FÅR BARNEPASS:  Solfrid Karlsens sønn Oliver (1,5) går i Skjold barnehage i Bergen. Barnehagen er tatt ut i streik fra fredag morgen, men har en tilsynsordning mellom 10 og 14. Også Midttun skole, hvor datteren Angelica (6) går, er tatt ut i kommunestreiken. Foto: Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
FÅR BARNEPASS: Solfrid Karlsens sønn Oliver (1,5) går i Skjold barnehage i Bergen. Barnehagen er tatt ut i streik fra fredag morgen, men har en tilsynsordning mellom 10 og 14. Også Midttun skole, hvor datteren Angelica (6) går, er tatt ut i kommunestreiken. Foto: Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer

- Dette ser vi på som streikebryteri

Tross streiken holder flere barnehager delvis åpent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Leder Mimi Bjerkestrand i Utdanningsforbundet reagerer på at flere barnehager holder delvis åpent selv om hennes medlemmer er tatt ut i streik.

Det melder NTB.

Selv om førskolelærerne har gått ut i streik, har de fleste kommunene som er rammet sørget for en såkalt tilsynsordning for barna som ikke lenger får sitt vanlige tilbud. Ordningen går ut på at barnehagene er åpne mellom 10 og 14 og tilbyr lek under oppsyn av assistenter og barne- og ungdomsarbeidere.

- Dette er en ordning som utdanningsforbundet ser på som streikebryteri, sier tillitsvalgt Terese Rossi Stenevik i Skjold barnehage i Bergen til NRK.

Gjelder flertallet Skjold er en av de barnehagene som ikke stenger fredag, til tross for streiken. 60 prosent av barnehagen vil ha et tilbud fredag.

 - Vi liker ikke dette. Det er ikke sånn vi hadde håpet at arbeidsgiverne skal opptre. Førskolelærerne leverer hver dag et godt pedagogisk tilbud, som ikke blir noe av når de er borte, sier Mimi Bjerkestrand. I tillegg til å lede Utdanningsforbundet er hun forhandlingsleder for Unio i årets oppgjør.

Ifølge NRK har et flertall av de streikerammede barnehagene har et tilbud som skal avlaste foreldre som ikke vet hvor de skal plassere barna under streiken.

- Ikke streikebryteri - Det sier seg selv at vi ikke synes dette er streikebryteri, da hadde vi ikke gjort det på denne måten. Men en streik vil alltid ramme tredjeparten og det er det vil begrense. De barnehagene der det er streik har vi gjort om til parker. Det er en utendørs tilsynsordning fra 10-14. Med dette vil vi ivareta kundene våre ved at barna får et tilbud i kjente omgivelser, men det er et begrenset tilbud. Det er ingen barnehage, bare en tilsynsordning hvor de ansatte som ikke streiker jobber, sier kommunaldirektør i Bergen Anne-Marit Presterud til Dagbladet.

Ordningen er også til hjelp for de ansatte som ikke streiker mener Prestrud.

- Forut for streikingen sendte vi i Bergen kommune ut et betinget permitteringsvarsel. Uten denne ordningen hadde de trolig blitt Permittert, sier hun.

Storstreik 17 000 kommuneansatte fra hele landet ble i går tatt ut i streik. Streiken rammer blant annet en rekke skoler og barnehager. 
Også i forhandlingene mellom Spekter helse og Unio (sykepleierforbudet) ble det brudd i går. 950 sykepleiere, ergoterapeuter, fysioterapeuter og andre helsearbeidere ved sykehus over hele landet er tatt ut i streik fra i dag. 

• Er du rammet av streiken? Ta kontakt på telefon 24 00 00 00 eller send en e-post til 2400@db.no.

I Oslo kommune, som er et eget forhandlingsområde, ble partene enige i formiddag. Streiken gjelder altså ikke her.  Partene i renholdsbransjen kom til enighet i går, så renholderne som har streiket siden 20. mai er i dag tilbake i jobb. Konflikten i transportsektoren, som har pågått siden 15. mai, er fortsatt ikke løst. Mellom 1700-1800 transportarbeidere streiker.

I BARNEHAGEN:  Jesper Andreassen går i Skjold barnehage i Bergen, som ble tatt ut i streik fra fredag morgen. Skjold er en av de mange barnehagene som ikke stenger helt, men som tilbyr en tilsynsordning deler av dagen. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
I BARNEHAGEN: Jesper Andreassen går i Skjold barnehage i Bergen, som ble tatt ut i streik fra fredag morgen. Skjold er en av de mange barnehagene som ikke stenger helt, men som tilbyr en tilsynsordning deler av dagen. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer