Forskning:

Dette øker sexlysten

Norsk forskning viser at julekrydderet gjør mer enn å bare smake godt.

JULETRADISJON: Ifølge forskning fra Universitetet i Tromsø, øker kanel dopaminnivået i hjernen. Foto: Shutterstock/NTB
JULETRADISJON: Ifølge forskning fra Universitetet i Tromsø, øker kanel dopaminnivået i hjernen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Det er bare å sette fram julekakene og koke opp julegløggen, for ingrediensene påvirker oss svært positivt», heter det i en forskningsartikkel publisert på Universitet i Tromsø (UiT).

Ifølge en studie, gjort ved Det helsevitenskapelige fakultet, skal krydderet i tradisjonsrik julemat gi en følelse av forelskelse og oppstemthet.

Påvirker lystsenteret

Aina Westrheim Ravna, professor ved Institutt for medisinsk biologi, sier at forskning viser at kanel øker sexlysten.

Ravna forsker på hjernens belønningssystem. Til UiT forteller hun at krydderet øker dopaminnivået i hjernen og påvirker lystsenteret, noe som gjør oss ruset, forelsket og glade.

Videre forklarer Ravna at vi i Norge har brukt kanel, muskat og nellik i maten vår i cirka 1000 år.

GRØT: Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et enkelt triks for ikke å svi grøten. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Hjulpet oss gjennom mørketida

«Spesielt i mørketida, når det er kaldt, surt og værhardt, har stimulerende og oppkvikkende krydder i maten hjulpet oss gjennom de mørkeste månedene», skriver UiT.

- Jul kommer jo fra det norrøne «jól», den opprinnelige, hedenske feiringen av midtvinterdagen i Norden. Jól-festene kan spores tilbake til år 200 i den nordiske historien, og da ble det spist mye mat og drukket store mengder alkoholholdig mjød, som blant annet var krydret med nellik og ingefær, sier Ravna til nettstedet.

Ifølge universitetet har kanel vært brukt som et afrodisiaka i asiatisk folkemedisin. Også kardemomme skal påvirke vår indre lyst.

Fortsett å se med Dagbladet Pluss

Kjøp tilgang fra 39,-

Har du allerede en bruker? Logg inn

Steg 1/3

Få tilgang til eksklusivt TV-innhold og artikler

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort

Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

NY SERIE OM SEX: Susanne Eidem er utdannet sexolog og parterapeut, og ekspert i DBTV-serien «Sex på 60». I denne episoden: Hvordan bli god i sex? Produsent: Sondre Rahm (Sex på 60 - S01E01) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer