Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette skal Jens snakke med Obama om

Statsministeren ser fram til å diskutere med Obama i morgen.

MØTES: Jens Stoltenberg ser fram til å diskutere norsk-amerikansk samarbeid blant annet når det gjelder miljø og innsatsen i Afghanistan når de to møtes på statsministerens kontor i morgen formiddag. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
MØTES: Jens Stoltenberg ser fram til å diskutere norsk-amerikansk samarbeid blant annet når det gjelder miljø og innsatsen i Afghanistan når de to møtes på statsministerens kontor i morgen formiddag. Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg ser fram til møtet. Det er viktig for Norge og det er viktig for USA.

Statsminister Jens Stoltenberg tar med seg tre hovedpunkter inn til møtet med president og fredsprisvinner Barack Obama i morgen formiddag.

NordområdeneSom opposisjonen tidligere har forlangt, blir både klima og Afghanistan viktige tema. I tillegg trekker Jens Stoltenberg fram nordområdene som et tema høyt på dagsorden.

- Vi kommer til å snakke om flere ting, men jeg vil legge vekt på det tosidige forholdet mellom Norge og USA, som har lange tradisjoner. Særlig nordområdene blir viktige, der vi har en del felles interesser, sier Stoltenberg.

Amerikanerne har i løpet av det siste året meldt seg på i debattene om arktis og områdene nord for Norge. De har gjort det klart at de vil presentereden nyslåtte amerikanske arktiske strategien i Tromsø i januar.

AfghanistanStoltenberg sier det er essensielt for klimaforhandlingene i København at Obama tar ansvar, slik Obama allerede har gjort i Afghanistan, ifølge statsministeren.

- Vi kommer til å diskutere klimaforhandlingene, der president Obama har en lederrolle, og vi kommer til å snakke om Afghanistan. Der mener jeg han har gjort rett i å trappe opp antall soldater, slik at landet kan få en stabil og fredeligere utvikling, sier Stoltenberg.

- Kommer du med noen tilbud til Barack Obama? For eksempel når det gjelder Afghanistan?

- Jeg skal redegjøre for hva vi har snakket om når møtet er over. Men jeg kommer til å ta opp og forklare norsk strategi både i Afghanistan og når det gjelder klima. Der er for eksempel ett av våre hovedpunkter at de rike landene må ta en større del av byrden, og være med og finansiere kutt for u-landene.

Vil lytteStatsministeren har tidligere har møtt den amerikanske presidenten to ganger i USA sammen med andre statsledere. Møtet i morgen er det første bilaterale møtet mellom en norsk statsminister og en amerikansk president siden Kjell Magne Bondevik møtte Bill Clinton i Oslo i 1999.

Etter de mer uformelle møtene har Stoltenberg fått et godt inntrykk av verdens mektigste mann. Han er overbevist om at Obama kommer til å lytte til det Norge har å si om de viktige spørsmålene i verden i dag.

- Hvor stor innflytelse kan du og Norge ha?

- Hva Norge sier, har betydning. Amerikanske presidenter, og Obama spesielt, lytter til det som sies fra andre land - også Norge - og særlig på de områdene der vi har gått foran. Da tenker jeg for eksempel på en kostnadsmodell for klimakutt i u-land,  kampen mot avskoging og kampen mot mødredødelighet. På disse områdene blir Norge lyttet til. Barack Obama er en president som deler mange av våre verdier og mål, så jeg er trygg på at han vil ta til seg det vi har å si.

Stoltenberg sier det i tillegg til møtet i morgen formiddag klokka 10.00 på statsministerens kontor, vil være mulig å diskutere politikk seinere på kvelden, under fredsprisvinnerens bankett.

NedrustningFemte desember gikk den gamle Start-avtalen om nedrustning av atomvåpen ut. Både amerikanerne og russerne har sagt at en ny avtale bør være på plass før året er omme.

Det har vært spekulert i om partene vil benytte Oslo-besøket til å forhandle, og kanskje presentere et resultat i morgen, men det kan statsministeren verken bekrefte eller avkrefte, selv om han ikke ser bort fra at temaet vil komme opp på møtet.

- Kommer dere til å diskuterer Start-avtalen og nedrustning av atomvåpen?

- Ja, det kan godt hende vi kommer inn på det også. Det jeg nevnte tidligere er nok hovedprioritetene, men dette er et åpent møte.

- Er det håp om at det kan komme nyheter om dette i morgen?

- Det tør jeg ikke si noe om.

- Hva vil du si er det viktigste Barack Obama har gjort i sin tid som president?

- Han har sagt at vi trenger samarbeid og dialog, ikke konflikt i verdenspolitikken. Det er viktig at en amerikansk president har den innstillingen.

HEDRES: President Barack Obama bestemte seg nylig for å sende 30 000 nye amerikanske soldater til Afghanistan. I morgen får han Nobels fredspris i Oslo. Statsminister Jens Stoltenberg mener Obama gjorde rett i å øke antall soldater. FOTO: AP/SCANPIX
HEDRES: President Barack Obama bestemte seg nylig for å sende 30 000 nye amerikanske soldater til Afghanistan. I morgen får han Nobels fredspris i Oslo. Statsminister Jens Stoltenberg mener Obama gjorde rett i å øke antall soldater. FOTO: AP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media