Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette ser kanskje ut som et vanlig bilde av en hund og en gutt som sover. Men det er så mye mer

- Dette er et bilde av lojalitet, kjærlighet og utholdenhet.

REDNINGDHUND: Jedi vekket matmor Dorrie Nuttal for å fortelle at Lukes blodsukker var på vei ned. Og ganske riktig, glukosemåleren viste 57, noe som er altfor lavt. FOTO: Dorrie Nuttall
REDNINGDHUND: Jedi vekket matmor Dorrie Nuttal for å fortelle at Lukes blodsukker var på vei ned. Og ganske riktig, glukosemåleren viste 57, noe som er altfor lavt. FOTO: Dorrie Nuttall Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det sies at hunden er menneskets beste venn, og for syv år gamle Luke Nuttall er akkurat det sannsynligvis sannere enn for de aller fleste.

Da Luke var to år gammel fikk han diagnosen diabetes type 1. Det betyr at han er avhengig av tilførsel av insulin for å leve. Døgnet rundt blir blodsukkert hans monitorert med en glukosmåler. Blir blodsukkeret for lavt mister han følelsen i fingrene og føttene, blir svimmel, får vondt i magen og risikerer å få et anfall. Blir bodsukkeret for høyt, kan det skade de vitale organene.

Ble vekket av Jedi
Men hjemme hos Luke er det ikke bare glukosemåleren som følger med på blodsukkernivået. Det gjør også hunden Jedi.

Nylig uke la Lukes mor, Dorrie Nuttall, ut et innlegg på Facebook, som nå er delt over 180.000 ganger.

«Dette ser kanskje ut som et vanlig bilde av en hund og en gutt som sover. Men det er så mye mer».

Sånn starter Dorrie innlegget der hun forteller om hvordan Jedi vekket henne om natten, for å fortelle henne at Lukes blodsukkernivå var på vei ned.

Jedi gjorde iherdige forsøk på å vekke sin søvndrukne matmor, og til slutt lykkes han. Dorrie våknet og sjekket Lukes blodsukkernivå. Det var normalt. Men Jedi ga seg ikke.

«Da skjønte jeg at han mente alvor og søvnen slapp meg sånn at jeg begynte å tenke klarere. Jeg var plutselig helt våken og skjønte at noe var på gang. Jeg sjekket Luke igjen, og fikk dette resultatet(se bildet), 57 er altfor lavt, og etter Jedis oppførsel å dømme så falt blodsukkeret raskt», skriver Dorrie Nuttall.

For ordens skyld: I USA brukes en annen måleenhet enn i Norge. I Norge måles blodsukkernivået i millimol per liter, mens det i USA måles i milligram per desiliter. Etter norsk målestokk blir 57 mg/dl 3,2 mmol/l. Normalnivået for en frisk person er på mellom 4 og 7,5 mmol/l.

Raskere enn glukosemåleren
Til ABC News
forteller Dorrie at Jedi ofte er raskere til å varsle om at Lukes blodsukker er på vei opp eller ned enn glukosmåleren.

- Glukosmåleren hadde antagelig varslet meg om at nivået var på vei ned innen 10-15 minutter, men hvert eneste varsel fra Jedi hjelper. Jeg tror ikke nødvendigvis det er bedre å ha ham enn bare monitoren, men det er definitivt bra å få tidlig varsel, sier hun.

De siste tre årene har Jedi blitt trent opp til å lukte når Lukes blodsukkernivå går opp eller ned. Jedi løfter poten opp eller ned for å signalisere endringen.

Vil ha oppmerksomhet om sykdommen
I tillegg til å varsle om endringer i Lukes blodsukker, er Jedi en trofast venn for den syv år gamle gutten.

- De to er så morsomme sammen, og Jedi har gitt oss så mye glede og latter. Selv om type 1 diabetes så definitivt har vært en del av Lukes barndom, så vil vi at han skal vite at det ikke har ødelagt livet hans og at han har Jedi - den fantastiske hunden i livet sitt, sier Dorrie.

Hun håper at bildet av de to gode vennene vil føre til mer oppmerksomhet rundt diabetes type 1.

«Dette er et bilde av Jedi som redder kameraten sin. Midt i en sykdom som gjør alt i sin makt for å gjøre livet vanskeligere, er dette et bilde av lojalitet, kjærlighet og utholdenhet. Det er en påminnelse om at vi ikke vil la diabetes vinne, at vi aldri vil gi opp og at vi alltid vil kjempe for våre barn», skriver Dorrie.