Dette skal bli verdens høyeste trehus

... i Barentshovedstaden Kirkenes.

FYRTÅRN: Slik skal trehuset prege Kirkenes. Illustrasjon: Reiulf Ramstad Arkitekter
FYRTÅRN: Slik skal trehuset prege Kirkenes. Illustrasjon: Reiulf Ramstad ArkitekterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I et fylke så langt nord at nettopp trær og tømmer er mangelvare, planlegger Barentssekretariatet å bygge verdens høyeste trebygg - opptil 17 etasjer.

Midt i Kirkenes, på den gamle brannstasjonstomta, skal det nye bygget stå, som et synlig bevis på norsk nordområdesatsing og det nære forholdet til Russland som alltid har vært i regionen.

- Det er her Norge slutter og går inn i Russland. Kirkenes var jo en gammel trehusbygd, bygget på russisk trelast. Hvete og trelast i bytte mot fisk var jo grunnlaget for den gamle pomorhandelen mellom Norge og Russland i nord. Nordens største sagbruk- Passvik Timber - lå faktisk i Kirkenes i gamledager. Her er det linjer langt tilbake i tid, sier sekretariatsleder Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet.

- Et fyrtårn
Det er arkitektbyrået Reiulf Ramstad Arkitekter som har tegnet bygget. Det skal etter planen bygges i treverk, glass og andre naturlige materialer.

- Barentsbygget vil bli et fyrtårn for utviklingen i Barentsregionen og grensesamarbeidet i nord. Det er her spenningen i vår utenrikspolitikk er, og det er her den norske nordområdepolitikken skapes, ikke i Oslo, sier han.

- Er du ikke engstelig for kalle verdens høyeste trebygg for et fyrtårn?

MODERNE ARKITEKTUR: Bygget, hovedsakelig i tre og glass, skal forsøksvis være helt CO2-nøytralt. Illustrasjon: Reiulf Ramstad Arkitekter
MODERNE ARKITEKTUR: Bygget, hovedsakelig i tre og glass, skal forsøksvis være helt CO2-nøytralt. Illustrasjon: Reiulf Ramstad Arkitekter Vis mer

- Hehe, nei. Tre i dag er ikke som tre i gamledager. Dette bygget vil ikke brenne. Det er jo litt av vitsen at vi med dette skal samle ulike fagmiljøer og sammen komme frem med de mest innovative og miljøvennlige løsningene. Det skal være et tegn på kompetansenivået i landsdelen, sier Rafaelsen.

Norsk-russisk eventyr
Å fylle 10 000 kvadratmeter trehus med virksomhet i verdens nordligste by tror han ikke vil bli noe problem. Utenom Barentssekretariatets egen virksomhet ser han for seg et nytt og moderne bibliotek for Sør-Varanger, kulturhus, Hurtigruta, forsknings- og høyskolemiljøer, samt en god porsjon russisk gasseventyr.

- Stockmann-utbyggingen vil bli ti ganger større enn Snøhvit-utbyggingen. Og russerne kan ikke klare et så gigantisk prosjekt uten å bruke norsk territorium. Det er klart at dette vil gi masse aktivitet, sier sekretariatslederen.

- Men lar det seg gjøre å bygge et 17 etasjers høyt trehus?

Vis mer

- Ja, dette bygget vil bli bygget. Dette ble presentert våre eiere i går, som vil si de tre nordligste fylkene. Og vi fikk klar beskjed om å gå videre. Da vil utvikling og prosjektering ta omtrent tre år før byggingen kan starte. Dermed vil bygget stå ferdig i 2017 eller 2019, svarer han.

Prislappen spår han å bli på mellom 350 og 400 millioner kroner.

- Det vil det være verd, sier han.

BEGEISTRET: Sekretariatsleder Rune Rafaelsen har stor tro på prosjektet. Foto: Barentssekretariatet
BEGEISTRET: Sekretariatsleder Rune Rafaelsen har stor tro på prosjektet. Foto: Barentssekretariatet Vis mer