PLAGE: Knapt noe plager oss mer på turen enn en real lusekjører og sinke i trafikken. TrygVesta lar seg overraske at det nettopp er lav hastighet, og ikke høy hastighet som oppleves ekstra krevende for bilister flest. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX
PLAGE: Knapt noe plager oss mer på turen enn en real lusekjører og sinke i trafikken. TrygVesta lar seg overraske at det nettopp er lav hastighet, og ikke høy hastighet som oppleves ekstra krevende for bilister flest. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

Dette plager deg mest bak rattet

Vi har lista!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lusekjørere og sinker i trafikken er de som irriterer medtrafikantene aller mest, melder forsikringsselskapet TrygVesta.

En undersøkelse de har foretatt viser at drøye seks av ti bilister oppgir det å ligge bak en lusekjører som en ekstra stor plage i trafikken, mens halvparten irriterer seg stort over trange parkeringshus.

Sintere og sintere

Og jo eldre du er, jo mer lar du deg irritere over treigingen i bilen foran. Mens 66 prosent av de over 60 år kjenner blodet begynne å koke, er andelen hissige under 30 år på 52 prosent.

Det er kanskje ikke så overraskende at de med størst motor og raskest bil også lar seg tirre mest. De som kjører rundt i familievennlige biler tar det i langt større grad med ro.

- Dersom du av en eller annen grunn kjører sakte, må du se ofte i speilet og slippe andre forbi med jevne mellomrom. Men samtidig bør irritable bilister slappe av litt og heller senke farten hvis de havner bak et saktegående kjøretøy, sier skadesjef Ketil Voll i TrygVesta.

- Folk har lett for å glemme at det ikke er mange minuttene de taper på å kjøre ti kilometer i timen under fartsgrensen en liten stund, sier han.

Luke til besvær

På klar andreplass er trange parkeringshus en plage for de fleste. 51 prosent oppgir dette som et problem. Deretter følger forbikjøring og lukeparkering med henholdsvis 33 og 32 prosent.

Når det gjelder lukeparkering, fyrer dette muligens oppunder en annen trafikkmyte:

Mens 19 prosent av mennene i undersøkelsen plages med lukeparkering, oppgir hele 47 prosent av kvinnene at dette er et problem.

Kø, rundkjøringer og verdensmestre

De fleste ser ut til å ha vendt seg til køkjøring. Bare 25 prosent lar seg plage ekstra av at det går litt trått - vel å merke hvis det ikke skyldes en lusekjører.

Og en gammel klassiker, rundkjøringen, havner nesten på jumboplass over ting vi syntes er vanskelig å takle. Bare åtte prosent av de spurte blir svett og svimmel når de må mestre dem.

Men det er en liten gruppe som slapper uvanlig godt av, og verken lar seg plage eller utfordre av forholdene i undersøkelsen.

14 prosent - altså drøye en av ti - svarer at de ikke finner noen av punktene ekstra krevende eller ubehagelig. I denne gruppen er det nesten dobbelt så mange menn, med overvekt fra Oslo og Akershus.