Dette sier Sylvi når barna hennes vil ha oljestopp

Frp er oljebransjens sikreste kort, mener Siv Jensen og Sylvi Listhaug. De maner til kamp for å berge oljas gode navn og rykte.

OLJEKVINNER: Sylvi Listhaug, Inger Lise Fleischer (Lundin Norway) og Siv Jensen er hjertens enige om at oljenæringa er viktig for landet. Frp vil være oljebransjens tryggeste kort etter at Ap sa nei til LoVeSe. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OLJEKVINNER: Sylvi Listhaug, Inger Lise Fleischer (Lundin Norway) og Siv Jensen er hjertens enige om at oljenæringa er viktig for landet. Frp vil være oljebransjens tryggeste kort etter at Ap sa nei til LoVeSe. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LYSAKER (Dagbladet): - Jeg er skikkelig stolt av å jobbe i oljebransjen. Vi bidrar med mye som kommer samfunnet til gode, sier Inger Lise Fleischer til Dagbladet.

Hun er boreingeniør i Lundin Norway og peker bort mot elva som munner ut ved Lysaker brygge, vest for Oslo sentrum. I Oslo og Bærum jobber nesten 30 000 mennesker i oljenæringa eller i støttende næringer.

- Føler du at dere som jobber i oljenæringa får den honnøren dere fortjener?

- Det er mye ensidig fokus på klimadelen av diskusjonen. Jeg synes vi burde snakke mer om at norsk olje og gass gjør mye bra for samfunnet. Vi dekker et energibehov, og bidrar til verdiskapning og teknologiutvikling. Men i visse kretser av samfunnet er fokuset at olja ødelegger kloden.

- Og norsk olje er renere enn andres olje, mener du?

- Den er mer miljøvennlig, svarer Fleischer.

BOMPENGER: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug forklarer hvorfor vi må betale bompenger. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mer ros til olja

Siv Jensen (Frp) og Sylvi Listhaug (Frp) nikker bifallende på byggekanten. Flere krisemålinger med oppslutning ned mot 10 prosent gjør opptakten til helgens landsmøte alt annet enn ideell.

Når Frp-skuta skal snus før valget i september, er det blant annet gjennom å fri til petroleumsnæringa. Jensen og Listhaug sier de har sett seg lei på at storsamfunnet ikke gir oljebransjen nok anerkjennelse.

- Det er en stor skam måten mange snakker om oljenæringa på. Ungene mine kommer hjem og sier vi må slutte å hente opp olje - fordi det er et så ensidig bilde som undervises på skolen, sier Listhaug.

- Hva svarer du barna dine da?

- Jeg sier at dersom vi skal ta vare på miljøet, så er det viktig at Norge produserer olje. Og så minner jeg dem på at de får en god utdanning, og at olja finansierer velferden i Norge, sier Listhaug og smiler.

- Her står altså tre kvinner som vil gå baklengs inn i framtida?

- Slettes ikke. Men vi skal ta klima, arbeidsplasser og verdiskapning på alvor. 220 000 norske arbeidsplasser er knyttet til oljenæringa. Forsvinner næringa, forsvinner milliarder av kroner i inntekter til den norske stat, svarer Siv Jensen.

Klima og olje, hand i hand

Også i sin 1. mai-tale i Drammen løftet Listhaug olja. Hun viste til at mange norske familier får mat på bordet takket være olja, og understreket nok en gang hvor viktig olja er for den norske velferdsmodellen.

- Dersom Norge hadde stanset oljeproduksjonen over natta, så ville det energibehovet blitt flyttet til et annet sted, hvor utslippene er høyere, legger Siv Jensen til.

- Og hvis alle land tenker sånn, så er snart Karl Johan under vann?

- Jeg er ikke enig i det premisset. Klima og norsk oljepolitikk er forenlig. De er et svar på hverandre.

- Ganske mange forskere er enig i det premisset?

- Alt tyder på at oljeproduksjonen er over toppen, men næringens bidrag til norsk økonomi vil være viktig i lang tid framover. Det må vi alle huske på, sier Jensen og ser bort mot Fleischer.

Skattekrana i Ap

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok tidligere i vår å verne Lofoten, Vesterålen og Senja fra petroleumsaktivitet. Oljenæringa rister på hodet, og i Frp mener man dette var spikeren i kista for Ap som et industriparti.

Nå er det Frp som er oljenæringas sikreste kort på Stortinget, lover Jensen og Listhaug.

- Arbeiderpartiet er ikke lenger et oljevennlig parti. På landsmøtet fattet de svindyre vedtak uten finansiering. Da har de bare ett svar: Skattekrana må skrus opp, men de tenker ikke på at folk også skal ha en jobb å gå til, sier Jensen.

Sylvi Listhaug fortsetter Frps frierferd til oljenæringa ved å legge til hvor viktig næringa er for distriktene, og hun peker på teknologisk utvikling som brukes innen kirurgi og i helse- og omsorgssektoren.

Inger Lise Fleischer smiler av det hun får høre fra Frp-erne i valgkampmodus. Fleischer håper flere nytenkende sjeler vil søke seg mot petroleumsnæringa i åra som kommer.

- Jeg vil gjerne oppfordre unge til å søke jobb i oljenæringa. Vi trenger alltid nye blikk for å finne nye løsninger og hjelpe bransjen vår blir enda mer framtidsretta.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer