Ifølge ekspertene er det generelt dumt å selge alle aksjene, selv om man er overbevist om at et gedigent børskrakk er rett rundt hjørnet. Foto: Finansavisen
Ifølge ekspertene er det generelt dumt å selge alle aksjene, selv om man er overbevist om at et gedigent børskrakk er rett rundt hjørnet. Foto: FinansavisenVis mer

Dette signaliserer børsfall

Et knippe indikatorer kan gi en god pekepinn om den fremtidige børsutviklingen.

(Finansavisen:) - En invertert rentekurve er ofte en tidlig indikator på at et børsfall kan komme, hevder Fondsfinans-forvalter Arne Simensen, ifølge Finansavisen.

Situasjonen oppstår når de korte rentene er høyere enn de lange. I praksis priser markedet da inn en resesjon og følgende rentekutt. Akademisk forskning i USA viser at denne indikatoren har forutsett hver av landets seneste syv resesjoner, skriver avisen.

Sist det skjedde var i 2000 og 2006, noen kvartaler før henholdsvis dotcom- og boligboblen sprakk. For tiden er renten på 30-årige amerikanske stats-obligasjoner imidlertid rundt 1,8 prosentpoeng høyere enn 29enmånedsrenten.

Ser på kredittobligasjoner

- Også rentepåslaget for kredittobligasjoner har ledet aksjemarkedet på både topper og bunner, tilføyer strategen Paul Harper i DNB Markets til Finansavisen.

- Endringen er viktigere enn nivået, men jo lavere rentepåslaget er, jo større er risikoen gjerne for at det stiger heller enn å falle enda mer.

Harper ser dessuten på USAs ISM-indeks, som måler aktiviteten i privat sektor. S&P 500s snittavkastning har vært negativ i de tre månedene etter at målingen har oversteget 58.

Stemningen i markedet

På samme måte signaliserer ekstraordinært høy eller lav arbeidsledighet gjerne ytterpunkter i den økonomiske syklusen, ifølge DNBs strategen.

Saxo Bank-strateg Peter Garnry liker også å holde et øye med US Conference Boards indeks over ledende indikatorer. Når denne blir negativ, er det på tide å satse mer på defensive aksjer og obligasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ligner på klimasystemer

Både Harper, Simensen og Garnry fraråder ifølge avisen å fokusere for mye på en enkelt indikator – det være seg for prisingen, stemningen i markedet eller den makroøkonomiske utviklingen.

- Det finnes svært få konsekvente og repeterende mønstre i finansmarkedene, og derfor er deres bevegelser tilnærmet tilfeldige, hevder Garnry.

- Markedene oppfører seg som klimasystemer, og er naturlig kaotiske og ustabile.

Ikke dump alle aksjene!

Ekspertene er også enige i at det generelt er dumt å selge alle aksjene, selv om man er overbevist om at et gedigent børskrakk er rett rundt hjørnet.

- Av risikohensyn burde man aldri være enten 100 prosent eksponert eller helt ute av markedet, utdyper Harper til Finansavisen.

- I starten av den økonomiske syklusen skal man ha den største overvekten, og så kan risikoen reduseres etterhvert som syklusen modnes.

Andre økonominyheter:

Donald Trump er optimistisk
Meglerhus tar grep om aksje - en ny kommer inn