Dette møter nordmenn på Gardermoen i kveld

Men nordmenn hjem fra ferie har så vidt hørt om det dødelige viruset.

BLIR MØTT MED PLAKAT: Nordmenn og andre reisende som kommer til Norge ble møtt av denne opplysningsplakaten da de ankom Gardermoen i kveld. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
BLIR MØTT MED PLAKAT: Nordmenn og andre reisende som kommer til Norge ble møtt av denne opplysningsplakaten da de ankom Gardermoen i kveld. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


GARDERMOEN (Dagbladet.no): - Formen er i alle fall god! sier Linda (30) og Jan Rosén (34) fra Oslo til Dagbladet.no.

De landet i kveld på Gardermoen etter to og en halv uke i Los Angeles. USA er et av landene som er rammet av svineinfluensaen.

Det er foreløpig 40 bekreftede tilfeller fordelt på fire stater i landet. En av dem er California - delstaten ekteparet Rosén har vært tilbragt ferien de siste par ukene.

I kveld ble det i samarbeid med helsemyndighetene i Norge satt fram to plakater de der de opplyser om hvilke symptomer man skal se etter og hva folk som har disse symptomene skal gjøre.

Plakatene er det første de hjemreisende møter før de kommer til Tax-Free-butikken. De fleste strener rett forbi, mens noen gir plakaten et ekstra øye og spør seg: «Svineinfluensa?»

- Tar vare på hygienen
- Det er mer informasjon her på Gardermoen enn det var i USA. På flyplassen i Los Angeles var det ingenting, men det har vært veldig mye om dette i amerikanske medier gjennom helga, sier Linda.

De har begge lest og fått informasjonen fra internett. I USA var det ingen offentlig informasjon å få.

OPPLYSER: Norske helsemyndigheter opplyser hjemreisende på flyplasser i Norge etter pandemifaren. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
OPPLYSER: Norske helsemyndigheter opplyser hjemreisende på flyplasser i Norge etter pandemifaren. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Folk virker rolige og avslappet om situasjonen, men jeg vi snakket litt om det når folk for eksempel hostet på flyet, sier Linda.

Ekteparet har vært på ferie og har slappa av og kost seg, men har tatt sine fohåndsregler de siste dagene.

- Vi passet på hånd- og hostehygienen vår. Og det har gått noen flere våtservietter enn vanlig de siste dagene, sier Linda til Dagbladet.no.

149 bekreftet døde i Mexico
Familien Myrheim-Holm fra Ålesund har vært i Hurghada i Egypt de siste 12 dagene. Der var ikke svineinfluensa noe tema. Det har 11 år gamle Thale en logisk forklaring på.

- De serverte ikke svin i Egypt, sier hun.

- Det er bra de kommer med slike opplysningsplakater. Man skal jo være oppmerksomme på dette, sier far Arnt Myrheim-Holm.

I Mexico har 149 personer dødd etter mistanke om influensaen, som norske myndigheter stålsetter seg for å håndtere. 26 av personene er bekreftet å være forårsaket av viruset.

Tollvesenet vurderer
I Norge er tre personer innlagt etter mistanke. En person i Haugesund har trolig ikke svineinfluensa. Også prøvene til de to personene i Tromsø, som ble lagt inn med symptomer tidligere i dag, var negative.

Også Tollvesenet følger situasjonen nøye, men er ingen plakater å finne på Svinesund eller andre grenseoverganger så langt.

- Vi vurderer liknende tiltak fortløpende. Vi hører på anbefalinger fra Mattilsynet og andre helsemyndigheter, sier kontorsjef Wenche Fredriksen ved Toll Øst Norge nå i kveld.

Les: Dette er symptomene

Nettmøte: Lege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 201719818


Varnish cache server