Dette skal til for at terroristen blir «erklært sinnssyk»

Kan bli dømt til tvungent psykisk helsevern livet ut.

SOM BARN: Anders Behring Breivik er siktet for bombangrepet i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Foto: Privat
SOM BARN: Anders Behring Breivik er siktet for bombangrepet i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Geir Lippestad, som forsvarer terrorsiktede Anders Behring Breivik, sier i dag at han anser sin klient for å være sinnssyk.

«Sinnssyk i gjerningsøyeblikket» er et begrep som brukes på folkemunne, men som formelt sett ikke lenger eksisterer i strafferetten. I straffeloven § 44 heter det nå i stedet at personer som i handlingstiden var psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad ikke kan straffes.

Vrangforestillinger Hvis noen blir erklært psykotisk har de et «alvorlig tap av evne til realistisk tenkning», sier den erfarne psykologispesialisten Pål Grøndahl til Dagbladet. Han understreker at han ikke kan uttale seg om Breivik og saken, men bare generelt.

- Det kan eksempelvis være at noen ser eller hører ting som ikke er der. Det kan også være alvorlige vrangforestillinger. For eksempel: Hvis man finner en pinne på bilen sin, vil normale personer bare plukke den av. Men en som har en sterk følelse av å være overvåket kan si at pinnen klart indikerer at noen av overvåkerne har tuklet med bilen, sier Grøndahl.

- Hvis noen blir regnet som bevisstløs i handlingstiden, vil det si at de mentalt ikke har vært til stede, sier Grøndahl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer