Dette mener leserne om ungdom og dop

Her er kommentarer fra leserne i forbindelse med Dagbladets nye reportasjeserie :dropp dopet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skremselspropaganda

Ungdom Mot Narkotika mener Dagbladets kampanje er helt feil måte å angripe narkotika-problemet på, og vi stiller oss negative til denne typen propaganda av to grunner:

1. Selv om denne kampanjen fremsettes som saklig og objektiv informasjon om farene ved narkotikabruk, fremstår artikkelserien som skremselspropaganda - noe som understrekes av Dagbladets forkjærlighet for sensasjonsoverskrifter. Dette er den samme taktikken som politiet har brukt i sine kampanjer i snart 30 år, uten spesielt stor effekt - tanken om at det går an å skremme folk til vettet. Virkningen blir at denne «informasjonen» fremstår så usaklig og uvirkelig at ungdom velger å ignorere den. Vi mener dette er helt feil måte å angripe problemet på, ettersom dette faktisk er undervurdering av ungdom - opplegget er nemlig gjennomskuet for lenge siden.

2. Ved at anti-dop kampanjer blir utformet på en en måte som gjør det motsatte av å appellere til ungdom, ødelegges mottaksviljen for andre kampanjer som faktisk har et godt poeng. Det setter rett og slett narkotikamotstandere i et dårlig lys - noe som er spesielt farlig når narkotikamotstanderene faktisk er ungdom. Dette fører til at den å være mot narkotika assosieres med noe som er krampeaktig overdrevet og usaklig. Hvor lett blir det da å være den i vennegjengen som sier nei til narkotika?

Dette er en sak som er viktig for oss i UMN. Vårt rykte i ungdomsmiljøer per dags dato er godt; vi fremstår ikke som prektige utopister med usaklig fremtoning. Derfor får vi meget god respons på våre foredrag.

Øyvind Nordhagen, landsstyremedlem i Ungdom Mot narkotika (in-tern@online.no)

- Dumt navn

Flott at dere starter en kampanje mot «vårt» skremmende stigende misbruk - men, kunne dere virkelig ikke finne et bedre navn !?! Å droppe dopet - betyr jo bare og svelge det, istedet for å røyke/sniffe osv. Vi skrattet oss til døde av oppslaget i reportasjen 9.10., der dere samler en gjeng ungdommer, som har gensere med denne feilslåtte tittelen, samt headingen «Vi dropper» dopet ! Hurra for dere........

(anonym)

- Absolutt forbud

Økt tilgjengelighet er ikke veien å gå. Dette vil resultere at flere får sjansen til å stifte bekjentskap med dop.

Et absolutt forbud er den eneste veien å gå. Å alminneliggjøre dop vil ikke skape færre brukere, eller mindre kriminalitet og vold. De vil hevde da at siden dette er tillatt, så er det ikke så farlig. Ergo så kan «vi» dope oss med god samvittighet.

Hvem skal man kjøpe dopen av? De eneste som ordner med dette er jo narkobaronene...

Gjermund Holden

- Jeg sier nei

Du, jeg skal fortelle dere noe. Torsdag 8. oktober var foreldrene til Terje Lie her og fortalte om Terje som hadde begynt å bruke dop. Alle sammen fikk en skjorte og boka «Siste skudd» der det sto :dropp dopet. Jeg synes synd på de som går på hasj. Herved har jeg bestemt at hvis noen spør meg, så sier jeg nei og går videre. En i klassen min har prøvd hasj, og er litt sprø i hodet.

Martin Andersen

- «Dødsviktig bok»

Om boken «Siste stikk» treffer riktig, noe jeg håper den gjør, vil den kunne skape debatt og forståelse for at avhengighet ikke bare er noe som skjer «de andre». Satsingen på å gi ut boken til 8. klassingene er unikt og nyskapende og gir åpenhet om et av vårt samfunns største problemer. Narkomani blir ikke lenger noe vi ikke kan forholde oss til. Dette er noe som i ordets rette forstand er «dødsviktig». Boken bør vel også leses av foreldregenerasjonen som en del av «oppdragelsens pensum».

Petter Clemetsen

Alkohol og hasj

Jeg misliker litt koblingen mellom alkohol og hasj, men er veldig enig i (det har jeg sett resultatet av der hvor jeg bor også) at de som drikker mye i ung alder (13 og oppover) har mye større sjans for å havne i uføre enn de som debuterer senere med alkohol.

Venner av meg som drakk mye hjemmebrent fra 7.klasse av, vet jeg driver med hasj, amfetamin og E nå.

Jeg er bekymret over utviklingen av rusmiddel-holdningene til «de yngste», altså 12, 13 åringer.

Ikke bare alkohol, men også vanlig tobakk. Det er kanskje litt «off-topic» her, men på ungdomskolen hvor jeg bor vil jeg tippe at 2/3 av elevene faktisk røyker tobakk (ganske stor prosent av 400 elever).

Og det er jo ingen tvil om at de som sier «ok, jeg tar en sig» like fullt vil komme til å si «ok, jeg tar ei pils» om de ble spurt. Og dermed, så aksepterer de disse former for rus uvitende om at det fører til at mange av de senere vil ha samme holdning mot hasj, fordi når «den jevne ungdom» (som meg selv) debuterer gjerne ett/to år senere med alkohol, og det er jo «kjedelig» for de da, altså videre til det som er «nytt», hasjen...

Rune (17)

- Ikke driv skremselspropaganda

:dropp dopet-kampanjen er et glimrende initiativ fra Dagbladets side, men det er også det eneste som er glimrende med den. Den siste uken har Dagbladet lagt frem den ene skrekkhistorien etter den andre om tilsynelatende vellykete ungdommer som har havnet «på kjøret». Dette er skremselspropaganda som alle har hørt mange ganger før. Alle tidligere forsøk på å få ungdom til å slutte med dop ved å fortelle skremselshistorier har vist seg å være lite virkningsfulle(ellers ville vel ikke Dagbladet startet en kampanje nå?). Men værst er nok allikevel artikkelen «Så farlig er dopet», som indirekte er en liten bruksanvisning for heroin, hasj, kokain, amfetamin og ecstasy.

I stedet for å velge enkleste løsning, å fortelle skremselshistorier, bør Dagbladet fokusere på ungdoms dårlige vilkår i dagens samfunn. Vi glemmes alltid, noe statsbudsjettet er et rykende ferskt bevis på.

Pål Espen Olsen, Fylkesstyremedlem i Oslo Sosialistisk Ungdom

- Ikke bare mislykket

Jeg er glad det er et stort flertall av norsk ungdom som IKKE har prøvd eller bruker narkotika! Ca. 14 % av ungdom mellom 15-20 år på landsbasis har prøvd, og ca. 25 % av Oslo-ungdommen.

Sammenlignet med andre land er disse tallene veldig bra - og da må det jo være noe positivt med den narkotikapolitikken vi har - ikke sant?

Tina Hov Gylthe

- Dårlig kampanje «Dropp dopet»-kampanjen er et glimrende initiativ fra Dagbladets side, men det er også det eneste som er glimrende med den. Den siste uken har Dagbladet lagt frem den ene skrekkhistorien etter den andre om tilsynelatende vellykede ungdommer som har havnet på kjøret. Dette er skremselspropaganda som alle har hørt mange ganger før. Alle tidligere forsøk på å få ungdom til å slutte med dop ved å fortelle skremselshistorier har vist seg å være lite virkningsfulle(ellers ville vel ikke Dagbladet startet en kampanje nå?). Men værst er nok allikevel artikkelen «Så farlig er dopet», som indirekte er en liten bruksanvisning for heroin, hasj, kokain, amfetamin og ecstasy.

I stedet for å velge enkleste løsning, å fortelle skremselshistorier, bør Dagbladet fokusere på ungdoms dårlige vilkår i dagens samfunn. Vi glemmes alltid, noe statsbudsjettet er et rykende ferskt bevis på. Dessuten bør Dagbladet heller drive en omfattende kampanje for å endre ungdoms holdninger til dop, som f eks ved å fortelle om alternativer til dop(aktivisere seg i idrett, politikk eller andre ting osv.)

Pål Espen Olsen (oceancolor@yahoo.com), Fylkesstyremedlem i Oslo Sosialistisk Ungdom

- Bør leses av foreldrene

Om boken «Siste stikk» treffer riktig, noe jeg håper den gjør, vil den kunne skape debatt og forståelse for at avhengighet ikke bare er noe som skjer «de andre» Satsingen på å gi ut boken til 8. klassingene er unikt og nyskapende og gir åpenhet om et av vårt samfunns største problemer.Narkomani blir ikke lenger noe vi ikke kan forholde oss til.

Dette er noe som i ordets rette forstand er dødsviktig.

Boken bør vel også leses av foreldregenerasjonen som en del av «oppdragelsens pensum».

Liv Clemetsen

- Bråkjekk ungdom

Jeg blir litt oppgitt over at det finnes så mye «dum» ungdom. Jeg vet at enkelte har dårlig bakgrunn og oppvekst, men det finnes desverre endel som godt kunne ha brukt hodet og planlagt livet sitt litt bedre. Når jeg hører «barn» på 18-20 år uttaler seg om at hasj ikke er skadelig eller at det ikke fører til bruk av sterkere stoffer, ja da må jeg klø meg i hue. Hvilken erfaring har de mot de som har brukt stoff i 15-20 år? Eks. narkomane går jo selv ut og advarer mot å begynne med hasj.

Legalisering av stoff? Stopper virkelig det kriminaliteten? Det er vel ikke jakten på stoffet som skaper kriminaliteten (jeg snakker om ran, innbrudd etc.), men jakten på penger.

Dop er ikke gratis og vil aldri bli gratis, og så lenge det koster så må man begå lovbrudd for å skaffe seg penger. Da er «mannen i gata» offeret. Endel ungdom er så naive og de tenker ikke over hvor deilig livet kan være. Ta vare på livet, det er så mye og glede seg over. Ikke gi faen i alt og alle.

Jeg skal ihvertfall sørge for at mitt barn får en god og trygg oppvekst, for jeg tar livet alvorlig og vil gjerne leve lenge sammen med barnet mitt.

Hilsen en mor

Fra hjemmebrent til stoff

Jeg er helt enig med Magnus Bjørke som påpeker at det er alkoholen som er problemet. Jeg vil ikke si om jeg selv har prøvd noen former for narkotiske stoffer, men alle kjenner vel noen som har gjort det. Det viktigste er at man har erfaringer, og jeg ser jo fra mitt ståsted her i dag at DE SOM BEGYNTE Å DRIKKE TIDLIG OG SOM DRAKK MEST når de var ung, spesielt HJEMMEBRENT, er de som BRUKER STOFF nå om dagen. Dette er mine erfaringer og jeg vil også få lov å si at alkohol er VELDIG misbrukt også blant eldre folk (MANGE PENSJONISTER f.eks.), og voksne folk, og DET ER HER man må STARTE. Ta tak i dere, dere som drikker for mange pjoltere og snakker til barnebarna deres mens dere ikke er edru. De forstår at noe er galt, og de blir påvirket i negativ forstand.

Problemet i dagens samfunn vil jeg si er aksepten for alkohol som narkotikum, og det er her man må begynne. Og IKKE ved å bruke alle kreftene på Å STOPPE de som har begynt med HASJ. DE HAR ALLTID BRUKT ALKOHOL før det, i 99% av tilfellene.

Alkohol er en UTING.

Med vennlig hilsen Ørjan (oerjan_h@hotmail.com)

- Forby Rohypnol

Jeg er kjempeskuffa. Når dere først skal ha en serie artikkler om dop, så forventet jeg og alle jeg har snakket med at dere hadde en annen vinkling enn hva dere har vist så langt. Snu noen steiner var lederartikkelen første dag. Skal vi gjøre noe med overdosene i landet så har jeg et veldig konkret forslag.

FORBY ROHYPNOL!!!!!!!!!!!!!!!

Tyskland,Nederland og USA har gjort dette og det er ikke uten grunn. Ta kontakt med rettsmedisinsk institutt og få deres tall vedr. overdose dødeligheten der årsaken er koblingen mellom Heroin og Rohypnol.

Jeg har enda ikke snakket med en tidligere rusmisbruker som er uenig med meg. Ring selv hit til Sollia Kollektivet og snakk med hvem du vil av de som er inne til rehabilitering så får du/dere svar.

Hilsen

Tore Martin Helgensen (sollia@ol.telia.no)

- Legaliser

Jeg synes det nå burde være innlysende for enhver å skjønne at legalisering av all narkotika er den eneste farbare vei.

Man kan gjenta alle det samfunnsmessige argumentene for:Slutt på penger til mafia, radikal nedgang på antall innbrudd i private hjem, rent stoff til misbrukerene, en faktisk kontroll med hva som blir brukt i form av salgsstatistikker,i dag er det jo gjetninger å anslag, slutt på å betrakte brukere av narkotika som psykiatriske tilfeller, åpenhet rundt misbruk,etc. etc.

Jeg må si jeg blir skremt av personer som Cecilie Westby som vil ha mer av det som helt sikkert IKKE virker, høyere straffer, og siden du tydeligvis ikke har greie på hvordan ting er så straffes faktisk bruk og besittelse av små kvanta allerede i dag, selv av cannabis!

Christopher Rødsten (s961318@stud.nhh.no)

- Cannabis er et springbrett

Man snakker så mye om å legalisere hasj og marihuana. Men de stoffene er springbrett til sterkere stoffer. Jeg har selv aldri vært borte i narkotika, men jeg har en bror som begynte å røyke hasj i ung alder. Etterhvert så utviklet det seg til hasj hver dag, så amfetamin og nå heroin. Jeg mener at hasj er det farligste stoffet, for de som røyker hasj ofte, går over til andre stoffer etter hvert. Og det å legalisere hasj, ufarliggjør dopen og sender ut gale signaler til ungdommen.

(vil helst være anonym)

- Skjønner det ikke

Jeg er ei jente på 15 år som har veldig liten erfaring med dop. Men etter hva jeg har lest og fått høre om dette, må jeg si at jeg stiller meg halt uforsående til de som tar steget og prøver dette. Greit nok at de kanskje vil tøffe seg for kamerater, eller har problemer av forskjellige slag. Vi skal jo alle dø en dag, og ingen vet hva morgendagen vil bringe osv., men at de starter med noe som er så livsfarlig,erfor meg ei stor gåte. Hva tenker de på????

Skulle ønske det ble satt igang SKIKKELIG undervisning om dette på skolen- før det er for sent...

Hege Kvemo Dahl (thodahl@.no)

- Det er alkohol som er problemet

Det er ikke dopet som er det største problemet, men alkoholen.

Når vi er blitt så utrolig vant til å se fulle 13-14 åringer reagerer vi sjeldnere og sjeldnere. Vi blir mer tolerante.

Selvsagt er det ille at tenåringer begynner å bruke heroin. Men det er kun et fåtall sammenlignet med de som drikker seg syke på vodka og hjemmebrent.

Det er typisk Dagbladet å tabloidisere hele problemet med tenåringer i rus ved kun å skrive om «spennende sensasjoner» som heroin og ecstacy. I stedet bør søkelyset rettes mot det narkotikum som kanskje halvparten av Norges befolkning allerede er psykisk avhengig av, nemlig alkoholen.

Men det er kanskje ikke sensasjonelt nok - siden alle gjør det, mener jeg?

Magnus Bjørke (magnusb@ifi.uio.no)

- Sunt folkevett og kjærlighet

Norske myndigheter har begått den samme feilen nå som de gjorde på slutten av sekstitallet. Man ser ikke problemet før det er så stort at det nesten er umulig å snu. I vårt institusjonssamfunn har foreldrene mindre og mindre å si over barna, fra de er ett år og fram til de er voksne nok til å bestemme over sitt eget liv er det personalet i barnehager og skoler som er den viktigste voksenkontakten unge har. Uansett hvor mye pedagogik man har tillært seg så kan denne pedagogikken ikke erstatte sundt folkevett og foreldrekjærlighet.

Torgrim H. Halvari (thalvari@ONLINE.NO)

- Må tryne sjøl Jeg er 18 år, og røyker hasj en sjelden gang. Jeg er ute på byen hver helg og drikker veldig mye. Regner med at jeg altså da er målgruppen for Dagbladets nye kampanje, :stopp dopet.

Jeg har lest alle artiklene deres. Tror dere det hjelper? JA, det hjelper for de som er så innstilt på å hate stoff, det hjelper for «prektig» ungdom (som det heldigvis er mange flere av her i landet enn oss som er litt sprø).

Men NEI, det hjelper ikke en dritt for oss som allerede driver med det, eller som er litt «på kanten» og vil prøve nye ting. Det er ikke noe som kan «redde» oss! Det nytter ikke å redde en som ikke vil bli reddet!

Ja, jeg røyker hasj en sjelden gang og synes det er fett, men jeg drikker mye mer og oftere, fordi det er enda bedre. Jeg har for stor respekt for E til å tørre å ta det. Kanskje en dag jeg vil gjøre det, men jeg tviler. Det er nemlig E og amfetamin, og ikke minst syre (LSD) som er direkte farlig, fordi de ødelegger hjernen din. Det er disse stoffene folk må ta tak i, ikke hasj som faktisk er enda uskyldigere enn alkohol!

(Hasj bedøver hjernecellene, alkohol dreper dem)! Jeg har sett venner gå på trynet. Blir jeg redd? Ja, det gjør jeg. Men ikke for hasj. Det er det andre som dreper. Ikke skyld på hasj når folk begynner med heroin! Jeg vil tippe at det er ca.2% av de som røyker gress som ender opp med heroin.

Uansett,- slutt å tro at dere klarer å skremme oss. Det funker dessverre ikke. Vi er nødt til å gå på ræva sjøl før vi (forhåpentligvis) lærer!

(vil helst være anonym)

- Hardere straffer

Utviklingen er skremmende, meget skremmende og etter min mening er det nettopp dette området som gir de største utfordingene fremover både mht. forebyggende arbeid, politiarbeid og straffeforfølgning. Det burde bli utdannet vesentlig flere narkotika hunder og de bør brukes rutinemessig for å få bukt med smugling på båter , tog, fly og bil samt razzia oppdrag. Narkotika henger også sammen med veldig mye annen kriminalitet som feks. tyveri, ran, heleri, promillekjøring, vold, drap etc. etc.

KONKLUSJON: Fordi man vansklig kan kontrollere og oppdage narkotika smugling og misbruk m.mindre man er meget trent er narkohunder et godt middel i kampen mot narkotika. Jeg nevner også at domstolene burde bruke maksimumsgrensen for narkotika forbrytelser oftere, straffeutmålingen er etter min mening altfor lav. Dessuten hadde det nok virket mere avskrekkende hvis også bruken var gjort straffbar.

Cecilie Westby

- Kjmikalier er farlig

Dette er ikke min sterkeste side, dette med å skrive et innlegg.

Men frem til saken....jeg er selv en av dem som liker å dytte i meg ting og tang når jeg tar meg en tur på by'n, eller bare sitter hjemme med noen venner. Jeg er ikke herved stolt av det, men i en alder av 20år skjønner jeg hva jeg egentlig driver med. Jeg vet det er farlig, jeg vet man kan bli hekta, men har jeg kontroll?

Ja, jeg vil si det sånn....jeg har holdt på med rusmidler siden jeg var 15.

Det er altså 5år med russisk rulett med hjernen, i følge forskerne.

Jeg merket en overgang fra lykke til likegyldighet. Da skjønte jeg at det var nok av kjemikaler som lagde egne veier/tanker oppe i hodet mitt.

Det var ecstacy, og amfetamin som lagde helvete! I dag så driver jeg ikke legre med sånt tull, men jeg kan ikke nekte på at jeg liker å slappe av med en pipe i ny og ne.....Det å røyke cannabis er ikke så skadelig som politiet og helsetilsynet skal ha det til....Man må være en aktiv bruker for å selv skjønne hva som er farlig, hvor farlig og når grensen har nådd.

Cannabis skader ikke, kjemikaler gjør.

(vil helst være anonym

Den fjerde veien til heroin

Dere har utelatt den fjerde vei til heroin-jeg siterer h.o.fekjær:bruk av tobakk og alkohol er vel så obligatoriske skritt i heroinbrukeres karriere som cannabis.Og vel den viktigste. Min bemerkning! Men det truer vår livsstil og blir fortiet. Hvordan kan vi være troverdige overfor ungdom?

Når vi ikke forteller at 90% av dem som bruker heroin er måteholdsbrukere og tilpasset samfunnet på godt og vondt.det er farlig å utelate fakta fordi det ikke passer, og fordi vi ikke vil gjøre noe med våre egne røyke og drikkevaner.

Einar Nomeland (israela.agress@ah.telia.no)

- Henrykt

Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) er henrykt over at Dagbladet på denne måten retter søkelyset på narkotikaproblemet. Det er prisverdig av Dagbladet å fortelle hva unge mennesker kan risikere dersom de trår over terskelen og forsøker et stoff som kan få uante konsekvenser. Dessverre har tilhengere av narkotika fått for stor spalteplass i meidene. NNPF håper at Dagbladet har snudd trenden i så måte, slik at skadevirkningene kommer tydeligere fram i mediene for ettertiden. Tusen takk for at dere bryr dere om de unge og advarer mot å prøve narkotika !!

Norsk Narkotikapolitiforening (nnpf@online.no)

- Skremselspropaganda og dobbeltmoral

At utbredelsen av narkotika blant ungdom har eksplodert kan vi takke vår mislykkede narkotikapolitikk for. Den skremselspropagandaen som de siste 30 årene har vært resepten på hvordan å få bukt med narkotikaproblemene er gjennomskuet! Ungdom tror ikke lenger på det unyanserte våset de får presentert på skolen og fra foreldrene sine. Dessuten ser stadig fler hykleriet i at «de voksne» tyller i seg mengder av alkohol og røyker tobakk til de harker tjæreklumper, mens de samtidig fordømmer bruk av f.eks. hasj. Sammenlignet med ungdommens helgefyll er helgejointen et *meget* lite problem.

Øystein Prytz (oprytz@usa.net)

Far, 34 år:

Jeg har selv bruk mye dop i min ungdom og er en av de heldige i min vennekrets som vel kan kalles velykket i dag. I min vennekrets fra den gang er minst 10-15 stykker døde i dag. Grunnen til å havne i miljøer som dette er for mange at likhets-tanken i dagens samfunn er for sterk for de som av ulike grunner ikke kan oppfylle disse vilkårene. Det ender med at man søker seg mot andre som «passer» bedre til ens eget selvbilde. Dette behøver ikke være et dop miljø, men til slutt kommer man over andre som driver med det og «tester» det.

Nye tider krever også nytt dop, samtidig som det å være «outsider» plutselig har blitt en «kul» identitet.

Jeg må også si at samfunn, skolevesen og foreldre har en stor del av skylden selv. Man må aldri slutte å bry seg om hva ens eget barn driver med.

Hadde samfunn, skolevesen og foreldre brydd seg mer om å gjøre barna beviste på hva virkeligheten til disse miljøene er, så tror jeg nok ganske sikkert at minst halvparten av nykomne narkomane ikke hadde eksistert i dag.

