Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette møter deg på Gardermoen i dag

Nesten 3000 personer er nektet innreise til Norge de siste fire månedene. Nå gjør politiet seg klare for tusenvis av tilreisende når turister igjen slipper inn uten karantene.

DEN GANG DA: Politiet og Forsvaret tok mars imot utenlandske tilreisende for å sørge for at de enten ble sendt i karantene eller dro hjem igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DEN GANG DA: Politiet og Forsvaret tok mars imot utenlandske tilreisende for å sørge for at de enten ble sendt i karantene eller dro hjem igjen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Nøyaktig fire måneder har gått siden statsminister Erna Solberg erklærte nasjonal krise. Samtidig kom bekreftelsen om at Norge to dager seinere ville stenge flyplasser og havner, og innføre utstrakt grensekontroll.

Onsdag 15. juli blir situasjonen en helt annen. Da blir inn- og utreise til en rekke europeiske land igjen tillatt. Det vil kreve en stor innsats fra politiet.

Leder for felles enhet for utlending og forvaltning, Eli Fryjordet, sier til Dagbladet at Øst politidistrikt har bortvist 2906 personer på grensa til Sverige og Gardermoen siden 12. mars. 591 av dem kom med fly, resten kom kjørende.

På eget ansvar

Når det nå åpnes for innreise i langt større grad, forventes det også kraftig økning av reisende. Hvorvidt det også medfører økning i bortvisninger gjenstår å se.

- Regelverket gjør at vi skal bortvise av smittevernhensyn. Nå blir det færre land i den kategorien, og vi forventer en økning i trafikken både til og fra Norge. Det er viktig at de som reiser setter seg inn i smittevernreglene. Det er de reisende selv som har ansvar for dette, og for å være oppdatert på reglene til en hver tid, påpeker Fryjordet.

FØRSTE TURISTER: Gjennom et prøveprosjekt fikk de første turistene ta flyet til Palma de Mallorca den 15. juni. Video: AP Vis mer

Tirsdag har hun sørget for at samtlige av de ansatte som stiller på jobb onsdag er oppdaterte på retningslinjene som nå gjelder. Så langt har det ikke vært behov for å kalle inn ekstra bemanning, selv om det forventes en kraftig økning i trafikken.

- Vi har fått 69 midlertidige stillinger ekstra i forbindelse med coronasituasjonen. Disse brukes også nå, og bidrar til å dekke behovet for bemanning i forbindelse med åpningen, sammen med egne mannskaper, forteller lederen.

Kjappere passkontroll

For de som reiser til og fra Gardermoen fra og med onsdag, vil det bli noen endringer sammenlignet med hva som har møtt reisende de siste månedene. Fryjordet forteller at det blant annet vil bli langt flere automater for passkontroll som nå tas i bruk igjen. Dette for å hindre lange køer og store ansamlinger over for lang tid.

Til tross for økning i antall avganger og ankomster på Gardermoen, er Fryjordet på ingen måte stresset over morgendagens gjenåpning av Norge som turistmål.

- Vår oppgave blir fremdeles å veilede de reisende om karantenereglene. Vi vil ha fokus på at folk ikke skal stå tett sammen for lenge i for eksempel passkontrollen, sier hun til Dagbladet.

MAGALUF: Videoer på sosiale medier viser store grupper berusede briter dansende på biler og i den spanske øyas gater. Reporter: Embla Hjort-Larsen Video: Twitter Vis mer

Stor variasjon

Det har i løpet av de siste fire månedene vært store variasjoner i hva som har møtt tilreisende på Gardermoen og svenskegrensa. Like etter at innreisen til Norge ble kraftig begrenset, ba Ullensaker kommune Forsvaret om bistand, for hjelp til å gi info og veilede tilreisende.

Den siste tida har situasjonen vært en helt annen på flyplassen. Med få flyavganger og reisende har det vært stille uker på utenlandsterminalen.

Det er foreløpig uklart hvor mange reisende som vil ankomme og reise ut fra Gardermoen onsdag. Dagbladet vil følge situasjonen tett og holde deg oppdatert fortløpende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!