Dette ser kirurgen når kroppen får et nytt hjerte

Her blir hjertet sydd inn i kroppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rikshospitalet i Oslo utfører mellom 35 og 40 transplantasjoner i året, og vanligvis tar en hjertetransplantasjon mellom tre og seks timer.

I videoen øverst i saken kan du se det viktigste på bare noen minutter.

For å bli satt på venteliste til et nytt hjerte, må din forventede levetid være svært begrenset. Og du må stå på venteliste til en donor som passer er tilgjengelig.

Komplikasjoner Den største frykten i forbindelse med en slik operasjon er at kroppen frastøter seg hjertet.

- Gode medisiner hindrer alvorlig avstøtning. Likevel vil en del pasienter oppleve en mild grad av avstøtning som over tid kan virke skadelig på det nye hjertet, sier leder ved thoraxkirurgisk avdeling ved Rikshospitalet, professor dr. med. Arnt Eltvedt Fiane, til Dagbladet.

Slik banker det nye hjertet Forutsetning for å gjøre operasjonen er å koble pasienten til en hjerte-lungemaskin som gjør det mulig å ta bort det syke hjertet.

- Når det nedkjølte donorhjertet kommer blir det sydd inn på det syke hjertets plass. Når blod strømmer fra mottaker til det nye hjertet vil det som oftest starte opp av seg selv for å pumpe blodet rundt i kroppen, sier avdelingslederen.

Hjerterytmen kan reguleres med medisiner og pacemaker.

Videoen øverst i saken er fra et offentlig sykehus i Sao Paulo, og hjertetransplantasjoner utføres på samme måte verden over men noen tekniske modifikasjoner.

Gode resultater På Oslo universitetssykehus sine nettsider kan du finne informasjon om hvordan man forbereder seg til en transplantasjon, og tiden etter operasjonen.

Fem år etter transplantasjonen lever ca 80 prosent av de transplanterte.

I internasjonal målestokk er Rikshospitalet et stort transplantasjonssenter og har meget gode resultater, ifølge Fiane.