Espen Nakstad om gjenåpning

Dette mente han med 200

Ikke ment som grense, sier den assisterende helsedirektøren.

AVVISER: 200 smittede daglig er blitt nevnt som en «magisk grense» for gjenåpning. Tallet inngår ikke i regjeringens strategi, sier Erna Solberg. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad avviser at han har satt noen grense for gjenåpning av det norske samfunnet ved 200 smittede om dagen, slik det flere ganger denne uka er blitt referert til.

- Dette er ikke noe Helsedirektoratet har anbefalt som en grenseverdi, og det er ingen motsetning mellom dette og regjeringens gjenåpningsplan, skriver Nakstad i en e-post til Dagbladet.

Han understreker likevel at Norge har «svært mye å vinne på å slå smitten tilstrekkelig langt ned før man gjenåpner samfunnet», og kommer med lettfattelige regneeksempler for å underbygge poenget.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad understreker at smittetallet vil øke dersom antall smittede daglig ikke er tilstrekkelig lavt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad understreker at smittetallet vil øke dersom antall smittede daglig ikke er tilstrekkelig lavt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Det går fram at risikoen for en kraftig smitteøkning stiger markant når vi når 200 daglige tilfeller, men Nakstad sier altså at han aldri har ment at dette skulle oppfattes som noen grense, snarere en anskueliggjøring av matematiske fakta.

  • Se Nakstads regneeksempler lenger nede i artikkelen

Mye nevnt

Nakstads navn er blitt nevnt mange ganger i løpet av onsdagen, i forbindelse med regjeringens redegjørelse for planene om gjenåpning av Norge. Uttalelser tidligere i uka er av flere blitt tolket dithen at han setter en grense for gjenåpning ved 200 coronasmittede per døgn.

«Da smitten [...] økte til 200 daglige tilfeller etter høstferien, tok det tre uker før antallet smittede og innlagte i sykehus var mer enn firedoblet.» Espen Nakstad, assisterende helsedirektør

- Vi må godt under 200 daglige smittetilfeller for i det hele tatt å kunne begynne å tenke på gjenåpning, siterte NTB Nakstad på mandag.

Den assisterende helsedirektøren påpekte i ettertid overfor Dagbladet at Norge aldri har klart å holde tallene stabile når det har vært flere enn 150 smittede om dagen.

Sist Norge lå under 200 smittede per dag, var i oktober.

- Ikke del av strategien

Under statsminister Erna Solbergs pressekonferanse etter hennes redegjørelse for Stortinget ble hun spurt av NRK om «det magiske tallet» 200 smittede per døgn. Hun svarte at tallet ikke er en del av regjeringens gjenåpningsstrategi, og at hun snarere oppfatter tallet som «et regneeksempel».

Statsministeren trakk isteden fram tre kriterier som veies mot hverandre i overveiingen av gjenåpning: 1. smittesituasjon og sykdomsbyrde, 2. kapasiteten i helsevesenet, og 3. vaksinasjon.

Solbergs svar er blitt tolket som en avvisning av Nakstads resonnement. Onsdag har også Høyres parlamentariske leder Trond Helleland i Stortinget kritisert det han oppfatter som rotete kommunikasjon fra helsemyndighetene - blant annet med en smittetallgrense som målskive.

- Akkurat nå synes jeg det har vært sprikende signal fra myndighetspersoner. Noen angir smittetall, andre er opptatt av R-tall, og noen er veldig opptatt av vaksinepass, sa Helleland.

Han mener regjeringen bør stå for helsemyndighetenes kommunikasjon, framfor at «det skapes forvirring gjennom uttalelser som spriker i alle retninger i alle kanaler».

- Regneeksempel

Nakstad på sin side framholder altså at det ikke fins noen konflikt mellom hans uttalelser og regjeringens linje med kriterier for gjenåpning. I e-posten til Dagbladet forklarer den assisterende helsedirektøren hva han mente, og sikter blant annet til et intervju med NRK mandag.

- Mitt svar til NRK var at vi må godt under 200 daglige smittetilfeller for å kunne gjenåpne samfunnet uten stor risiko for at smittetallene umiddelbart skyter i været igjen. Dette er ikke noe Helsedirektoratet har anbefalt som en grenseverdi, og det er ingen motsetning mellom dette og regjeringens gjenåpningsplan, skriver Nakstad, og fortsetter:

- SPRIKER: Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, sparket fra Stortingets talerstol i retning helsemyndighetene. Foto: NTB Vis mer

- Men det er et regneeksempel på hvilket smittenivå det vil være mulig å håndtere uten behov for nye innstramminger når den økte kontakten mellom mennesker som følge av nasjonal gjenåpning får R-tallet til å stige.

R-tallet beskriver hvor mange andre en smittet person smitter i befolkningen. For tida ligger det på ca. 1,0 for hele landet, med store lokale variasjoner.

1000 daglige tilfeller

Nakstad ønsker å få fram at smitten i befolkningen vil stige kraftig dersom vi har 300 smittede per dag og samtidig ser en stigning i R-tallet når vi åpner opp. Årsaken er at R-tallet er uttrykk for en eksponentialfunksjon, der selv små variasjoner får store utslag.

- Dersom R-tallet stiger fra 1,0 til 1,3 etter en gjenåpning, og utgangspunktet er 300 daglige smittetilfeller, vil vi i løpet av bare tre uker passere 1000 daglige smittetilfeller i Norge. Dersom utgangspunktet er bare 10 daglige smittetilfeller, slik det var på det laveste i juli 2020, vil det ta nærmere to måneder før man kommer opp i et tilsvarende høyt smittenivå, skriver den assisterende helsedirektøren.

- Da har man i mellomtida mulighet til å slå ned smitten effektivt fordi det dreier seg om svært få enkeltutbrudd av beskjeden størrelse. I tillegg har man tid til å vaksinere mange og helsetjenestens kapasitet er ikke nevneverdig påvirket, fortsetter han.

Gjenåpnet, men lav smitte

Nakstad minner om at smittenivået i Norge var svært lavt fra midten av mai til midten av august. Dette på tross av at samfunnet langt på vei ble gjenåpnet i samme periode.

TRE PUNKTER: Statsminister Erna Solberg (H) legger fram regjeringens gjenåpningsplan. Video: Regjeringen Vis mer

- Det lave smittepresset er årsaken til at vi sommeren 2020 klarte å holde smittenivået svært lavt i Norge, skriver han.

Men:

- Da smitten derimot økte til 200 daglige tilfeller etter høstferien, tok det tre uker før antallet smittede og innlagte i sykehus var mer enn firedoblet. Det skyldes også at mørketallene stiger like mye, understreker den assisterende helsedirektøren.

- Det er altså svært mye å vinne på å slå smitten tilstrekkelig langt ned før man gjenåpner samfunnet. Jeg tror det er noe nesten alle land har erfart i denne pandemien, avslutter Espen Nakstad.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer