Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette skal til for at terroristen blir «erklært sinnssyk»

Kan bli dømt til tvungent psykisk helsevern livet ut.

SOM BARN: Anders Behring Breivik er siktet for bombangrepet i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Foto: Privat
SOM BARN: Anders Behring Breivik er siktet for bombangrepet i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Lippestad, som forsvarer terrorsiktede Anders Behring Breivik, sier i dag at han anser sin klient for å være sinnssyk.

«Sinnssyk i gjerningsøyeblikket» er et begrep som brukes på folkemunne, men som formelt sett ikke lenger eksisterer i strafferetten. I straffeloven § 44 heter det nå i stedet at personer som i handlingstiden var psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad ikke kan straffes.

Vrangforestillinger Hvis noen blir erklært psykotisk har de et «alvorlig tap av evne til realistisk tenkning», sier den erfarne psykologispesialisten Pål Grøndahl til Dagbladet. Han understreker at han ikke kan uttale seg om Breivik og saken, men bare generelt.

- Det kan eksempelvis være at noen ser eller hører ting som ikke er der. Det kan også være alvorlige vrangforestillinger. For eksempel: Hvis man finner en pinne på bilen sin, vil normale personer bare plukke den av. Men en som har en sterk følelse av å være overvåket kan si at pinnen klart indikerer at noen av overvåkerne har tuklet med bilen, sier Grøndahl.

- Hvis noen blir regnet som bevisstløs i handlingstiden, vil det si at de mentalt ikke har vært til stede, sier Grøndahl.


Må være psykotisk Rettpsykiatrer Randi Rosenqvist sier at uhyrlige og grusomme handling i seg selv, som bombeangrepet i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya, ikke kvalifiserer til å bli erklært psykotisk i gjerningsøyeblikket.

- Nei. Mange mennesker har begått liknende handlinger gjennom historien, men har gjort det fordi de har ment at det var nødvendig. Al-Qaida tenker også slik. Dette i seg selv er ikke noe bevis på sykdom. Hitler var tilregnelig, selv om det kan tenkes at han gikk over i en psykose i de siste månedene inne i bunkersen, sier Rosenqvist til Dagbladet.

- Var altfor samlet Basert på tilgjengelig informasjon på nåværende tidspunkt, tror ikke Rosenqvist at Breivik blir erklært psykotisk i gjerningsøyeblikket.

- Han har vært altfor samlet til at han har handlet på psykotisk impuls. Men jeg understreker at det er rimelig og viktig at det blir utredet, sier Rosenqvist.

Rettspsykiatere blir oppnevnt av retten. De kommer med sin uttalelse i forkant av en rettssak. De kan også være til stede i retten og observere og intervjue tiltalte, som Grøndahl selv gjorde i Lommemannen-saken.

Retten avgjør Det er til slutt retten som avgjør om en person kan straffes eller ikke.

SAKKYNDIG: Pål Grøndahl, her fotografert i en pause under rettsaken mot den såkalte Lommemannen i Follo tingrett. Foto: Lise Åserud/Scanpix
SAKKYNDIG: Pål Grøndahl, her fotografert i en pause under rettsaken mot den såkalte Lommemannen i Follo tingrett. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

- Vi er rådgivere, og retten skal selvstendig vurdere det vi rådgir dem om, sier Grøndahl.

Men en tiltalt vil ikke nødvendigvis slippes fri, selv om vedkommende ikke kan straffes.

- Da har man særordninger, og den vanligste er tvungent psykisk helsevern. Rent teoretisk kan man bli i tvunget psykisk helsevern livet ut. Men kan også skrives ned til et lavere nivå, og vedkommende kan bli forsøkt integrert i en egen bolig, sier Grøndahl.

Legges inn Ved dom på tvunget psykisk helsevern legges man inn ved en sikkerhetspsykiatrisk avdeling. 

- De sakkyndige skal ta stilling om tiltalte var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Det holder ikke om vedkommende var psykotisk før eller etter. Vi kan ha pasienter som har diagnosen schizofreni, men som ikke er psykotiske til enhver tid, sier psykologspesialist og assisterende seksjonssjef Svein Øverland ved St. Olavs Hospital, sentral fagenhet på Brøset.

- Hvis du ikke er psykotisk, men har en alvorlig personlighetsforstyrrelse og det vurderes høy gjentagelsesfare, - er det stor sannsynlighet for at tiltalte blir dømt til forvaring, sier Øverland.

Kan få forvaring Selv om vedkommende i utgangspunktet skal kunne løslates dersom psykosen går tilbake, er det åpning for at personen kan overføres  fra psykiatrien til fengslig forvaring dersom det er fortsatt fare for alvorlige kriminelle handlinger, sier rettpsykiatrer Rosenqvist.

Pål Grøndahl beskriver arbeidsprosessen til rettspsykiaterne i korte trekk slik:

- Vi starter med et utgangspunkt om at folk er normale. Så krever det omfattende undersøkelser og videre beviser hvis vi ser tegn på at det noe avviker. Vi vil alltid snakke med vedkommende, og ofte hente inn andre opplysninger, som legeundersøkelser og psykologiske tester, sier Grøndahl.