EKSPLOSIVE TIMER: Utenriksminister Børge Brende (H) mener dagen og kveldens utvikling har vært eksplosiv og viser at situasjonen  lett komme ut av kontroll . Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
EKSPLOSIVE TIMER: Utenriksminister Børge Brende (H) mener dagen og kveldens utvikling har vært eksplosiv og viser at situasjonen lett komme ut av kontroll . Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- Dette minner veldig om det vi så på Krimhalvøya, men denne gangen kan det ende blodig

Utenriksminister Børge Brende (H) sier de siste timers utvikling i Øst-Ukraina har vært eksplosive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske myndigheter mener de pro-russiske overtakelsene av offentlige bygg i flere byer i Øst-Ukraina synes å være en koordinert operasjon.

- Kan bli blodig Til Dagbladet utdyper utenriksminister Børge Brende at det hele minner om det man så i forkant av Russlands annektering av Krimhalvøya.

- Det minner dessverre veldig om forløpet til det som skjedde på Krim. Derfor sender vi et sterkt signal til Russland om å besinne seg. Der så vi også koordinerte aksjoner, men der hevdet russerne at de ikke hadde noe med det å gjøre. På Krim var det også russiske soldater, men det er for tidlig å si noe om det er samme situasjon i Øst-Ukraina, sier Brende.

- De siste timene har vært eksplosive, og myndighetene i Ukraina har sagt at de er redde for krig. Det må vi ta på alvor, sier han videre.

Brende mener en viktig forskjell på situasjonen på Krim og det vi nå ser i Øst-Ukraina er at ukrainske soldater trakk seg tilbake uten at det var løsnet et skudd på Krim. Men om Russland går inn i Øst-Ukraina vil myndighetene i landet svare.

- Det er 140 000 ukrainske soldater i Ukraina, så det kan ende i en svært alvorlig og blodig situasjon - midt i hjertet av Europa, sier Brende til Dagbladet.

- Om Russland rykker inn i Ukraina, kan det komme til å skje alvorlige konfrontasjoner. Jeg håper og tror Russland kommer til å avstå fra dette. Jeg har tro på forhandlingene, og at FN engasjerer seg, og at Russland og Ukraina snakker sammen i en slik situasjon. Dagen i dag viser at situasjonen er mer og mer eksplosiv, og dermed kan den lett komme ut av kontroll, sier han videre.

- Ukrainas rett å holde ro og orden Tidligere i kveld sa Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov sa at han ville sette inn militære styrker i en «fullskala antiterroropersjon». Russland besvarte dette med å kalle beordringen for «skandaløs», og sier at situasjonen har tatt en farlig vending.

Utenriksminister Børge Brende mener Russland må respektere Ukrainas rett til å holde ro og orden i eget land.

- Det er viktig at Russland respekterer den territorielle integriteten til Ukraina, og det er Ukrainas rett å holde ro og orden i eget land. Det kan være fornuftig å ha en dialog med de som demonstrerer, men man får et klart inntrykk av at dette er en evldig velorganisert aksjon. Jeg kan forstå at Ukraina har ønske om å sende et tydeligere signal, sier Brende.

- VELORGANISERTE: De pro-russiske væpnede grupperingene i Øst-Ukraina synes å være velorganiserte og koordinerte i sine aksjoner mot offentlige bygg. Her gjør de seg klare for kamp med ukrainske spesialstyrker. Foto: AFP Photo/Anatoly Stepanov/NTB Scanpix
- VELORGANISERTE: De pro-russiske væpnede grupperingene i Øst-Ukraina synes å være velorganiserte og koordinerte i sine aksjoner mot offentlige bygg. Her gjør de seg klare for kamp med ukrainske spesialstyrker. Foto: AFP Photo/Anatoly Stepanov/NTB Scanpix Vis mer

- Vi vet jo ikke hva som er planene til Kreml i denne saken, og derfor sender vi et krystallklart signal til Russland.

Til tross for at Norge viser sterk støtte til Ukraina, og landets enhet, suverenitet og territorielle integritet, i tillegg til å fordømme annekteringen av Krim - vil ikke Norge heve beredskapen i nordområdene, der Pasvikelva danner grensa mellom Norge og Russland.

- Det er ingen endringer i den situasjonen. Så langt fortsetter vi dag- til dag-samarbeidet, som for eksempel søk- og redning, med Russland. Men om situasjonen forverrer seg og ender opp med at Russland setter inn militært personell i Øst-Ukraina, har vi varslet ytterligere sanksjoner.

- Kan du si litt om hvilke type sanksjoner som vurderes?

- Vi får først håpe at det ikke vil bli nødvendig, men det blir mer alvorlige sanksjoner enn det som har kommet så langt.

SETTER INN MILITÆRE STYRKER: Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov vil sette inn militære styrker i en «fullskala antiterroropersjon» i Øst-Ukraina. Foto: EPA/Anastasia Vlasova/NTB Scanpix
SETTER INN MILITÆRE STYRKER: Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov vil sette inn militære styrker i en «fullskala antiterroropersjon» i Øst-Ukraina. Foto: EPA/Anastasia Vlasova/NTB Scanpix Vis mer