Samtidig så er også skillet mellom å røyke hasj og bruke «sterkt» dop alt for lite. Det gjør at hasjrøykere og heroin misbrukere havner i samme miljø, noe som også gjør veien mellom dopene liten.

Men hovedsaken er: slutt aldri med å bry deg med hva barnet ditt egentlig driver med

(vil helst være anonym)

- Må snakke med ungdommen

Politikere og foreldre må stille seg spørsmålene: Hva er det som gjør at dagens ungdom ruser seg. Hvorfor ruser de seg?

Ungdom driter i hva politikere mener, det eneste de snakker om er jo hvor mange operaer de skal bygge og hvor mye de skal sette opp prisene på tobakk og alkohol. Politikere og foreldre lever i en helt annen verden enn ungdommene. De må sette seg ned å snakke med ungdommen, de må begynne så tidlig som i seks års alderen, hvis det skal ha noen virkning når de blir tenåringer.

Siden alle ungdomsklubber blir lagt ned eller har en kristen ledelse. Drar ungdommen til byen. Hva tror dere de kommer i kontakt med der? Hvem tror dere de møter?

Når dere ikke klarer å ordne samfunnet. nå. Hvordan tror dere det blir når vi tar over?

Sturle Vik Pedersen, maivik@online.no

- Ingen fasit

Jeg er ei jente på snart 16 år, og jeg har vært med på mye innenfor dop. Jeg har ALDRI brukt dop i det hele tatt, men jeg har vært der og sett hva som skjer med folk når de doper seg. jeg har sett de negative sidene, når den som doper seg ser de positive.

Jeg tror på en måte at de som har sett hva som skjer med folk når de doper seg, har sett så mye, og de gjennkjenner tingene de har sett fra før, og går vekk fra det, de flykter.... men de som ikke gjør det, de sitter raskere i det till å bli «utnyttet».

Jeg vet ikke helt, men det finnes ingen fasit på å få ungdommene vekk fra dop. For en eller annen gang kommer de borte i det. synd, men sant!

(vil helst være anonym)

Foreldrekurs

Det er ikke noen muligheter med dagens foreldre å få ungdom til å la være å teste ut «Party-dop». Det som må gjøres er at foreldre må stille opp på f.eks. foreldrekvelder der de kan lære hvordan de kan se på ungene sine om de har spist noe som de ikke skulle ha gjort.

Hvis foreldrene går sammen i grupper er dette ikke veldig vanskelig å få gjennomført.

Dan-Ove, t-hdarup@online.no

- Legaliser lette stoffer

Legaliser hasj og marihuana. Få det opp i dagslyset, så slipper vi all kriminaliteten som følger med.

Politikerne må gjennom en holdningsendring når det gjelder ungdom. Redusèr stemmerettsalderen; så politikerne får øynene opp for tenåringene.

Johnny, jeworren@online.no

- Dop er kommet for å bli

Dop er kommet for å bli. Det har nesten i alle tider, vært en eller annen form for rusbruk blant mennesker.Når man skal snakke om dop, må man skille mellom bruk og misbruk. Jeg tror det går an å bruke dop, uten å være misbruker, Problemet er at det er et tabu belagt område og ikke offentlig akseptert. Jeg sier ikke hermed at det er fornuftig å bruke dop, men det er skille mellom misbruk og bruk man må definere. Å prøve stoff sporadisk, bør ikke sidestilles med misbruk. Ungdomen idag er ikke interessert i å bli formant skremselspropaganda, når de til syvende å sist ofte er mer opplyste enn foreldre generasjonenen anngående dop.

En av de kjedligste virkningen med dopen er apati blant brukerene. Istedenfor å velge ei løysning hvor det trenges karakter, velger man istedenfor letteste løsning passivitet. Dette resulterer ofte i kjedsomhet, og da er dop en fin flukt for det patetiske livet en bedriver. Dermed er du over i misbruket, og da er dop et element som styrer livet ditt. Da er dop farlig.

Kjell Lundegaard, k-lunde@online.no

Innleggene står for lesernes egen regning.