OLJE: Kjell Inge Røkke blir i bedre humør jo lengre frem han regner. FOTO: Erik Hattrem
OLJE: Kjell Inge Røkke blir i bedre humør jo lengre frem han regner. FOTO: Erik HattremVis mer

Dette regnestykket får Kjell Inge Røkke i godt humør

- Olje er ikke for de utålmodige, sier Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Aker har i dag publisert sin årsrapport for 2013, og tradisjonen tro har styreleder Kjell Inge Røkke skrevet et lengre brev til aksjonærene.

Oljesatsingen Det norske vies mye spalteplass.

- Tidligst utbytte i 2020
- Olje er for de langsiktige, og ikke for de utålmodige. Jeg blir tålmodig når jeg setter meg ned og regner på hva som er verdien av Det norske, og hva som venter av den potensielle pengestrømmen fremover, skriver Røkke.

Han påpeker at Det norske tidligst vil gi utbytte til aksjonærene i 2020.

- Det betyr at det kan ta mer enn 20 år fra Aker pløyde ny mark og sådde, og til vi høster, fortsetter styrelederen.

Han understreker at Johan Sverdrup vil være grunnbjelken i selskapet i mange tiår fremover.

Vanvittige summer
Røkke viser til operatøren Statoils spådommer om at Johan Sverdrup skal produsere olje i 50 år fra feltets oppstart sent i 2019.

- Før produksjonsstart er det antatt at feltet har en «oljetank», såkalt STOOIP (Stock Tank Original Oil In Place), på 4 milliarder fat oljeekvivalenter.

En utvinningsfaktor på 60 prosent gir en samlet produksjon på 2,4 milliarder fat.

- Med en oljepris på 100 dollar per fat og dagens kronekurs, vil feltet kunne gi en inntektsstrøm på nærmere 1.500 milliarder kroner, og selvsagt vesentlig mer hvis man tror at oljeprisen i all hovedsak vil trende med inflasjonen, skriver styrelederen.

- World class asset
Røkke påpeker videre at store felt historisk sett har blitt større.

- Kvalitetene i Johan Sverdrup gjør feltet til «world class asset». Bare se på hva Ekofisk og Statfjord er blitt til i forhold til de første prognosene. De to feltene har bygget oljeselskaper og skapt aksjonærverdier som få trodde var mulig.

- Som aktiv eier i Det norske er Aker opptatt av å bidra til en langsiktig robust finansiering av Det norske uten unødvendig bruk av egenkapital, skriver Akers styreleder videre.

Til å bli i godt humør av
Røkke blir på vegne av aksjonærene i Det norske og Aker i godt humør av kontantstrømberegninger på Johan Sverdrup-feltet.

- For enkelhetens skyld har jeg brukt en årlig nominell avkastning på 10 prosent. I denne modellen er én milliard kroner investert i Johan Sverdrup i 2014 verdt 5 milliarder kroner i 2030, og 200 milliarder kroner etter 50 års oljeproduksjon i 2070, skriver styrelederen.

Flere nyheter Gladmeldingen som utløste DNB-rally
Toyota kaller tilbake 6,4 millioner biler
Dømt for økonomisk utroskap - krangler videre i retten