Dette savner Greta (16)

- Men jeg har satt meg selv i denne situasjonen, sier Greta Thunberg til Aftonbladet.

KAOS: Greta Thunberg deltok på en aksjon under klimatoppmøtet i Madrid. Det oppstod kaos etter aksjonen. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske klimaaktivisten er for tiden i Madrid, der hun deltar på FNs klimakonferanse med 20 000 klimadelegater fra hele verden. I et intervju med Aftonbladet forteller hun at hun aldri har følt på et så stort pressetrykk som nå.

- Det er absurd. Jeg ler av det. Jeg forstår ikke hvorfor det er blitt slik, sier Thunberg

Det var nemlig stor oppstandelse og trengsel på stasjonen da 16-åringen ankom Madrid med nattoget fra Lisboa fredag morgen. Hun ble møtt av et stort medieoppbud, og det ble tilløp til tumulter da hun forsøkte å ta seg gjennom folkemengden.

Selv spøkte hun med det hele på Twitter, der hun skrev:

«Jeg greide å snike med inn i Madrid. Jeg tror ikke noen så meg. Uansett, det er flott å være her!»

Savner familien, hverdagen og skolen

Thunberg har fått hele verdens oppmerksomhet rettet mot seg det siste året. De siste månedene har hun vært på reisefot i USA og brakt klimakampen med seg. Den unge klimaaktivisten ble blant annet hyllet og hetset etter klimatoppmøtet FNs Global Climate Action Summit 23. september, der hun hudflettet verdens ledere for ikke å gjøre nok for å bekjempe klimaendringene.

- Hva gjorde sterkest inntrykk på deg under USA-turen?

- Folkene og deres gode vilje. Jeg møtte så mange politikere og næringslivsledere som jeg ikke fant håp hos. Men jeg fant håpet hos de andre jeg møtte, i gatene, sier hun.

16-åringen vet ennå ikke når hun skal returnere til Sverige, men planen er å være tilbake på skolebenken neste høst.

På spørsmål fra Aftonbladet om hva hun har savnet mest de siste månedene, svarer hun:

- Hundene mine, familien, en hverdag med normale rutiner og skolen.

Tror oppmerksomheten vil forsvinne

LISBOA: Her ankommer Greta Thunberg Portugals hovedstad. Hun skal delta på klimamøtet COP 25 i Madrid. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Men vil du kunne få en hverdag med normale rutiner igjen nå?

- Jeg håper det. Oppmerksomheten jeg har nå, vil snart forsvinne. Det blir nok ikke så rolig som det har vært, men det blir I hvert fall annerledes enn nå.

Thunberg sier hun egentlig ikke liker å være i sentrum hele tiden, men har akseptert det grunnet saken hun fronter. Hver gang media skriver om henne, skriver de om klimasaken, forklarer hun.

- Hvordan kan oppmerksomheten forsvinne?

- Nå er jeg veldig interessant, men i framtida ser det ikke slik ut. Det er naturlig.

Skal hjem til jul

Hun benytter også intervjuet til å komme med kritikk til media, og viser til den nevnte talen der hun hudflettet verdens ledere på klimatoppmøtet i FN i september. Hun sier til Aftonbladet at hun ikke liker hvordan media plukker ut setninger fra talene hennes, som kan belyse dem ut av kontekst.

- Media valgte bare fem setninger fra talen, mens resten ble utelatt. Da virket det helt absurd at jeg satt der og skrek «How dare you?». Man må lytte til tallene, det er det som må kommuniseres.

- Hva tenker du at du må gjøre framover?

- Jeg har tatt meg et friår, så jeg har ikke skole å komme tilbake til før i august. Nå skal jeg hjem til jul. Etter det, vil jeg nok fortsette å reise til steder jeg ennå ikke har besøkt, hvis jeg fortsetter å få invitasjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer