Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette øker risikoen for lungekreft

Bare en liten økning i luftforurensing fører til dramatisk økning av kreftfaren.

SKREMT: Nye undersøkelser viser at bare en liten økning i luftforurensing vil øke faren for lungekreft. Maria Valsdottir (56) står her i trafikken i Oslo sentrum, og mener situasjonen er skremmende. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKREMT: Nye undersøkelser viser at bare en liten økning i luftforurensing vil øke faren for lungekreft. Maria Valsdottir (56) står her i trafikken i Oslo sentrum, og mener situasjonen er skremmende. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er jo forferdelig, men virker veldig vanskelig å gjøre noe med. Vi kan jo ikke stoppe biltrafikken, sier Maria Valsdottir (56). Hun pleier å gå til fots til jobben i Oslo.

- Det er mye biler, trafikk, støy og forurensing. Jeg merker det på lufta. Det er en skremmende utvikling, sier hun.

I sommer publiserte norske og internasjonale forskere en urovekkende studie i anerkjente The Lancet Oncology som viser at luftforurensing, selv i mindre mengder enn det som er tillatt i Norge, øker risikoen for lungekreft.

Studien omfatter mer enn 300 000 mennesker fra ni europeiske land, deriblant Norge.

Forskere fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Universitetet i Oslo har deltatt i forskningsarbeidet, som Forskning.no var først til å omtale.

22 prosent Forskerne ønsket å finne ut i hvilken grad de små støvpartikler som svever i lufta og fester seg i lungene våre øker faren for kreft.

Og resultatene taler for seg:

En økning i luftforurensing på 10 mikrogram svevestøv per kubikkmeter luft øker risikoen for å utvikle lungekreft med hele 22 prosent.

Og ikke nok med det:

Risikoen for å utvikle en lungekrefttype som ikke rammer røykere, såkalt adenokarisom, øker med hele 50 prosent.

EU og Norge har satt grenseverdier for hvor mye svevestøv det kan være i lufta, både på en gitt dag og i snitt gjennom året. Forskerne fant en økt kreftrisiko selv når luftforurensingen øker med så lite, og fra et så lavt nivå, at den likevel holdt seg under grenseverdiene, skriver Forskning.no.

2095 krefttilfeller I Norge er det deltakerne i Helseundersøkelsen i Oslo (HUBRO) som er bidragsytere til den ferske lungekreftstudien. Studien omfatter også mennesker i Sverige, Danmark, Nederland, Spania, Italia, Hellas, Storbritannia og Østerrike.

Av de drøyt 300 000 deltagerne, hadde 2095 utviklet lungekreft i løpet av 13 oppfølgingsår.

Forskerne kan ikke forklare den økte risikoen for lungekreft med annet enn luftforurensing, etter å ha korrigert resultatene for kjønn, alder, røyking, yrke, fruktinntak, sivilstatus, utdanningsnivå og arbeidsstatus.

En fersk studie fra USA har estimert at rundt 2,1 millioner mennesker dør årlig som følge av småkornet svevestøv, de fleste av dem i Øst- og Sør-Asia, der lufta er betydelig mer forurenset enn i Europa.

- Ikke forventet - Hovedfunnene er ikke så overraskende. En tidligere norsk studie har også påvist en sammenheng mellom trafikkrelatert luftforurensning og lungekreft. At man også fant effekter av partikulær luftforurensning for nivåer under EUs grenseverdier, var derimot ikke forventet, sier forsker Bente Oftedal ved Folkeheldeinstituttet. Hun er medforfatter av den internasjonale studien.

Oftedal peker på at dette er en risiko som det er vanskelig å sikre seg mot.

- Problemet med utendørs luftforurensning er at vi alle trenger luft. Dette gjør det vanskelig å unngå forurenset uteluft. De som er plaget av dårlig luftkvalitet, som vi i Norge kan ha om vinteren, bør vurdere om de skal holde seg mer innendørs på dager med høy luftforurensning. Dette gjelder for personer med lungesykdommer slik som astma og KOLS, sier Oftedal. 

- Hva er det videre forskningsbehovet?

- Det vil være interessant å studere sammenhengene mellom luftforurensning, sosioøkonomiske faktorer og andre former for kreft, sier Bente Oftedal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling