Dette ødelegger kvaliteten på samtalene våre

Vi rives mellom telefonen og virkeligheten.

GÅR UT OVER KVALITETEN:  Henrik Torsø Johansen (21) og Tina Wang Jacobsen (24) sier at det er greit å fikle med telefonen, om begge gjør det samtidig. Ny forskning viser at mobiler og nettbrett har negativ effekt på samtalekvaliteten vår. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GÅR UT OVER KVALITETEN: Henrik Torsø Johansen (21) og Tina Wang Jacobsen (24) sier at det er greit å fikle med telefonen, om begge gjør det samtidig. Ny forskning viser at mobiler og nettbrett har negativ effekt på samtalekvaliteten vår. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en forskningsartikkel i juliutgaven av Environment and Behavior, påvirker smarttelefoner og nettbrett måten vi kommuniserer på.

Hvis vi har telefonen eller nettbrettet på bordet eller i hånda, så blir kvaliteten på samtalene våre dårligere.

Mindre empati og nærhet Undersøkelsen ble utført på 100 samtalepartnere på kafeer i USA, hvor folk ble bedt om å holde en lett samtale i 10 minutter. De ble observert av en forsker og deretter intervjuet om hvordan samtalen gikk.

Forskerne fant at hvis det lå en smarttelefon eller mobiltelefon på bordet, så ble kvaliteten på samtalen mindre tilfredsstillende.

- Folk som hadde samtaler uten mobiltelefoner rapporterte om høyere nivå av empati, skriver de i artikkelen «The iPhone Effect».

De fant også at folk følte seg mindre nære og mindre engasjert i sin samtalepartner, når en telefon lå på bordet.

Konstant trang Med telefonen ved vår side, har vi alltid en bunnløs tilgang på informasjon og et større sosialt nettverk. Det peker forskerne på som en av årsakene til det de kaller «iPhone-effekten», som ødelegger samtalekvaliteten vår.

Det holder altså at telefonen bare ligger der, uten å ringe, plinge eller lyse.

- I dens nærvær har folk en konstant trang til å finne informasjon, sjekke om noen har kommunisert eller dele sine tanker med andre, heter det i artikkelen.

Dermed rives oppmerksomhet mellom telefonen og virkeligheten. Ja, vi er selv så «på» at tre av fire tar med seg mobilen til sengs.

Og at vi konstant sitter med mobilen, irriterer rundt halvparten av oss, ifølge en annen undersøkelse.

Går ut over konsentrasjonen Så selv om den nye studien kun er et observasjonsstudium med små marginer, som ikke nødvendigvis kan bevise den kausale relasjonen mellom telefonbruk og samtalekvalitet, så støttes den av flere andre studier.

En amerikansk studie fra 2012 fant også at mobiler har en negativ effekt på samtalene våre - både på nærheten, tilknytningen og samtalekvaliteten.

En undersøkelse fra Cicero viser at 22 prosent av oss sjekker mobilen minst hvert tiende minutt.

Og det kan påvirke konsentrasjonen vår.