«Det er bare å sette fram julekakene og koke opp julegløggen, for ingrediensene påvirker oss svært positivt», heter det i en forskningsartikkel publisert på Universitet i Tromsø (UiT).
Ifølge en studie, gjort ved Det helsevitenskapelige fakultet, skal krydderet i tradisjonsrik julemat gi en følelse av forelskelse og oppstemthet.
Påvirker lystsenteret
Aina Westrheim Ravna, professor ved Institutt for medisinsk biologi, sier at forskning viser at kanel øker sexlysten.

Rolf (80) mistet kona - tyver robbet graven
Ravna forsker på hjernens belønningssystem. Til UiT forteller hun at krydderet øker dopaminnivået i hjernen og påvirker lystsenteret, noe som gjør oss ruset, forelsket og glade.
Videre forklarer Ravna at vi i Norge har brukt kanel, muskat og nellik i maten vår i cirka 1000 år.
- Hjulpet oss gjennom mørketida
«Spesielt i mørketida, når det er kaldt, surt og værhardt, har stimulerende og oppkvikkende krydder i maten hjulpet oss gjennom de mørkeste månedene», skriver UiT.
- Jul kommer jo fra det norrøne «jól», den opprinnelige, hedenske feiringen av midtvinterdagen i Norden. Jól-festene kan spores tilbake til år 200 i den nordiske historien, og da ble det spist mye mat og drukket store mengder alkoholholdig mjød, som blant annet var krydret med nellik og ingefær, sier Ravna til nettstedet.
Ifølge universitetet har kanel vært brukt som et afrodisiaka i asiatisk folkemedisin. Også kardemomme skal påvirke vår indre lyst.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!