Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette minner om korrupsjon

Torbjørn Aas, hovedverneombud i Oslo-politiet, mener forholdene som er avdekket ved utlendingsseksjonen ved Oslo politidistrikt, minner om korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet at samboeren til en politiførstebetjent ved Tanum asylmottak tjente nær en million kroner på å tolke for politiet. Også venner av politiførstebetjenten hadde i fjor betydelige fortjenester ved å tolke for politiet.

For noen uker siden iverksatte SEFO full etterforskning av en politiavdelingssjef ved utlendingsseksjonen ved Oslo politidistrikt, som skal ha skrevet overtid mens han var syk, og benyttet en tjenestebil - en leaset Volvo V70 - som privatbil.

Hovedverneombud Torbjørn Aas sier rett ut at han oppfatter forholdene som nå etterforskes av SEFO, og det siste forholdet (bruk av venner og samboer som tolk), som svært uheldige.

- Korrupsjon

- Hvis forholdene som er blitt kjent er korrekte, er dette per definisjon korrupsjon. Jeg baserer min definisjon av korrupsjon slik utenlandske politiforskere gjør, sier hovedverneombud Torbjørn Aas.

- Utlendingsseksjonen har mye penger, og det synes å være liten kontroll med bruken av de økonomiske midlene. Dette vitner om manglende ledelse, sier Aas til Dagbladet.

- Har Oslo-politiet et arbeidsmiljøproblem?

- Det er åpenbart at utlendingsseksjonen ved Oslo politidistrikt har et arbeidsmiljøproblem. Det er en usunn kultur ved seksjonen. Hvis saken om politiførstebetjenten og tolkene og saken om politiavdelingssjefen er korrekte, sier Torbjørn Aas.

Trenger tillit

Hovedverneombudet slår samtidig fast at 99,9 prosent av alle politifolk er stolte, og at de har grunn til å være stolte av jobben de gjør.

- Hvis ledelsen ved Oslo politidistrikt har visst om disse sakene og ikke gjort noe med det, er dette et tegn på dårlig ledelse. Vi som jobber i politiet, ønsker å gjøre jobben skikkelig, og vi er avhengige av tillit i befolkningen, sier Torbjørn Aas.

Arne Jørgen Olafsen, leder i Oslo Politiforening, bekrefter at de tilsatte i Oslo-politiet i lengre tid har kjent til påstandene om uregelmessigheter ved utlendingsseksjonen.

- Forholdene er tatt opp internt i politiet. Som leder av arbeidsmiljøutvalget ved Oslo politidistrikt har jeg besluttet å iverksette en arbeidsmiljøundersøkelse, sier Olafsen.

Oslo Politiforening har også gitt toppledelsen ved politidistriktet råd om andre tiltak som bør iverksettes.

- Jeg ønsker ikke å kommentere hvilke tiltak, det får vi ta internt i politiet, sier Olafsen.

- Ledelsesproblem

De tillitsvalgte i politiet peker på det faktum at utlendingsseksjonen har vært en arbeidsplass i voldsom vekst.

- Jeg er forundret over at visepolitimester Sveinung Sponheim, som er faglig ansvarlig for utlendingsseksjonen, ikke har tatt alle problemene ved seksjonen mer alvorlig, sier Arne Jørgen Olafsen i Oslo Politiforening.

- Hva synes du om at samboer og venner av ansatte i politiet blir brukt som tolker?

- Det er helt uakseptabelt å komme i en situasjon hvor det rekrutteres venner og familie til lukrative oppdrag i politiet, sier Arne Jørgen Olafsen.

ETTERFORSKES: Flere forhold ved Oslo politidistrikt er nå under etterforskning av Politiets særskilte etterforskningsorgan (SEFO). Her er Politihuset på Grønland i Oslo.
Hele Norges coronakart