Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette ser jo ut som et fengsel, sier psykiatri-nestor Einar Kringlen

Mener Sykehuset i Østfolds balkonger for psykisk syke er stigmatiserende.

- UHELDIG: - Det almenne inntrykket som skapes, er at dette er farlige folk, og det er uheldig, sier psykiatriprofessor Einar Kringlen om denne og andre balkonger beregnet for pasienter på skjermet enhet ved Sykehuset i Østfolds nybygg på Kalnes. Foto: Privat.
- UHELDIG: - Det almenne inntrykket som skapes, er at dette er farlige folk, og det er uheldig, sier psykiatriprofessor Einar Kringlen om denne og andre balkonger beregnet for pasienter på skjermet enhet ved Sykehuset i Østfolds nybygg på Kalnes. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gir et «skremmende uttrykk». «Ikke heldig å ha folk i bur».

Slik reagerer kontrollkommisjonsledere for psykisk helsevern på balkongene som er beregnet for pasienter på skjermingsenhet ved det nye Sykehuset i Østfold. Slik Dagbladet skrev i går, er det nye sykehusbygget på Kalnes innflyttingsklart i mai.

Nå kommer psykiatrinestor Einar Kringlen med sterk kritikk av de nye balkongene.

- Sprøtt - Det virker nokså sprøtt å ha balkonger med gitter og litt av hvert. Det ser jo ut som et fengsel, sier Kringlen til Dagbladet.

Han synes viseadministrerende direktør Irene Dahl Andersens uttalelse om at de psykisk syke på skjermet avdeling skal kunne lufte seg på egen hånd, uten medfølgende personale, er «rar».

- Grunnen til at de er på skjermet avdeling, er at de skal skjermes for andre fordi de trenger ro, men dessuten er det jo viktig at de får  ro ved at de har noen rundt seg, sier han.

Stigmatiserende Kringlen synes balkonger som har sprinkler og jernstenger, er stigmatiserende for dem som må være på skjermet avdeling.

- Jeg synes de burde prøve å flytte dem ned i første etasje, og slutte med disse balkongene. Det er stigmatiserende når folk kommer utenfor og lurer på: «Hvem er det som er der oppe»? Det almenne inntrykket som skapes, er at dette er farlige folk, og det er uheldig, sier Kringlen.

Han tror det blir vanskelig å rette opp inntrykket ved hjelp av møblering og beplanting, slik planen er ifølge Irene Dahl Andersen.

- Ikke pent Heller ikke psykiatriprofessor Vidje Hansen er begeistret for de nye balkongene.

- Dette ser jo ikke bra ut, men det er klart at en del pasienter er veldig dårlige og trenger å komme ut likevel, så spørsmålet er hvordan de skal løse det. Alternativet, det vanlige, er at to fra personalet går ut sammen med dem, det er jo det mest humane og hyggelige, for det ser jo ikke pent ut med folk i bur, sier Hansen.

Han har likevel forståelse for at balkongene er bygget, og tror det kan bli en «grei løsning» ved hjelp av beplantning og møblering.

- Jeg har forståelse for at de må finne en praktisk løsning, men jeg vil be dem bruke disse balkongene så lite som mulig. Rent generelt er det mye bedre å ha en psykiatrisk avdeling i første etasje, sier Vidje Hansen til Dagbladet.

- Ikke ferdig
Irene Dahl Andersen ved Sykehuset i Østfold er enig i at de nye verandaene kan virke stigmatiserende.
- Jeg er enig i det, men jo mer man lager et nummer ut av det, jo mer kan det stigmatisere. Det er derfor vi er opptatt av at verandaene skal få et annet uttrykk, sier hun til Dagbladet.

- Hvorfor bygger dere dem likevel, når du er enig i at de kan virke stigmatiserende?

- Men bygget er jo ikke ferdig, sier Andersen, og gjentar at verandaene vil se annerledes ut når bygget tas i bruk. Hun har tidligere bekreftet at stålstengene og sprinklene likevel vil beholdes, av hensyn til sikkerheten.

- Hva sier du om at Kringlen mener dere bør flytte disse pasientene ned i første etasje?

- Vi kan jo ikke ha alle pasienter i første etasje når det er en bygning i tre etasjer, sier Irene Dahl Andersen, som peker på at de fleste balkongene av denne typen vil vende innover mot bakgården.

- SPRØTT: Psykiatri-nestor Einar Kringlen har svært lite til overs for balkongløsningen for psykisk syke på skjermet enhet ved det nye Sykehuset i Østfold. Her er han i 2012, da han vitnet i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- SPRØTT: Psykiatri-nestor Einar Kringlen har svært lite til overs for balkongløsningen for psykisk syke på skjermet enhet ved det nye Sykehuset i Østfold. Her er han i 2012, da han vitnet i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling