HØRING: Brett Kavanaugh mener han er utsatt for en svertekampanje som skal hindre at han blir godkjent som høyesterettsdommer. I dag skal han møte i en høring hvor han skal grilles om overgrepsanklagene fra 80-tallet. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
HØRING: Brett Kavanaugh mener han er utsatt for en svertekampanje som skal hindre at han blir godkjent som høyesterettsdommer. I dag skal han møte i en høring hvor han skal grilles om overgrepsanklagene fra 80-tallet. Foto: AP Photo/Andrew HarnikVis mer

Dette skal han grilles om: Overgrepsanklagene, alkoholen og jomfrudommen

I dag skal presidentens utvalgte mann svare på over 30 år gamle overgrepsanklager i en direktesendt høring.

I sommer nominerte den amerikanske presidenten Brett Kavanaugh, en 53 år gammel republikaner, til ny dommer i landets høyesterett. Det så ut til at han skulle bli godkjent, men så tikket anklagene om seksuelle overgrep og trakassering inn.

Torsdag klokka 16 norsk tid må Kavanaugh svare på anklagene i en høring i justiskomiteen i Senatet. En av kvinnene som anklager ham for overgrep, psykologiprofessor Christine Blasey Ford (51), stiller også i høringen.

I løpet av høringen vil 21 senatorer i utgangspunktet få fem minutter hver til å stille spørsmål til de to. Det er ventet at Kavanaugh vil bli grillet om de angivelige overgrepene, trakassering, alkohol og jomfrudommen.

Anklager skal vitne

Ford, som sto fram 15. september, er en av tre kvinner som har stått fram med anklager mot Trumps kandidat. Hun hevder at detaljene fra den kvelden er brent seg inn i minnet hennes og har hjemsøkt henne i voksen alder

- Jeg er her ikke her i dag fordi jeg har lyst. Jeg er skrekkslagen. Jeg er her fordi jeg mener det er min borgerplikt å fortelle dere hva som skjedde med meg da Brett Kavanaugh og jeg gikk på videregående, sier hun i en uttalelse onsdag.

Ford har fortalt at Kavanaugh overfalt henne mens de begge var tenåringer og gikk på videregående i Maryland. Hun hevder Kavanaugh og en venn dro henne inn på et soverom i et hus hvor noen ungdommer var samlet tidlig på 1980-tallet.

Voldtektsforsøk

Begge guttene var ifølge henne ravende fulle. Den ene så på mens Kavanaugh holdt henne fast i en seng, klådde på henne utenpå klærne, gned kroppen sin inntil hennes og på klosset vis forsøkte å kle av henne, hevder Ford.

Da Ford prøvde å skrike, skal Kavanaugh ha lagt hånda over munnen hennes. Etter hvert skal hun imidlertid ha klart å rive seg løs og låse seg inne på et bad.

Kavanaughs advokater har offentliggjort fem kalendersider fra 1982 for å styrke hans påstand om at han ikke var på noen fest med Ford, som ikke husker den nøyaktige datoen. Kalenderen inneholder detaljer om at Kavanaugh var på besøk hos venner og var både på ferie og sommerleir, skriver The Guardian.

Samtidig har Ford fire personer som bekrefter at hun i løpet av de siste åra har fortalt om overgrepet. Hennes advokater har også frigjort en løgndetektortest hun gjennomførte i august, som konkluderte med det «ikke var indikasjon på bedrag» da hun forklarte seg.

Aggressiv seksuell oppførsel

Søndag sto enda en kvinne fram. En tidligere klassekamerat av Kavanaugh, Deborah Ramirez, anklager ham for å ha blottet seg for henne, holdt penisen foran ansiktet hennes og fått henne til å ta på den uten hennes samtykke.

Det var i The New Yorker at anklageren sto fram med sin historie. Hendelsen skal ha skjedd på en studentfest i løpet av skoleåret 1983-84. Da gikk Ramirez og Kavanaugh i samme klasse på Yale University.

Den siste kvinnen, Julie Swetnick, kom onsdag med en uttalelse via sin advokat der hun hevder at Kavanaugh drakk store mengder alkohol og hadde en aggressiv seksuell oppførsel på fester i Maryland på begynnelsen av 1980-tallet.

Swetnick hevder blant annet at hun så Kavanaugh beføle og klå på jenter uten at de ville det. Hun sier også at hun selv ble utsatt for en gruppevoldtekt på en fest i 1982, en fest der også Kavanaugh var til stede.

Hun hevder også at han skal ha puttet beroligende midler i jenters drikke, ifølge blant annet CNBC.

Hevder han var jomfru

Selv avviser Kavanaugh anklagene som «groteske og et åpenbart karakterdrap» og hevder å være utsatt for en koordinert innsats for å hindre ham i å få jobben som høyesterettsdommer.

I et forsøk på å forsvare seg mot anklagene stilte Kavanaugh tirsdag opp på Fox News sammen med sin kone. Der hevdet han at han alltid har behandlet kvinner med verdighet og respekt. Han bemerket også at han var jomfru da han gikk på videregående og i mange år etter.

Denne forsvarsstrategien gikk ikke ubemerket hen, og talkshowvert Seth Meyers var blant dem som kritiserte ham:

- Det spiller ingen rolle om du var jomfru. Du er anklaget for seksuelle overgrep, ikke voldtekt. De to tingene har ikke noe å gjøre med hverandre. Det er det samme som å si: Jeg kunne ikke ranet banken, jeg er jomfru, sa Meyers ifølge blant annet Huffington Post.

KONA: Brett Kavanaugh og hans kone Ashley Estes Kavanaugh under FOX-intervjuet. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
KONA: Brett Kavanaugh og hans kone Ashley Estes Kavanaugh under FOX-intervjuet. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin Vis mer

- Ikke perfekt

Onsdag offentliggjorde Kavanaugh sitt vitnemål for høringen i dag, som TIME gjengir. Han nekter for at han noensinne har seksuelt trakassert noen.

- Jeg tilbrakte mesteparten av tiden på videregående til å fokusere på skole, sport, og kirken. Men jeg var ikke perfekt den gang, slik som jeg ikke er perfekt i dag heller. Jeg drakk øl med venner, vanligvis i helgene. Noen ganger drakk jeg for mange.

Kavanaugh innrømmer også at han i ettertid forstår at han sa og gjorde ting han ikke står for nå.

Anklagenes fellesnevner er åpenbart fest og alkohol, og det er også ventet spørsmål om Kavanaughs alkoholvaner på denne tiden.

Han har tidligere sagt at han aldri drakk så mye at minnet sviktet. Flere vitner har fortalt at de mener han drakk mye, og noen karakteriserte det som mer enn det som var normen på college.

En av hans romkamerater på college har forklart at han ofte var full og kunne være aggressiv og slem da han drakk, ifølge Seattle Times. Venner og kolleger etter studietida har fortalt at han drakk øl i sosiale settinger, men ingen kunne huske å ha sett han full.

Valgløfte

Mye står på spill for Republikanerne, og utnevnelsen av Kavanaugh skulle gi et konservativt flertall i Høyesterett og oppfylle et viktig valgløfte fra Trump.

Som USA Today skriver; Den ideologiske retningen av nasjonens høyeste rettsinstans står på spill i en høring som skal avgjøre hva som skjedde mellom en gutt og ei jente på fest for 36 år siden.

Dersom Kavanaugh godkjennes i justiskomiteen etter høringen, venter en avstemning i Senatet i plenum.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, har sagt han er sikker på seier. Men Kavanaughs skjebne er uansett uviss på grunn av partiets knappe flertall på 51 mot 49 demokrater i kammeret.