Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette skader norsk omdømme

Både SV og Høyre er bekymret for bråket rundt norsk oppdrett i utlandet.

TRUER MED SULTESTREIK: Indianerhøvding Bob Chamberlin (fremst) og sju andre høvdinger varsler sultestreik under OL førstkommende mandag. Foto: Pure Salmon Campaign.
TRUER MED SULTESTREIK: Indianerhøvding Bob Chamberlin (fremst) og sju andre høvdinger varsler sultestreik under OL førstkommende mandag. Foto: Pure Salmon Campaign. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): SV vil at Norge skal ta initiativet til å utarbeide nye, internasjonale retningslinjer for bærekraftig havbruk og Høyre vil ha debatt i Stortinget etter all støyen rundt om norsk oppdrett i utlandet.

SV frykter at norske oppdrettere velger å etablere seg i land som har svake krav til miljøhensyn, og vil fjerne denne konkurransefaktoren.

Vil ha strengere regler
-Vi skjer med uro på det som skjer når norske lakseoppdrettere opererer i andre land. Når man legger press på naturen i andre deler av verden stilles ekstra høye krav til bedrifters samfunnsansvar. Norge bør ta initiativ til en samtale mellom de store oppdrettsnasjonene for å komme fram til felles, strenge regler om miljømessig bærekraft, slik at det ikke blir en konkurransefordel å være mer lemfeldig, sier SVs representant i næringskomitéen, Alf Egil Holmeli.

Høyre vil heller ikke sitte stille og se på at norsk oppdrett utsettes for aksjoner som sultestreik.

KRITISK TIL OPPDRETT: Alf Egil Holmelid (SV) i næringskomitéen. Foto: SV.no.
KRITISK TIL OPPDRETT: Alf Egil Holmelid (SV) i næringskomitéen. Foto: SV.no. Vis mer


Krever redegjørelse
-Aksjonene er meget alvorlige for vårt omdømme. Ikke bare i salg av oppdrettslaks, men også for Norge som reiselivsdestinasjon, sier Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten.

I en interpellasjon har Høyre bedt statsministeren sende fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, miljøvernminister Erik Solheim og næringsminister Trond Giske til Stortinget for å redegjøre og diskutere hva de tenker å gjøre.

Flåtten sier til Dagbladet at han i utgangspunktet er veldig for oppdrett og synes det er en flott industri.

- Men vi må være sikre på at den er bærekraftig. Når vi får så mange innspill fra forskjelige hold, så blir man usikker, sier Flåtten.

FRYKTER FOR OMDØMMET: Næringspolitiker for Høyre, Svein Flaatten. Foto: SCANPIX.
FRYKTER FOR OMDØMMET: Næringspolitiker for Høyre, Svein Flaatten. Foto: SCANPIX. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!