Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette sa Trump i sin første «State of the union»-tale

Vil bygge avskrekkende atomvåpen.

DIREKTE: USAs president Donald Trump holder sin første av de tradisjonsrike «State of the Union»-talene. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort fra talen:

  • Trump begynte med å skryte av amerikanske helter i naturkatastrofer og andre tragedier. Deretter skrøt han av den amerikanske økonomien.
  • Så prøvde han å være litt tverrpolitisk ved å strekke ut en hånd til Demokratene og igjen ta til orde for en stor satsing på infrastruktur og samferdsel.
  • Han uttalte også at han vil reversere Obamas beslutning om å stenge torturleiren på Guantanamo.
  • Videre talte han for å modernisere og gjenbygge landets atomvåpen, men samtidig håpe på at de aldri får bruk for det. Han ønsker å gjøre det så kraftig at det vil avskrekke all form for aggressive handlinger.
  • Trump hevder også at USA har «dumdristig» løslatt hundrevis av «farlige» terrorister, bare for å møte dem igjen i strid. Inkludert IS-lederen, Al-Bhagdadi, som ble tatt til fange, og seinere løslatt, sier han.
  • Etter omtrent halvannen time avsluttet han talen klokka 04.30.

​​(Dagbladet): I natt er alle øyne rettet mot Donald Trump, og hans første «State of the union»-tale. Der skal han oppsummere året som har gått, og fortelle hvor veien vil gå videre.

Etter ett år i Det ovale kontor har den sittende presidenten skapte utallige medieoppslag med sine kontroversielle kommentarer, og derfor har det vært knyttet stor spenning til hva Trump ville foreta seg i natt.

Ventet boikott

Allerede for over ett døgn siden har hele 14 demokratiske folkevalgte varslet at de vil boikotte Trumps tale. Det kan vise seg å bli historiens største boikott under en «State of the union»-tale.

En slik boikott er svært uvanlig, ifølge CNN. Selv de gangene det har stormet som verst tidligere, har medlemmer av Kongressen likevel møtt opp for å høre presidenten tale.

Én av dem som har gått ut og meldt fra om eget fravær, er demokraten Juan Vargas. På Twitter leverte han en kraftsalve mot presidenten.

- Presidenten fortsetter å oppføre seg respektløst overfor kvinner, fornærme fargede og angripe innvandrere. Jeg kommer ikke til å delta på «State of the union» - jeg står i solidaritet med alle menneskenes som han har, og fortsetter å oppføre seg respektløst mot, skriver Vargas på Twitter.

Om alle 14 viser seg å ikke møte opp, vil det bli den største boikotten av en tale av denne typen noensinne, ifølge amerikanske medier.

Den nest største boikotten vil da bli den som var mot Richard Nixon i 1971. Den gang var det afroamerikanske medlemmer fra Black Caucus som boikottet presidenten fordi han hadde nektet å ha et møte med dem.

Vil markere metoo

Det også ventet at en rekke kvinnelige demokratiske politikere vil være kledd i svart for å markere #metoo-kampanjen, og for å uttrykke solidaritet med kvinnene som står opp mot seksuell trakassering.

Det er ventet at de aller fleste medlemmene i den demokratiske kvinnegruppen vil kle seg i svart. Gruppen har nærmere 60 medlemmer og er ledet av Lois Frankel.

- Det var så mye - og er fortsatt - uro rundt presidenten, og hva han ville gjøre for kvinnene i landet vårt og verden, sa Franklin til Vox tidligere denne måneden, og la til:

- Selvfølgelig har vår frykt blitt til virkelighet.

Donald Trump har selv blitt anklaget for seksuell trakassering av minst 17 kvinner, skriver Vox. Tidligere har også kvinnegruppen gått ut med en offentlig forespørsel om å åpne etterforskning av anklagene.

- Det amerikanske folket fortjener fullt innsyn i sannheten av disse anklagene, uttalte Frankel i desember.

Da Donald Trump holdt sin første tale til Kongressen i februar i fjor, kledde flere kvinnelige demokrater seg i hvitt for å fremme kampen for kvinners rettigheter.

Vil forene en splittet nasjon

I forkant av talen har Det hvite hus avslørt noe av det Trump vil ta for seg i natt. De melder at presidenten vil tale for å forene et splittet Amerika, og at han vil være åpen for et nærmere samarbeid på tvers at politiske uenigheter.

Ifølge AP kommer presidenten til å uttale at det aldri har vært en bedre tid for å starte å leve «den amerikanske drømmen», og ønsker å formidle at lovmakere fra begge partier nå bør jobbe sammen for å modernisere infrastrukturen, og la innvandringspolitikken dreie seg om «amerikanske arbeidere og familiers beste interesser».

Årlig ritual

«State of the union»-talen er et årlig ritual, hvor den sittende presidenten har i oppgave å oppsummere året som har vært. Ettersom dette er Donald Trumps første hele år i Det ovale kontor, er dette også hans første oppsummering av unionens tilstand.

Denne tradisjonen startet i 1790, da USAs første president George Washington holdt den første talen foran Kongressen. Seinere har alle sittende presidenter gjort det samme, blant dem finner vi ikoner som Franklin D. Roosevelt, Richard Nixon og Ronald Reagan.

Sistnevnte er for øvrig den eneste som noensinne har utsatt talen. Det skjedde 28. januar i 1986, da romferjen «Challenger» eksploderte like etter at den tok av.

- Takk for at dere lot meg utsette talen min til i kveld. Vi tok en pause sammen for å sørge og hedre verdien til våre sju «Challenger»-helter, sa Reagan da han omsider holdt talen ei uke seinere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!