelsen, når juryen har sittet seks dager og diskutert nøye. Så har lagmannsretten en annen oppfatning. Det er et lite verdig sorti av avviklingen av juryordningen, sa John Christian Elden, forsvarer for Eirik Jensen til Dagbladet etter at fagdommernes vurdering ble kjent.

JENSEN-SAKEN: Fagdommerne forkaster juryens frifinnelse i Eirik Jensen-saken. Video: Pool / Dagbladet Vis mer