Dette sier Erna om Gaza-angrepet

SV-leder Audun Lysbakken mener det er umulig å forstå.

BOMBET: Jala Tower som rommet Al Jazeera, AP og andre redaksjoner ble i går jevnet med jorden. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ville i går ikke fordømme Israels bombing av høyhuset Jala Tower på Gazastripen, men vente på mer informasjon.

Bygget huset Al Jazeera, AP og flere nyhetsredaksjoner i tillegg til en rekke leiligheter.

Israel hevder at bygningen også ble brukt av Hamas, og dermed var et legitimt militært mål. Dette bestrides på det sterkeste av blant annet AP.

I dag sendte utenriksministeren ut en pressemelding der hun direkte adresserer angrepet på Jala Tower:

- Jeg har tydelig fordømt alle angrep på sivile. Gårsdagens angrep som rammet lokalene til flere mediebedrifter i Gaza er også svært urovekkende. En fri og uavhengig presse har en viktig rolle i å sikre faktabasert rapportering fra konflikter og har krav på beskyttelse i konflikt, uttaler Eriksen Søreide, som heller ikke i dag bruker ordet «fordømme».

Pressemeldingen ble sendt ut omtrent samtidig som statsminister Erna Solberg holdt den avsluttende pressekonferansen på Høyres landsmøte.

- Fordømt angrepet

Dagbladet stilte statsministeren spørsmål i to omganger om Norges holdning til gårsdagens bombing.

- Hvorfor er ikke Norge i stand til å fordømme angrepet på mediehuset i Gaza i går?

- Vi har fordømt angrepet både at det er for sterk bruk av reaksjoner fra Israel, og at begge sider må besinne seg. Israel har folkerettslig rett til å svare på rakettangrep fra Gaza, men det gjelder styrken og annet (...), sa Solberg i plenum på pressekonferansen, og fortsatte:

- Så mener jeg det er et problem at både sivile og journalister blir truffet av dette, problemet er at å gå inn og si hvorfor de har valgt dette målet, det er litt uklart. Jeg mener det absolutt er kritikkverdig hvis de har valgt dette målet hvis det er basert på at det er journalister og annet. Men vi må ha klarhet i disse tingene.

- Oppfattet jeg deg riktig at du fordømmer angrepet på pressebygningen?

- Ja, vi har gitt klar beskjed om at vi mener det er uakseptabel bruk av dette. Så er spørsmålet hva bygningen ble brukt til, og det er diskusjonen som akkurat nå pågår, sa statsministeren.

Sivile mål

Dagbladet fulgte opp i intervjuet i etterkant for å få klarhet i spørsmålet om angrepet på Jala Tower.

- Fordømmer Norge angrepet i går?

- Vi fordømmer angrep på sivile uansett, sier Solberg.

- Var det angrep på sivile i går?

- Det var angrep på sivile i går og det var sivile casualties. Spørsmålet er om denne bygningen var et legitimt mål, det er et spørsmål vi ikke har noe svar på for øyeblikket. Spørsmålet er om det er annen aktivitet som har gått ut fra bygget. Vår fordømmelse er en fordømmelse av angrep på sivile mål, det gjelder både barn, forsvarsløse sivile og journalister, som også er viktig for å dokumentere krigshandlinger, sier Erna Solberg.

Lysbakken: - Umulig å forstå

SV-leder Audun Lysbakken har lest svarene til Erna Solberg - uten å bli klok.

- Det er umulig å forstå hva statsministeren mener, og det er i grunnen en grei oppsummering av regjeringens budskap om Gaza hele uka. Erna Solbergs regjering klarer ikke å ta stilling til et helt enkelt spørsmål: Er bombingen av sivile på Gaza berettiget? sier Lysbakken til Dagbladet.

Lysbakken understreker at SV støtter Norges fordømmelse av Hamas' rakettangrep på Israel.

- Regjeringen klarte umiddelbart å fordømme angrepene fra Hamas. Det var helt riktig, men det er veldig skuffende at de ikke klarer å komme med tilsvarende tydelig fordømmelse når Israel bomber mediehus og rammer sivile. Da er alt plutselig vanskelig, til tross for at det er Israel som er okkupant. Hvorfor denne forskjellsbehandlingen? spør Lysbakken videre, som utfordrer Solberg til slutt.

- Min utfordring til statsministeren er: Hvorfor går Norge så stille i dørene når det gjelder Israels angrep på presse og sivile i Gaza? Irland - som også sitter i sikkerhetsrådet - var ute med tydelig fordømmelse i går, hvorfor kan ikke Norge være like klare? SV krever at Norge slutter seg til Irland og taler med tydelig stemme i sikkerhetsrådet i dag, avslutter Lysbakken.

Sikkerhetsrådet møtes klokka 16.00 søndag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer