Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette området kan utløse blodbad

I hundrevis av år har hinduer og muslimer kranglet om det hellige området. Nå har Høyesterett satt et endelig punktum.

I KRANGEL: Muslimer og hinduer har i hundrevis av år kranglet om dette området i Ayodhya. Moskeen på bildet ble ødelagt av hinduer i 1992, noe som utløste blodige kamper. Nå har Høyesterett bestemt at området tilhører hinduer. Reporter: Emilie Rydning. Video: AP / CNN Vis mer

Indisk Høyesterett besluttet lørdag at det kan bygges et hindutempel i den hellige byen Ayodhya i New Delhi.

Det skriver CNN.

Et område i byen, på litt over 11 200 kvadratmeter, har skapt splid mellom muslimer og hinduer i hundrevis av år.

Det fryktes at avgjørelsen vil skape blodige kamper, og sikkerheten i området er derfor hevet betraktelig. Det er blant annet forbudt å oppholde seg i grupper på mer enn fire personer.

I tillegg overvåkes sosiale medier i frykt for misinformasjon som kan lede til vold. Ifølge AP er det opprettet en sikkerhetssone på 550 kilometer øst i New Delhi, der det er satt inn mer enn 5000 paramilitære styrker.

SIKKERHET: Politiet patruljerer flere steder i Ayodhya etter Høyesteretts avgjørelse. Foto: Manjunath Kiran / AFP / NTB scanpix
SIKKERHET: Politiet patruljerer flere steder i Ayodhya etter Høyesteretts avgjørelse. Foto: Manjunath Kiran / AFP / NTB scanpix Vis mer

2000 døde

Muslimene har ment at området tilhører dem, fordi Babri Masjid-moskeen var plassert der fra 1528 til 1992.

Da gikk ekstremistiske hinduer til angrep på moskeen, som utløste noen av de blodigste kampene i India noensinne. Mer enn 2000 mennesker døde.

Hinduene hevder at moskeen ble bygget på ruinene av et gammelt hindutempel, og at det er der Lord Rama, en av de mest respekterte gudene i hinduismen, ble født.

Nå skal de bygge et tempel til guden Rama i Ayodhya.

- Krangelen har påvirket generasjoner. Men nå som det har kommet en avgjørelse, må vi tåle at en ny generasjon, med en ny start, vil delta i oppbyggingen av et nytt India, sier statsminister Narendra Modi på en pressekonferanse.

Det er bevist at det har vært protester om eierskapet siden 1800-tallet.

For å avgjøre hvem som er rettmessig eier av området ble Høyesterett bedt om å vurdere gamle tekster, en 500 år gammel dagbok skrevet av en Mughal-keiser, reiseskildringer fra middelalderen, samt arkeologiske dokumenter.

FEIRER: Hinduene er glade over avgjørelsen, og mange har tatt til gatene for å feire. Foto: Sam Panthaky / AFP / NTB scanpix
FEIRER: Hinduene er glade over avgjørelsen, og mange har tatt til gatene for å feire. Foto: Sam Panthaky / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Ikke fornøyd

I 2010 besluttet Allahabad lagmannsrett at området skulle deles likt mellom tre grupperinger: muslimske Sunni Waqf Board, og de to hindu-organisasjonene Nirmohi Akhara og Ram Lalla Virajman.

Dette var ingen av partene fornøyd med, og saken ble anket til Høyesterett.

Sunni Waqf Board ønsket å gjenoppbygge moskeen som ble ødelagt i 1992, og har argumentert for at det ikke finnes bevis på at det var noe tempel på stedet før moskeen ble bygget.

Dette er Høyesterett uenig i. De har gitt muslimene et alternativt område på fem dekar.

Advokat Zafaryab Jilani, som representerer muslimene, har uttalt at de ikke er fornøyd med avgjørelsen, men at de respekterer den.

- Vi oppfordrer nasjonen til å opprettholde fred og ro, og at vi unngår store protester, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media