Dette mener president Bush er nødvendig

Er dette tortur? Amnesty med ny video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Kampanjen mot såkalt waterboarding, eller vanntortur, ble i utgangspunktet startet av Amnesty i USA for en stund tilbake, men den har utviklet seg til å bli en global kampanje. Den skal spre et budskap om at vanntortur er noe vi ikke aksepterer, verken av USA eller andre myndigheter, sier rådgiver Gerald Kador Folkvord i Amnesty International Norge til Dagbladet.no.

Han er leder for organisasjonens arbeid med menneskerettigheter i kampen mot terror.

I en ny videokampanje presenterer Amnesty hvordan de mener vanntortur foregår i forskjellige torturrom verden over.

Den viser en person som er lenket fast. Maskerte menn holder munnen hans åpen samtidig som noen heller vann i ansiktet og munnens hans.

- Denne filmen ble laget i samarbeid med en person som tidligere har trent opp amerikanske soldater til å tåle denne torturmetoden. Det som skjer er at, uansett hvor godt trent du er til å holde ut og hvor vel vitende du er om at du ikke vil dø av dette, så får kroppen en fornemmelse om at du drukner og den gir derfor etter, sier rådgiveren.

- Sier hva som helst for å slippe

USA har lenge blitt kritisert for å ha benytta seg av metoden, som bushadministrasjonen ikke mener går under tortur,  men er en type «enhanced interrogation», eller avansert avhør.

Malcolm Nance, rådgiver for det amerikanske departementet for innenriks sikkerhet, er av en annen oppfatning. Han forklarer til The Independent hvorfor han ikke er i tvil om at metoden er tortur.  

Dette mener president Bush er nødvendig

- Vannet helles nøyaktig over nesen, det renner konstant. Du drukner i vann, men har ingen mulighet til å holde pusten. Du kjenner vannet renne inn, du forstår at vann fyller lungene, sier Nance, som i fjor var blant dem som offentlig viste sin motstand mot metoden. 

Han beskriver waterboarding som barbarisk, men også nytteløs, fordi fangene sier hva som helst for å overleve - uansett om det er sant eller ikke.

Veto mot forbud

I mars i år la president George W. Bush ned veto etter at Demokratene i Kongressen forsøkte å få i gjennom et lovforbud om at CIA ikke skal få bruke tortur, deriblant waterboarding. Bush mener at CIA ikke må fratas alle metoder for å kunne gjøre jobben sin. 

Tidligere denne måneden friga CIA et torturnotat, der justisdepartementet går god for bruken av tøffe avhørstekninkker mot terrormistenkte i utlandet, og CIA-direktør Michael Hayden har tidligere bekreftet at CIA brukte waterboarding under avhør av tre terrormistenkte i 2002 og 2003.

- USA er ikke alene om dette. Vi tror at hele 70 land rundt om i verden benytter seg av tortur. Ved vanntortur trenger man ikke mer utstyr enn vann, sier Folkvord.

- Problemet med USA er at de går ut og legitimerer det. Andre land sier de forbyr det, men gjør det likevel i det skjulte. Det er ille nok. Samtidig skal USA være et foregangsland. Derfor er det i en spesiell situasjon, mener Amnesty-rådgiveren.

Selv har han tro på slike kampanjer.

- Slike videokampanjer har jeg tro på. Utfordringen er å se om vi når målet. Vi må gjøre det synlig og det skal ryste folk, men samtidig må det ikke bli for sensasjonelt, sier Folkvord til Dagbladet.no.

Men når dere viser torturmetoder i videoer som denne, gir dere ikke da potensielle torturister ideer?

- Nei, dette er selvfølgelig ingen oppfordring fra vår side. Det er en veldig enkel metode som alle lett kan lære, hvis de vil. Vi ønsker å vise grusomheten. Det er det som er så ille med vanntortur. Det er så banalt og derfor er det så grusomt, sier Folkvord.

Amnesty International Norge har ikke tenkt å starte en lignende kampanje her til lands utover å muligens linke til videoen på sine hjemmesider.