Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taler i Stortinget nå klokka 10:

- Dette sier Erna egentlig...

Trygve Slagsvold Vedum mener å vite hva ordene i statsminister Solbergs regjeringserklæring betyr. Høyre svarer med frekk Vedum-ordliste.

USIKKER: - Jeg synes det er morsomt, men er usikker på om Erna Solberg ler like mye som meg, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om sin «Erna translate». Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
USIKKER: - Jeg synes det er morsomt, men er usikker på om Erna Solberg ler like mye som meg, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om sin «Erna translate». Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Godlynt politisk erting, et forsøk på å bringe litt humør inn i den vanligvis så alvorlige debatten, sier Trygve Slagsvold Vedum om sitt tilbud til leserne om en slags «Erna translate», der Sp-lederen hevder å vite hva statsminister egentlig mener når hun klokka 10 i dag legger fram erklæringen for den utvidede regjeringen.

TILTREDELSESTALE: Statsminister Erna Solberg presenterer den nye regjeringserklæringen fra Stortingets talerstol i formiddag. Her avbildet under høstens trontaledebatt.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILTREDELSESTALE: Statsminister Erna Solberg presenterer den nye regjeringserklæringen fra Stortingets talerstol i formiddag. Her avbildet under høstens trontaledebatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg synes det er morsomt, men er usikker på om Erna Solberg ler like mye som meg. Men det ligger også et politisk alvor bak, sier Sp-lederen.

- Dette er en guide til folk, ei slags synonymordbok for å forstå at når Erna for eksempel sier at hun tror på Norge, så skjønner jo alle at hun er glad i landet sitt. Men når det kommer til stykket, så tror hun mest på EU. Hun var en av landets største tilhengere av å innføre euro, sier Vedum.

Fjerne fradrag

Trygve Slagsvold Vedum hevder at forslaget i regjeringsplattformen om å forenkle momsordningen i realiteten betyr økt moms for transportsektoren.

- Regjeringen vil forenkle skattesystemet, noe de gjør ved å fjerne fradrag, for eksempel pendlerfradrag og hyretillegg for sjøfolk. Hver gang regjeringen finner på en eller annen dårlig avgift, så kaller de det grønt skifte, sier han.

- Når det gjelder avbyråkratisering, så tror jeg at det er noe Erna Solberg ønsker. Men til nå har det ført til at det i stedet ansettes flere sjefer, mange av dem med lønn høyere enn statsministeren, sier Vedum.

Rekordmange statsråder

Senterpartiets leder viser til at statsministeren har ønsket seg færre departementer og færre statsråder for å effektivisere den øverste ledelsen av landet.

NYE RING 2: For å få plass til alle statsrådene etter regjeringsutvidelsen er to nye stoler montert ute på det røde golvteppet i stortingssalen. - Vi kaller det nye ring 2, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
NYE RING 2: For å få plass til alle statsrådene etter regjeringsutvidelsen er to nye stoler montert ute på det røde golvteppet i stortingssalen. - Vi kaller det nye ring 2, sier Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Men når Erna taler i Stortinget i dag, vil det være rekordmange statsråder i stortingssalen. Så mange at to nybygde statsrådstoler måtte plasseres ute på det røde teppet. Vi kaller det nye ring 2, sier Vedum og ler.

- Da Erna for 12 måneder siden splittet Helsedepartementet i to, og etablerte en egen eldre- og folkehelseminister, måtte Stortinget fjerne handikapplassen i salen for å få inn en ekstra statsrådstol, påpeker han.

- Regjeringen hevder at Norge skal bli mindre oljeavhengig, men faktum er at vi aldri har vært mer oljeavhengige og brukt mer oljepenger enn nå. , sier Trygve Slagsvold Vedum.

En ærlig sak

Opposisjonspolitikeren trekker fram flere eksempler:

- Regjeringen presenterte kommune- og regionreformen som en demokratireform, men så endte det som en tvangsreform og sammenslåingsreform. Når de sier effektivisere, betyr det egentlig privatisere, mener Sp-lederen.

- Og når Erna sier nærpoliti, så mener hun fjernpoliti. Når regjeringen legger ned 120 tjenestesteder, så er det ikke en nærpolitireform. Det er en ærlig sak å ville sentralisere politiet, men da bør regjeringen tørre å si det som det er, sier Vedum.

