- Dette setter sterke spor

Møtet med de fattige og husløse palestinerne i Gaza satte sterke spor hos utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAN YOUNIS i GAZA (Dagbladet): - Jeg har fulgt Midtøsten-konflikten veldig tett, men å være her og se ødeleggelsene og elendigheten gjør noe med deg. Det setter ganske sterke spor, sier KrF-ministeren like etter besøket i Khan Younis i går.

Khan Younis er en av de aller verst rammede palestinske byene. Siden intifadaen startet i september 2000, har den israelske militærmaskinen ødelagt nærmere 400 hus i byen. Mer enn 1300 familier er totalt avhengige av hjelp utenfra.

Tårer, hjelp og nød

- Du skulle vært her tidligere. Da ville du funnet alt i ruinene: kjøkkenutstyr, skolebøker til barna, klær. Folk ble tvunget til å løpe fra husene sine i bare pyjamasen, forteller FN-utsending Peter Hansen til Frafjord Johnson.

Ministeren og følget er omringet av ødelagte hus og ruiner på alle kanter. De fleste hus, inkludert boligen til tibarnsmora Hadija, er fulle av kulehull.

- Hver eneste dag og natt skyter israelerne mot oss. Til og med når vi sitter her, skyter de. Det kan bli skyting nå, sier Hadija til Frafjord Johnson.

Nettopp dette hadde ministeren sjøl opplevd en time tidligere: Et skudd går i lufta under besøket i byen. FNs delegasjon for palestinske flyktninger (UNWRA) lukter fare og må forlate området for en kort sikkerhets skyld. Det kunne ikke mor Hadija og hennes fire måneder gamle sønn Muhammad, som gråter og gråter og gråter.

- Hvor skal vi dra? Vi trenger penger for å flytte herfra, og det har vi ikke, sier hun til Frafjord Johnson.

I hele sitt liv har Hadija bodd på den stormfylte plassen. 12 naboer har mistet livet de siste tre åra.

Opprørt minister

- Det er klart vi er redde her, men vi kan ikke gjøre noe. Jeg håper det snart blir fred med jødene, slik at vi kan slappe av og sove godt om natta, sier Hadija.

Frafjord Johnson skulle etter planen besøke byen Rafah i går. Men der var det som vanlig kamper og ødeleggelser av palestinske hus. Bare i januar har den israelske hæren ødelagt 72 hus og gjort 584 palestinere hjemløse.

- Det er helt uakseptabelt at sånt skal skje. Og det er vanskelig å forstå at man må ta i bruk den typen virkemidler, sier Frafjord Johnson, som var forsiktig med å svare på politisk betente spørsmål om Midtøsten-situasjonen.

- Slik som det er nå, kan det bare ikke fortsette. Vi må ha en politisk prosess for løse noe her, sier hun.

Israel fortsetter å bygge muren til tross for at den fordømmes av en hel verden. De okkuperer store deler av Vestbredden og Gaza, ødelegger hus og likviderer palestinere. Også dette til internasjonale protester. Er det på tide å iverksette straffetiltak mot Israel?

- Det er et politisk spørsmål som det er opp til utenriksminister Petersen å svare på, sier Frafjord Johnson, som ikke ønsket å svare på politiske betente spørsmål om Midtøsten-situasjonen.