Dette ryster Folkhemmet

Svenske politikere mener at rettsvesenet og demokratiprinsippet i landet er truet. I løpet av en drøy måned har nøkkelpersoner i svensk politi og presse opplevd fire grove attentat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fryktens sommer i Sverige

28. mai: To politimenn blir skutt ned og drept i Malexander i Sør-Sverige.

Politimennene ble regelrett henrettet med nakkeskudd, etter at de hadde tatt opp jakten på tre personer som hadde ranet en bank. De tre personene har alle tilhørighet til en nasjonalistisk organisasjon eller gruppe. Alle tre sitter nå varetektsfengslet.

8. juni: En politimann blir skutt i skulderen i Linköping.

Politiet var i ferd med å pågripe to personer som planla et ran mot en verditransport, da mennene plutselig snudde seg og rettet ild mot politimennene. Politibilen ble bombardert med flere skuddsalver fra et automatvåpen. Ingen er hittil pågrepet for ugjerningen.

28. juni: En journalist og hans åtte år gamle sønn ble skadd da bilen deres eksploderte på en parkeringsplass i en bydel i Stockholm.

Journalisten har sammen med sin samboer mottatt flere drapstrusler etter at de i flere år har kartlagt de nasjonalistiske grupperingene i Sverige. Flere nasjonalistiske grupperinger er i søkelyset. Foreløpig er det uklart hvem som står bak.

30. juni: To politimenn blir skadd etter at en bilbombe går av på et lagerområde i Malmø i Sør-Sverige. Politimennene skulle rutinemessig undersøke et anonymt tips om et bilinnbrudd. I det politimannen tok i bildøra, gikk den kraftige bomben av. Begge ble slengt flere meter gjennom lufta. Politimannen som åpnet døra ble alvorlig skadd og blind for resten av livet. Hans kollega slapp med lettere skader.

Politiet mistenker nasjonalistiske grupperinger eller kriminelle MC-gjenger for å stå bak attentatet.