Finlands Nato-ja

- Dette påvirker Norges forsvar

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram håper på et Nato-ja fra både Sverige og Finland og mener det får konsekvenser for det norske forsvaret.

MER NORDISK SAMARBEID: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det norske forsvaret endres når Finland og Sverige vil inn i Nato. Foto: Kristin Svorte

MER NORDISK SAMARBEID: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det norske forsvaret endres når Finland og Sverige vil inn i Nato. Foto: Kristin Svorte

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag erklærte Finland at landet ønsker å søke medlemskap i Nato. Sverige er fortsatt i prosess og kan komme med sitt svar allerede på mandag, ifølge svenske Expressen.

Forsvarseksperter har de siste dagene tatt til orde for at dette kan være en mulighet til flere felles forsvarsløsninger mellom de nordiske landene. Det tror forsvarsministeren på.

- Dette åpner en rekke nye muligheter, både når det gjelder forsvarsplanlegging, materiellsamarbeid og infrastruktur, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Dagbladet.

Fly, trening og uniformer

Han understreker at landene fortsatt verken har søkt eller blitt tatt opp i Nato og at han ikke vil foregripe noe.

Men forsvarsministeren peker likevel med stor iver på hva dette kan få å si. Han peker blant annet på at Finland har kjøpt inn de samme F-35-flyene som Norge og Danmark har.

Det kan bli mer utveksling av kompetanse om opplæring av soldater, service av forsvarsmateriell, og det utredes muligheten for å bruke fellesuniformer i felt, mener han.

- Det er helt klart at dette vil påvirke vårt eget forsvar. Det vil bidra til økt sikkerhet i vårt område, sier Gram.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer