- Dette samstemmer dårlig med den åpenheten Lysbakken snakker om

Audun Lysbakken (SV) velger å holde tilbake SMSer som har gått mellom departementet og SU. Leder i kontrollkomiteen, Anders Anundsen (Frp), reagerer.

REAGERER: Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitè, Anders Anundsen (midten), reagerer på at Audun Lysbakken tilbakeholder SMSer. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
REAGERER: Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitè, Anders Anundsen (midten), reagerer på at Audun Lysbakken tilbakeholder SMSer. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kunne i dag avsløre at Lysbakken nekter å offentliggjøre SMS-er som har gått mellom departementet og SU. Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp), reagerer.

- Dette er meget underlig. Alt skal journalføres og det må være et grunnlag for å holde tilbake informasjon, sier Anundsen.

Samstemmer dårlig Audun Lysbakken (SV) har gjentatte ganger uttalt at han ønsker åpenhet i denne saken. Derfor synes Anundsen det er rart at han nå holder tilbake SMS-er.

- Dette samstemmer dårlig med den åpenheten han tidligere har vist. Dette vil kun føre til ytterlige spekulasjoner om hva de SMS-ene inneholder, mener Anundsen.

Et lovbrudd Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt og en av norges fremste eksperter på offentlighetsloven, Gunnar Bodahl-Johansen, kaller tilbakeholdingen av SMSene for et lovbrudd. Bodahl-Johansen viser til offentlighetslovens paragraf 10, som sier at alle dokumenter i en sak skal journalføres etter reglene i Arkivloven. Den erfarne pressemannen legger til at brudd på arkivloven kan straffes med bøter, etter Arkivlovens paragraf 22. Tekstmeldinger er ifølge Bodahl-Johansen dokumenter på samme måte som alle andre dokumenter i en sak. Anundsen forteller at kontrollkomiteen lytter til det som blir sagt.

- Det er de som er professorer. Lysbakken har sagt tydelig at han ønsker åpenhet. Han har tidligere offentliggjort dokumenter han ikke måtte offentliggjøre. Dette er en merkelig oppfølgning av den åpenheten. Dette er ting vi må ta med oss i kontrollkomiteen, forteller Anundsen.

Forventer rask tilbakemelding Etter at det i går ble vedtatt at det blir åpen høring i Lysbakken-saken sendte kontrollkomiteen et brev til departementet der de ønsker svar på når de vil få alle dokumentene i saken.

- Vi rekner med å få en rask tilbakemelding. Jeg antar at departementet har nok oversikt til å gi et svar ganske raskt, sier Anundsen.

HOLDER TILBAKE SMS: Audun Lysbakken vil ikke gi ut SMSer til Dagbladet. - Et lovbrudd, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HOLDER TILBAKE SMS: Audun Lysbakken vil ikke gi ut SMSer til Dagbladet. - Et lovbrudd, mener jussprofessor Jan Fridthjof Bernt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer