Dette nekter hun å svare på

Sylvi Listhaug vil ikke svare på spørsmål om varslene mot en Frp-politiker, som blant annet skal ha sendt uønskede dick pics til flere kvinner i partiet. Den samme mannen mistet i 2018 et nasjonalt verv og fikk en advarsel etter et «intimt forhold» med en yngre kvinne i partiet.

STILLE SOM EN ØSTERS: Partileder Sylvi Listhaug i Frp nekter å svare på spørsmål om varslene mot en politiker som stiller til valg til Stortinget i høst. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
STILLE SOM EN ØSTERS: Partileder Sylvi Listhaug i Frp nekter å svare på spørsmål om varslene mot en politiker som stiller til valg til Stortinget i høst. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I forrige uke kunne Dagbladet avsløre at det er kommet flere varsler mot en Frp-politiker som stiller i høstens stortingsvalg.

Flere kvinner har fortalt om opplevelser med uønsket seksuell oppmerksomhet fra politikeren i partisammenheng, og om varsler om mannens oppførsel til partiet.

Mannen skal ha sendt en rekke bilder av sin erigerte penis til kvinner i partiet og Dagbladet har sett dokumentasjon på slike bilder. Han sier selv at han ikke kjenner seg igjen i påstandene som er framsatt mot ham.

Partileder Sylvi Listhaug har så langt nektet å svare på Dagbladets spørsmål om saken, etter gjentatte henvendelser.

Etter tirsdagens partilederdebatt i Bergen stilte hun heller ikke til intervjuer med pressen.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Partilederen nekter å kommentere

Onsdag, dagen derpå, har partilederen fått oversendt en rekke spørsmål om forholdene som er beskrevet i partiet, via hennes rådgiver Espen Teigen.

Dette er blant spørsmålene Dagbladet har ønsket svar på:

  • Hvorfor har ikke Listhaug ønsket å svare på spørsmål om saken?
  • Hvordan opplever Listhaug kulturen rundt varsling i eget parti?
  • Er det en ukultur i partiet hvor varslere ikke ivaretas godt nok?
  • Hva tenker hun om at en Frp-politiker som det var varslet om flere ganger er nominert til Stortinget?
  • Er det trygt å være kvinne i Fremskrittspartiet?
  • Hva tenker Listhaug om opplevelsene varslerne beskriver?

Teigen opplyser at det er uaktuelt å stille til et intervju eller svare på de konkrete spørsmålene. Dagbladet har også spurt hvorfor Listhaug ikke ønsker å svare. Etter noen timers klarering med partilederen, skriver han følgende i en e-post til Dagbladet.

- Denne saken håndteres av organisasjonsutvalget, og det er dermed naturlig at du henvender deg til organisasjonsutvalgets leder Alf Erik Andersen.

Dagbladet har også gjentatte ganger vært i kontakt med nevnte Alf Erik Andersen i organisasjonsutvalget, som behandler saker om brudd på partiets etiske og organisatoriske retningslinjer.

Han har ikke ønsket å si noe konkret om saken, men skrevet følgende i en e-post:

- Organisasjonsutvalget kan selvsagt ikke bekrefte eller avkrefte om det er varslet mot konkrete personer, ei heller hvordan konkrete varsler er fulgt opp, skriver Andersen.

- Organisasjonsutvalget mottar varsler om ulike forhold mot tillitsvalgte i partiet. Disse tas på største alvor, og behandles grundig i henhold til partiets etiske og organisatoriske retningslinjer. Vi er svært opptatt av at partene skal komme til orde, og bli tatt på alvor. Saker som utvalget mener det ikke er grunnlag for å gå videre med, avsluttes uten noen reaksjon. Både den det er varslet mot og den som varsler får informasjon om utvalgets vurderinger. Det hender naturligvis at en av partene ikke er fornøyd med utvalgets konklusjoner, fortsetter Andersen.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

Partiet beklaget «intimt forhold»

I tillegg til to varsler om uønsket seksuell oppmerksomhet, levert i henholdsvis 2019 og 2020, varslet en kvinne i partiet i 2018 om den samme mannen.

Ifølge kvinnen var hun utsatt for seksuelt overgrep av Frp-politikeren ved to forskjellige anledninger med i underkant av ett års mellomrom. Hendelsen ble politianmeldt, men henlagt da politiet ikke fant rimelig grunn til å iverksette etterforskning.

Fremskrittspartiets organisasjonsutvalg konkluderte med at politikeren hadde hatt sex med kvinnen, og at dette aldri burde skjedd. De besluttet at mannen måtte si fra seg et nasjonalt verv han var iferd med å tiltre. Han ble også gitt en skriftlig advarsel.

Kvinnen fikk i tillegg en uforbeholden unnskyldning av partiet. I dag er hun klar på at hun mener konsekvensene for mannen ikke var store nok.

- Etter henleggelsen fikk han selv velge hvordan saken skulle håndteres. Da fikk ingen vite noe, og jeg følte at det aldri ble tatt på alvor, har kvinnen sagt til Dagbladet.

Politikeren mener at det den gang som nå ble framsatt uriktige påstander mot ham.

- Jeg reagerer på at forhold som hører den private sfære til, trekkes fram mange år senere i et forsøk på å bygge en negativ mediesak om meg. Man vil opp gjennom livet inngå relasjoner som man i etterkant ser man burde vært foruten men jeg mener at hvem jeg innledet en relasjon til for mange år siden hører privatlivet til, fortsetter mannen som står til valg på Stortinget, har mannen skrevet i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer