<strong>PÅ BESØK:</strong> Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum samle til Eid på Thon hotel i Sandvika. Fra venstre Abid Raja, ordfører Lisbeth Hammer Krogg, Erna SOlberg og Jan Tore Sanner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ BESØK: Menigheten i Al-Noor Islamic Centre i Bærum samle til Eid på Thon hotel i Sandvika. Fra venstre Abid Raja, ordfører Lisbeth Hammer Krogg, Erna SOlberg og Jan Tore Sanner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Dette skal ikke skje. Norge skal være trygt

Erna Solberg mener vi må jobbe hardere for å sikre at norske muslimer føler seg trygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er noe som ikke skal skje i Norge. Norge skal være trygt. Alle gudshus skal være trygge, sier statsminister Erna Solberg til pressen søndag.

Hun er til stede på eid-feiringen til al-Noor-moskeen på Thon hotel i Sandvika. Her er også Abid Raja, ordfører Lisbeth Hammer Krogg og Jan Tore Sanner.

Det var al-Noor-moskeen i Bærum som lørdag ettermiddag ble beskutt av en norsk mann i 20-åra. 65 år gamle Rafiq ble lettere skadd da han stanset skytteren. Mannen i 20-åra er også siktet for drap på et kvinnelig familiemedlem.

- HELTENE: Da mannen i 20-åra tok seg inn i moskeen i Bærum lørdag kveld og avfyrte skudd, var 65 år gamle Rafiq én av dem som stoppet ham. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Skal føle seg trygge

Solberg presiserer flere ganger at det er viktig at norske muslimer føler seg trygge. Dette er noe hun mener vi må jobbe hardere for å sikre.

I etterkant av hendelsen i moskeen har mange nordmenn meldt seg for å holde vakt utenfor moskeer i Oslo. Dette vil statsministeren trekke fram.

- Det er godt å se hvordan nordmenn stiller opp for å verne om normenn med muslimsk bakgrunn. Det viser at hovedbildet i Norge er at vi tar avstand fra muslimhets. Men vi må ta det som en realitet, for det er en utfordring for de muslimske minoritetene i Norge i dag og det gir grobunn for ekstreme handlinger, sier Solberg.

Hun legger til at regjeringen prioriterer arbeid mot høyreekstreme i handlingsplanen de siste åra.

- I dag går tankene til de som opplever frykt på grunn av det som skjedde i går. Man skal føle seg trygg som muslim i Norge i dag. Vi må jobbe hardere for å sikre denne tryggheten.

-Vil skape trygghet

Ifølge statsministeren opplever ikke PST en økt trussel. Hun synes likevel det er bra at politiet er synlige og har tilstedeværelse på dagens eid-arrangementer.

- Det handler om opplevelsen av å være utrygg, og da er det viktig at politiet er til stede.

Jan Erik Thomassen i Oslo-politiet sier på en pressekonferanse søndag at de gjennom tilstedeværelse har forsøkt å skape trygghet for de som har deltatt på eid-arrangementer.

- Det har vært et mål for oss at de som deltar føler seg trygge. Vi har gjort en god del og dette har blitt tatt godt imot, sier han.

Statsminister Erna Solberg understreker at det er opp til den enkelte moske om de ønsker å sette inn ekstra sikkerhetstiltak.

Forstander i moskeen, Irfan Mushtaq, har tidligere sagt til Dagbladet at de etter New Zealand-episoden, installerte adgangssperre i moskeen.

- Hvis vi ikke hadde gjort dette så hadde denne personen kommet rett gjennom hovedinngangen og fått fritt leide. Men nå sto han utenfor og skreik og måtte skyte gjennom glassrutene for å komme seg inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer