Dette skal de hjem til

KOSOVO POLJE: (Dagbladet): Dette er huset Genc Moharremi og familien hans kommer hjem til. På gulvet foran den utbrente fryseren ble hans far Ajet skutt samme dag som de rømte. Da familien fant liket for to uker siden, var hodet skåret av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tross elendigheten strømmer flyktningene nå tilbake til Kosovo. Familien Moharremi er ikke noe unntak, og når Dagbladet kommer er en onkel og en fetter i gang med å rydde i de utbrente restene av familiens hus. Det er fetteren Shpend som fant liket av faren, og viser oss rundt i det utbrente huset.

- Her lå Ajet, sier Shpend og peker. Den utbrente fryseren er full av kulehull. Det samme er veggen bak.

Tung start

- Jeg har bygd dette huset med mine egne hender. Det blir tungt å skulle begynne helt på nytt igjen, men livet må gå videre, sier onkel Zejmullah Moharremi (78). Han sitter under treet i hagen der han har sittet i alle år.

- Men ikke gå i kjøkkenhagen. Der kan det være miner, sier han.

Mange serbere

I byen bor det mange serbere. Før krigen bodde det litt mer enn 50 prosent serbere her. Zejmullah er ikke spesielt fornøyd med at serberne blir i hans by, mens de har forlatt de fleste andre byer og landsbyer.

- Nå har de serbiske naboene til og med begynt å hilse på oss, sier Zejmullah.

- Hvordan skal jeg kunne forsones med folk som har skåret hodet av min bror? Ajet ble drept enten fordi han var en framstående albaner som var direktør, eller fordi sønnen Genc var livvakt for OSSE-sjefen i Pristina, William Walker, og det er våre naboer som har gitt beskjed om dette til soldatene, sier Zejmullah.

<B>ALT ER ØDELAGT:</B> Dette er hjemmet til Genc Moharremi og familien. På gulvet foran den utbrente fryseren fant fetteren Shpend Gencs far skutt. Hodet lå i stua.