Dette mener politikerne

1. - Bør Norges Bank la være å sette opp renta i dag? 2. - Hvilke konsekvenser bør lønnsoppgjøret få for revidert nasjonalbudsjett?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per-Kristian Foss, finanspolitisk talsmann, Høyre

1. - Jeg registrerer at de fleste uavhengige analytikere forventer en oppgang.

2. - Vi burde stramme inn hvis vi skal unngå renteøkninger, men problemet med innstramminger er at det kan ramme kommunesektoren. Jeg frykter at en renteøkning går ut over unge i etableringsfasen med både studielån og boliggjeld. De kan bli oppgjørets store tapere.

Øystein Djupedal, finanspolitisk talsmann, SV

1. - Lønnsoppgjøret ble fornuftig. Det er ingen realøkonomisk grunn til å sette opp renta. Mange eksperter spekulerer for mye i en renteoppgang, og det kan være selvforsterkende.

2. - Revidert må være stramt, men ha en omfordelingsprofil. Det betyr at det må demme opp for grådighetskulturen gjennom skatt på aksjeutbytte. Kommuneøkonomien må skjermes, slik at den får handlingsrom til å gi mer i det kommende oppgjøret i offentlig sektor.

Siv Jensen, finanspolitisk talskvinne, Frp

1. - Hvis Norges Bank mener inflasjonen er faretruende, så har de en oppgave å gjøre. Men jeg tror ikke de vil vurdere det før behandlingen av revidert nasjonalbudsjett.

2. - Kraftige kutt i offentlige utgifter er det eneste som kan stoppe renteøkninger. Det er uakseptabelt å skyve utgiftene over på bedriftene gjennom dyrere sykelønnsordning eller på forbrukeren gjennom skatter og avgifter. Renteøkning kunne vært forhindret ved å senke skatten og avgiftene slik at kjøpekraften ble styrket uten nominelle lønnstillegg.

Dag Terje Andersen, finanspolitisk talsmann, Ap

1.- Det at streiken ble avsluttet etter kort tid håper jeg drar i positiv retning. Det er ikke min jobb å vurdere om det er grunnlag for en renteøkning.

2.- Vi har god fart i økonomien, derfor er det viktig å ikke gi mer gass. Det understreker behovet for det fornuftige reviderte nasjonalbudsjettet som vi legger fram på fredag.