Ifølge ekspertene er det generelt dumt å selge alle aksjene, selv om man er overbevist om at et gedigent børskrakk er rett rundt hjørnet. Foto: Finansavisen
Ifølge ekspertene er det generelt dumt å selge alle aksjene, selv om man er overbevist om at et gedigent børskrakk er rett rundt hjørnet. Foto: FinansavisenVis mer

Dette signaliserer børsfall

Et knippe indikatorer kan gi en god pekepinn om den fremtidige børsutviklingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) - En invertert rentekurve er ofte en tidlig indikator på at et børsfall kan komme, hevder Fondsfinans-forvalter Arne Simensen, ifølge Finansavisen.

Situasjonen oppstår når de korte rentene er høyere enn de lange. I praksis priser markedet da inn en resesjon og følgende rentekutt. Akademisk forskning i USA viser at denne indikatoren har forutsett hver av landets seneste syv resesjoner, skriver avisen.

Sist det skjedde var i 2000 og 2006, noen kvartaler før henholdsvis dotcom- og boligboblen sprakk. For tiden er renten på 30-årige amerikanske stats-obligasjoner imidlertid rundt 1,8 prosentpoeng høyere enn 29enmånedsrenten.

Ser på kredittobligasjoner

- Også rentepåslaget for kredittobligasjoner har ledet aksjemarkedet på både topper og bunner, tilføyer strategen Paul Harper i DNB Markets til Finansavisen.

- Endringen er viktigere enn nivået, men jo lavere rentepåslaget er, jo større er risikoen gjerne for at det stiger heller enn å falle enda mer.

Harper ser dessuten på USAs ISM-indeks, som måler aktiviteten i privat sektor. S&P 500s snittavkastning har vært negativ i de tre månedene etter at målingen har oversteget 58.

Stemningen i markedet

På samme måte signaliserer ekstraordinært høy eller lav arbeidsledighet gjerne ytterpunkter i den økonomiske syklusen, ifølge DNBs strategen.

Saxo Bank-strateg Peter Garnry liker også å holde et øye med US Conference Boards indeks over ledende indikatorer. Når denne blir negativ, er det på tide å satse mer på defensive aksjer og obligasjoner.

Ligner på klimasystemer

Både Harper, Simensen og Garnry fraråder ifølge avisen å fokusere for mye på en enkelt indikator – det være seg for prisingen, stemningen i markedet eller den makroøkonomiske utviklingen.

- Det finnes svært få konsekvente og repeterende mønstre i finansmarkedene, og derfor er deres bevegelser tilnærmet tilfeldige, hevder Garnry.

- Markedene oppfører seg som klimasystemer, og er naturlig kaotiske og ustabile.

Ikke dump alle aksjene!

Ekspertene er også enige i at det generelt er dumt å selge alle aksjene, selv om man er overbevist om at et gedigent børskrakk er rett rundt hjørnet.

- Av risikohensyn burde man aldri være enten 100 prosent eksponert eller helt ute av markedet, utdyper Harper til Finansavisen.

- I starten av den økonomiske syklusen skal man ha den største overvekten, og så kan risikoen reduseres etterhvert som syklusen modnes.

Andre økonominyheter:

Donald Trump er optimistisk
Meglerhus tar grep om aksje - en ny kommer inn