Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette skal de grille Listhaug om

SV krever svar om utsendelse av asylsøkere til Russland.

HAR SPØRSMÅL: Stortingets presidentskap har valgt å etterfølge anmodningen fra SV om å få stille spørsmål til Listhaug ved møteslutt tirsdag. Både SV-leder Audun Lysbakken og Venstre-leder Trine Skei Grande har flere spørsmål de ønsker svar på. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HAR SPØRSMÅL: Stortingets presidentskap har valgt å etterfølge anmodningen fra SV om å få stille spørsmål til Listhaug ved møteslutt tirsdag. Både SV-leder Audun Lysbakken og Venstre-leder Trine Skei Grande har flere spørsmål de ønsker svar på. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) må møte i Stortinget tirsdag kveld for å svare på spørsmål om den omstridte utsendelsen av asylsøkere til Russland.

Stortingets presidentskap har valgt å etterfølge anmodningen fra SV om å få stille spørsmål til Listhaug ved møteslutt tirsdag.

SV-leder Audun Lysbakken viste til paragraf 54 i Stortingets forretningsorden og framholdt at det haster å høre fra statsråden.

- Grunnen til at jeg mener dette haster, er at det er så mye uklarheter om hvem som risikerer å bli sendt tilbake til Russland. FNs kritikk av norske myndigheter, sammen med kritikken fra advokater og menneskerettighetsorganisasjoner, er så sterk at jeg er dypt bekymret for at vi ikke har kontroll på hva som kan skje menneskene som sendes ut, sier Lysbakken til Dagbladet.

Skal grille Listhaug Lysbakken vil ha svar på særlig to spørsmål:

* Hvem kan bli sendt ut?
* Hvordan reagerer Listhaug på FN-kritikken?

Lysbakken viser til at asylsøkere nå er i ferd med å returneres til Russland over Storskog, i tråd med den omstridte instruksen av 24. november som FNs høykommissær for flyktninger har kritisert, skriver NTB.

- Listhaug har gitt inntrykk av at returene handler om mennesker med langvarig opphold i Russland, eller mennesker som åpenbart ikke har grunnlag for asyl i Norge. Den typen retur støtter SV. Men vi er redd for at også syrere som har brukt Russland som fluktrute også skal bli sendt tilbake.

Vil ha flere på banen Både SV, Venstre, KrF og MDG sa nei til å gi regjeringen instruksjonsrett før jul.

- Nå håper vi at også de som støtter regjeringen kommer på banen. De som støttet vedtaket før jul må også ta kritikken på alvor, sier Lysbakken.

Det er uklart når statsråden vil bli stilt spørsmål fra SV og Stortingets øvrige partier, men det vil uansett skje etter pausen som finner sted mellom 16 og 17.15 i anledning en mottakelse for diplomater, skriver NTB.

- Vi stiller oss bak SVs spørsmål om vi kan være sikre på at de som er reelle søkere med transittvisum får behandlet sin søknad. Vi var med på det brede forliket, men nå snakker vi om praksis av forskriften, og vi må forsikre oss med at praksis er i tråd med folkerettslige forpliktelser, sier KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir Toskedal til Dagbladet.

- Ventil er fjernet Trine Skei Grande er glad for at Listhaug nå blir kalt inn til Stortinget for å redegjøre for situasjonen.

- Det er regjeringens instruksrett av UNE som er problemet. UNE skal alltid sjekke endringer i forskrifter opp mot internasjonale konvensjoner, men den ventilen er nå fjerna. Derfor stemte vi mot denne instruksretten, og nå ser vi følgende av den retten, sier Grande, og legger til:

- Jeg kommer til å stille samme spørsmål som jeg gjorde til statsministeren i forrige spørretime, nemlig om regjeringen kan garantere at alle internasjonale konvensjoner og menneskerettigheter blir fulgt.

Kritikk fra FN For snaut to uker siden sendte Helsingforskomiteen, Amnesty og NOAS et brev til FN der de ba om en vurdering av asylinstruksen som justisminister Anders Anundsen (Frp) kunngjorde 24. november i fjor. Fredag kom svaret.

- Vi er ganske enkelt ikke enig i at man kan anse Russland som et trygt land for personer som trenger beskyttelse, sa UNHCRs europasjef Vincent Cochetel til NTB da.

Forrige gang en statsråd ble hasteinnkalt på denne måten, var da partilerederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) ba om forklaring fra justisminister Anders Anundsen ang utsendelse av asylbarn.

- Jeg kan ikke annet enn å beklage, sa Anundsen den gangen
.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!