- Dette mistenkeliggjør norske foreldre

Mette Hankamhaug (Frp) raser mot at ungdomskoleelever nå må ha legeattest hvis de er borte i mer enn tre dager.

RASER MOT NY FRAVÆRSORDNING: Mette Hanekamhaug (Frp) mener den nye fraværsordningen der elever må ha legeatest hvis de er borte mer enn tre dager mistenkeliggjør norske foreldre og sløser med legenes ressurser.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
RASER MOT NY FRAVÆRSORDNING: Mette Hanekamhaug (Frp) mener den nye fraværsordningen der elever må ha legeatest hvis de er borte mer enn tre dager mistenkeliggjør norske foreldre og sløser med legenes ressurser. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra høsten må ungdomsskoleelever fra 8. klasse og oppover levere legeerklæring for å få strøket fraværet. Flere leger er ifølge Aftenposten oppgitt over en ordning de mener er null verdt og misbruk av ressursene. Legeforeningen skrev i en høringsuttalelse at ordningen ville gi «dagens fastleger unødig og bortkastet merarbeid.»

Det er Frps skolepolitiker Mette Hanekamhaug helt enig i, og mener ordningen mistenkeliggjør norske foreldre.

- Stoler ikke på foreldrene - Ordningen viser at man ikke stoler på foreldrenes dømmekraft overfor egne barn ved å ta fra dem ansvaret for barn fra 13 til 16 år, mener hun.

Ordningen er ment for å få tatt skulkerne, men Hanekamhaug tror ikke det vil hjelpe å kreve legeattest.

- Det første de gjorde for å ta skulkerne var jo å ta fire dager fra de opprinnelig 14 fraværsdagene som skoleelever kan styrke fra vitnemålet sitt. Det går mest utover de som ønsker å engasjere seg i politisk og frivillig arbeid.

Foreslår SMS-varsling - Jeg tror SMS-varsling til foreldre om at barnet ikke er på skolen er en bedre løsning, siden foreldrene ofte drar på jobb før barnet drar på skolen. Man prøver SMS-metoden ut på flere norske skoler, og den er svært utbredt i Danmark, sier Hanekamhaug til Dagbladet.

- Men dette koster jo penger, og det er store forskjeller fra kommune til kommune.

Hun mener - på linje med legestanden - at ordningen legger opp til en meningsløs ressursbruk i helsesektoren. Hun mener den i verste fall kan gå på bekostning av andre pasienter som bør prioriteres.

- Lengre ventetid - Generelt har man sett at sykehuskøene øker fra år til år og at de nødvendige ressursene ikke er på plass. Det er et behov for raskere behandling, og da kan man ikke pålegge dem mer ansvar og ta flere ressurser fra en helsesektor som har altfor lite ressurser fra før.

MÅ HA LEGEATTEST: Ungdomsskoleelever vil fra høsten av måtte levere legeattest ved mer enn tre fraværsdager. Her fra Solvang Ungdomskole i Asker i forbindelse med en sak om at de gjør det godt på de nasjonale prøvene.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
MÅ HA LEGEATTEST: Ungdomsskoleelever vil fra høsten av måtte levere legeattest ved mer enn tre fraværsdager. Her fra Solvang Ungdomskole i Asker i forbindelse med en sak om at de gjør det godt på de nasjonale prøvene. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Hun mener ordningen vil føre til at det blir lengre ventetid for andre pasientgrupper å få time hos fastlegen.

- Jeg mener helt klart dette er feil bruk av ressurser. Man må ha respekt for foreldrene slik at de kan følge opp med egenmeldinger selv.

- Riktig å skjerpe krav Aps skolepolitiker Hadia Tajik mener det er viktig å understreke at innstrammingen av fraværsordningen er av hensyn til elevenes oppfølging, og ikke legene.

- Jeg mener det er tidlig å konkludere med at det er en uhensiktsmessig innstramming. Men innstrammingen er ikke av hensyn til legestanden, men av hensyn til elevenes oppfølging, sier Tajik til Dagbladet.

- Det er dokumentert en klar sammenheng mellom høyt fravær i ungdomsskolen og høyere frafall på videregående. Den andre faktoren er svake karakterer fra grunnskolen. Det er riktig å skjerpe dokumentasjonskrav, men man må se det i sammenheng med grunnferdigheter og økt timetall, fortsetter hun.

- Men viser ordningen, som Hanekamhaug sier, at man ikke stoler på foreldrenes dømmekraft?

- Nei, barn som er reelt syke vil ikke ha problemer med ordningen. Jeg tror mange foreldre i beste mening legger til rette for at barna slipper å være på skolen, eller at man ikke er klar over at barnet ikke er på skolen. Et skjerpet fraværsreglement har betydning for disse foreldrene, sier Tajik.

Halvorsen reagerer på Frp-kritikk Men Ap-politikeren støtter Hanekamhaugs forslag om SMS-varsling:

REAGERER: Mette Hanekamhaug (Frp). Foto: Nina Ruud
REAGERER: Mette Hanekamhaug (Frp). Foto: Nina Ruud Vis mer

- Det høres ut som en grei måte å holde foreldre oppdatert på, så man kan godt vurdere det. Men det er ikke et argument mot skjerpede fraværsregler, sier hun.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener Mette Hanekamhaug viser at Frp vingler i saken.

- Maken til vingling som Frp viser i denne saken skal man lete lenge etter! Det var helt nødvendig å stramme inn fraværsreglene fordi mange elever hadde høyt fravær og fordi det er sterk sammenheng mellom fravær og frafall, skriver Halvorsen i en SMS til Dagbladet.

- Frp var ivrige for innstramminger! Etter at elevene fyller 18 er de myndige og skriver meldinger selv. Endringene kan medføre noen flere konsultasjoner hos lege, men mange skoler praktiserte allerede et lignende regelverk og kronikere er unntatt, fortsetter hun.

Halvorsen mener regjeringen har funnet en rimelig balanse.

- Det er avgjørende at flest mulig gjennomfører videregående, mindre fravær er viktig for å få det til!

- RIKTIG: Hadia Tajik (Ap) mener det er riktig å skjerpe dokumentasjonskrav ved fravær.  Foto: Jacques Hvistendahl
- RIKTIG: Hadia Tajik (Ap) mener det er riktig å skjerpe dokumentasjonskrav ved fravær. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
REAGERER PÅ FRP-KRITIKK: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Jacques Hvistendahl
REAGERER PÅ FRP-KRITIKK: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer