Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette skal drøftes under klimaforhandlingene i Paris

Tre punkter utmerker seg.

KLIMAENDRINGER: Under klimaforhandlingene i Paris er målet å komme frem til løsninger som vil bidra til å løse klimaproblemet.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KLIMAENDRINGER: Under klimaforhandlingene i Paris er målet å komme frem til løsninger som vil bidra til å løse klimaproblemet. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs klimaforhandlinger (COP21) tar plass i Paris fra 30. november til 11. desember. På klimatoppmøtet møtes verdens ledere i håp om å få laget en bindende avtale som omfatter klimatiltak i alle land. 

Klimaavtalen som har gjeldt fram til nå er den juridisk bindende Kyoto-protokollen.

Via denne avtalen forpliktet rike land seg til å kutte klimagassutslipp med i gjennomsnitt 5 prosent fra 1990-nivå. Norge forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med 30 prosent innen 2020.

Det er ifølge FN tre punkter som utmerker seg når forhandlingene starter. 

Utslippskutt Landene skal komme fram til et langsiktig klimamål fram mot 2050. I tillegg skal alle land melde inn mål for hvordan de skal kutte i sine utslipp.

Partene må bli enige om hvordan de skal måle og rapportere om arbeidet med utslippskutt går fremover.

Klimatilpasning Sykloner, flom og tørke fører til økonomiske tap, og store skader i mange land. 

Det er utviklingsland som merker mest til klimaendringene i dag.

En viktig diskusjon under klimaforhandlingene er derfor hvem som skal betale for klimatilpasningstiltak.

Klimafinansiering For å unngå farlige klimaendringer er det en forutsetning at alle land i verden kutter i klimagassutslipp. 

Utviklingsland kan unngå å tape penger på å kutte i utslipp dersom rikere land bidrar økonomisk.

Spørsmålet om klimafinansiering er viktig i klimaforhandlingene. 

Selv om den nye avtalen underskrives i 2015 vil den ikke trå i kraft før i 2020. 

Håper på godt grunnlag Forut for reisen erklærte statsminister Erna Solberg at verden må jobbe sammen for å møte klimautfordringene.

- Derfor ønsker Norge en forpliktende klimaavtale som omfatter alle verdens land, skrev Solberg tidligere i dag på sin hjemmeside.

Hun er likevel noe usikker på om resultatet fra de kommende klimakonferansene vil være godt nok til å møte utfordringene verden står ovenfor.

- Man kan reelt håpe på at vi får en ambisiøs avtale med langsiktige, gode mål. Om de kortsiktige, for 2030, er gode nok, det er jeg litt usikker på. Men hvis vi får til en avtale om at vi skal skru til enda mer framover, se hverandre i kortene, så kan det være at vi har fått grunnlaget for å få noe som er enda bedre, sa Solberg til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media