Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette skal hjelpe Venezuela ut av krisa

Foreslår å innføre virtuell valuta for å omgå sanksjonene.

KRISE: Aktivister gjør opprør i gatene i Venezuelas hovedstad Caracas i forkant av valget i juli. Venezuela er i en dyp økonomisk krise og regjeringen og opposisjonen er fortida på Den dominikanske republikk for å forhandle om hvordan de skal løse krisa. Foto: AFP / NTB scanpix
KRISE: Aktivister gjør opprør i gatene i Venezuelas hovedstad Caracas i forkant av valget i juli. Venezuela er i en dyp økonomisk krise og regjeringen og opposisjonen er fortida på Den dominikanske republikk for å forhandle om hvordan de skal løse krisa. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venezuelas regjering og opposisjonen har gjort «store framskritt» i forhandlingene, men ikke kommet til enighet i hvordan de skal løse det oljerike landets økonomiske krise.

I håp om å lette på krisa har regjeringen, med president Nicolás Maduro i spissen, planer om å innføre virtuell valuta, skriver BBC.

Vil omgå blokader

USA og EU har innført en rekke sanksjoner mot Venezuela blant annet på grunn av den politiske utviklingen i landet.

For omgå sanksjonene, skal Innføringen av virtuell valuta er en måte å omgå sanksjonene, opplyste president Maduro på venezuelansk TV søndag. Presidenten i det flere timer lange programmet at det var for å «utføre transaksjoner og omgå den finansielle blokaden», skriver BBC og Reuters.

Virtuell valuta er en type uregulerte digitale penger som sendes anonymt. Bitcoin er den mest populære tjenesten for denne typen digital betaling.

Ifølge Skatteetaten benytter Bitcoin «peer-to-peer»-teknologi for å sende og verifisere transaksjoner i nettverket, og opplyser på sine nettsider at «gjennom kryptologi sikres det at ingen klarer å forfalske betalinger eller bruke sine bitcoins mer enn en gang.»

Når den virtuelle valutaen vil bli innført i Venezuela, er ikke kjent.

PÅ TV: President Nicolás Maduro under sitt ukentlige TV-show kalt «Søndager med Maduro» (Los Domingos con Maduro). Foto: Reuters / NTB scanpix
PÅ TV: President Nicolás Maduro under sitt ukentlige TV-show kalt «Søndager med Maduro» (Los Domingos con Maduro). Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Mangler mat og medisiner

Landets valuta «Bolívar Fuerte» er i fritt fall og Venezuela er avhengig av å kunne flytte valuta mellom banker som et ledd i å kunne løse krisa i landet, skriver Reuters.

Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, økende kriminalitet og arbeidsledighet, og er i så stor krise at de mangler mat og nødvendige medisiner, noe som har ført til at flere stormer grensa til Colombia for å kjøpe mat til en rimeligere pris. I de verste tilfellene har noen valgt å gi bort barna for å kunne overleve.

Krisa har også drevet folk på flukt. Per august 2017 har over 50.000 venezuelanere søkt asyl i utlandet, nesten dobbelt så mange som i hele fjor.

Reuters skriver at den gjennomsnittlige venezuelaneren ikke vil merke endringene i økonomien umiddelbart, men kanskje etterhvert, dersom virtuell valuta blir innført.

Under søndagens TV-sending sa presidenten at Venezuela står overfor en finansiell «verdenskrig».

Rekke sanksjoner

USA, som kaller Maduro for en diktator, har innført en rekke sanksjoner mot Venezuela. Sist var i november da ti tjenestemenn, både sittende og tidligere, får sine midler i USA frosset. Det samme skjer med amerikanske selskaper og personer som har noe med disse personene å gjøre.

Sanksjonene ble innført samtidig som EUs medlemsland forbereder innføring av våpenembargo mot regimet i Venezuela.

Forhandlingene mellom regjeringen og opposisjonen vil fortsette i Den dominikanske republikk fredag og lørdag vil fortsette i Santo Domingo 15. desember, heter det i en felles uttalelse fra partene, som ble lest opp av Den dominikanske republikks president Danilo Medina, skriver NTB.

Opposisjonen i Venezuela er kritiske til innføringen av virtuell valuta og sier at den trenger godkjennelse i parlamentet. De tviler på at valuta noen gang vil se dagens lys midt under forhandlingene og krisa, skriver Reuters.

Fredagens forhandlinger er første gang partene innleder formelle samtaler etter de voldelige demonstrasjonene tidligere i år der til sammen over 120 personer ble drept og flere tusen pågrepet. Det har blitt gjort forsøk på dialog også tidligere, blant annet i regi av Vatikanet, uten at det har ført fram.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!