Vurdere 119 ganger

- Mye er satt på spissen i gjennomgangen din av plattformen til Høyre, Frp, Venstre og KrF?

- Ja, alle skjønner selvsagt at ikke alle de 119 forslagene som skal vurderes og 38 forslagene som skal utredes vil bli utsatt eller havne i skuffen. Tipper at de brukte begrepene utrede og vurdere hver gang de fire partiene ikke klarte å bli enige på Granavollen.

- Hvor mange ganger sto det vurderes og utredes i den rødgrønne plattformen du var med på?

- Sikkert mange ganger der også, så du kan si at det er erfaringsbasert, sier Sp-lederen og bryter ut i latter.

MORSOM GIMMICK: - Dette var en morsom gimmick fra Trygve Slagsvold Vedum, sier Trond Helleland. Med glimt i øyet har han laget sin egen Vedum-ordliste, som et svar på Sp-lederens harselas med Erna Solberg. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
MORSOM GIMMICK: - Dette var en morsom gimmick fra Trygve Slagsvold Vedum, sier Trond Helleland. Med glimt i øyet har han laget sin egen Vedum-ordliste, som et svar på Sp-lederens harselas med Erna Solberg. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Jeg har sans for folk fra bygda som er store i kjeften, så det er helt i orden at Trygve Slagsvold Vedum holder på med sitt, sier Trond Helleland.

Hallingdølen som er Høyres parlamentariske leder på Stortinget svarer på kritikken fra Sp-lederen på vegne av statsminister Erna Solberg.

- Problemet til Trygve Slagsvold Vedum er at han og Sp vil møte enda større motstand hos sine mulige samarbeidspartnere. Jeg tror de fleste ser at det neppe blir mindre avgifter, lavere innvandring og mer veibygging dersom Sp skal styre distrikts-Norge sammen med Rødt, SV, MDG og Ap. Det er Vedums store dilemma, sier Høyre-toppen.

- Vedum roper, men kommer ikke til å få mye gjennomslag. Det er større sjanse hos oss enn hos dem på mange av sine saker. Vedum kjører på så lenge det går, men kommer til å legge vekk alt sammen hvis Sp skal inn i en eller annen regjeringskonstellasjon. Det har han gjort før, både når det gjelder ulv og andre ting, sier han.

- Skjelle oss ut

Trond Helleland har laget sin egen Vedum-ordliste, som et svar på Sp-lederens harselas med Erna Solberg.

- Dette var en morsom gimmick fra Trygve Slagsvold Vedum. Jeg skjønner godt at Senterpartiet har behov for å erte litt, siden det går så godt i distrikts-Norge. Sp er offensive når det gjelder å fronte sine saker og skjelle ut oss, sier Helleland.

- Men folk ser at distriktene går langt bedre nå, enn da Vedum styrte landet. Ledigheten er rekordlav. Distriktsnæringene har aldri gått bedre. Oppdrettsnæringen når nær 100 mrd. i eksport, skogbruksnæringen har det beste året siden 1989, landbruket har sterkere produksjonsvekst og reiselivsnæringen setter rekorder hvert år som går, sier Trond Helleland.

Han viser til nyheten om at det er rekordfå kommuner på skammelista over kommuner med dårlig økonomi.

- En nedgang på cirka 60 prosent fra regjeringen overtok. Ikke minst ser vi nå en nedgang i antallet byråkrater i statsforvaltningen, samtidig som antall ansatte i ytre etater, som politiet, går opp. Siden 2013 er det ansatt 2300 politifolk, en vekst på 25 prosent, påpeker Trond Helleland.

Ta inn over seg

Høyres parlamentariske leder poengterer at han har merket seg at Trygve Slagsvold Vedum er skeptisk til utredninger.

- Det er ikke så rart, all den tid han har kritisert det såkalte ekspertveldet. For Høyres del tror vi fortsatt at en kunnskapsbasert politikk og debatt ikke er så dumt. Dermed hadde det vært kjekt om Vedum tok inn over seg at samferdselsbudsjettet er økt med 75 prosent eller at det flyttes ut dobbelt så mange statlige arbeidsplasser nå, som da han selv styrte, sier Trond Helleland.

Og legger til:

- Men disse faktaene vil ikke Vedum lytte til. Han fortsetter å rope ut om sentralisering, selv om NRK har faktasjekket påstanden. Vedum hevder i stedet at faktasjekk forflater det politiske ordskiftet. Han om det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!