FHI:

Dette skal til for gjenåpning

Regjeringen innførte tirsdag landsdekkende, inngripende tiltak, i et forsøk på å hindre at smitten løper løpsk i påska. Ifølge FHI-direktør Camilla Stoltenberg er det en rekke ting som skal på plass før tiltakene kan lettes igjen.

TROR TILTAKENE VIRKER: FHIs Camilla Stoltenberg mener de strenge tiltakene som har vært gjeldende i hardt rammede områder den siste tida, virer. Foto: Berit Roald / NTB
TROR TILTAKENE VIRKER: FHIs Camilla Stoltenberg mener de strenge tiltakene som har vært gjeldende i hardt rammede områder den siste tida, virer. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt276 -4
døde 688 +4
påvist smittet 136 000 000+521.5K
døde 2 940 000 +7.7K
Se mer

- Tiltakene er strenge, og de rammer hver enkelt. Men det er alvorlig nå. Vi har stigning i smitte, og stigning i innlagte og folk som trenger intensivbehandling, sier FHI-direktøren til NRKs Nyhetsmorgen, dagen etter at helseminister Bent Høie slapp påske-bomba, med blant annet nasjonal skjenkestopp og råd om kun to besøkende.

Høie innledet pressekonferansen med å si at han var forberedt på reaksjoner.

Forsvarer skjenkestopp

Stoltenberg, som står bak rådene til regjeringen sammen med Helsedirektoratet, forteller til NRK at tiltakene er forholdsmessige fordi det den siste tida har dukket opp utbrudd mange steder i landet. Dette medfører at det er stor risiko for at smitten skal spre seg videre fra de hardt rammede områdene, som etter hvert har vokst i omfang.

Hun forsvarer også den nasjonale skjenkestoppen, som har vekket sterke reaksjoner i restaurant- og utelivsbransjen i smittefrie kommuner.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Noe av problemet er at vi ikke kjenner godt nok til hvor smitten skjer. Vi har for dårlige data på det. De har blitt bedre enn de var, men de er for dårlige. Men det er summen av alle vi møter i forbindelse med skjenkesteder, ikke nødvendigvis på skjenkestedene, men i livet som skapes rundet, at blir en del smitte, sier Stoltenberg.

Hun er likevel klar på at skjenkestoppen i for eksempel Oslo, som har vart siden november, har vært nødvendig for å beskytte resten av landet fra smitte.

Dette må ned

I første omgang er de strenge tiltakene anbefalt å vare i to uker, fra 25. mars til 12. april. Stoltenberg svarer følgende på spørsmål om hva som skal til for at tiltakene kan lettes:

- Vi trenger å se at både smittede i landet går ned, og at smitten går ned i de hardest rammede områdene - Oslo og Viken særlig. At vi klarer å opprettholde testaktiviteten, og helst også at det snur når det gjelder antall alvorlig syke, innlagte og personer som trenger intensivbehandling, sier Stoltenberg.

Verktøykassa er også full av tiltak som kan settes i verk dersom «påskepakka» ikke funker, og man ikke får det såkalte R-tallet under 1, blant annet to uker besøksstans.

I siste ukesrapport, som gjaldt for uke 10, var R-tallet i Norge vurdert til å ligge på 1,4, med store geografiske forskjeller. Som for eksempel i Viken med 1,7.

SKJENKESTOPP: Helseminister Bent Høie varsler at det blir nye, strenge nasjonale tiltak til over påske. Det blir blant annet skjenkestopp i hele landet. Video: NTB Vis mer

På pressekonferansen tirsdag ble det også kjent at planen for gjenåpning av Norge, som etter planen skulle legges fram i slutten av mars, er utsatt til over påske. Da vil statsministeren redegjøre for planen i Stortinget.

- Vi vet ikke sikkert, men vi håper det er mulig å starte gjenåpning i mai. Det forutsetter at vi får kontroll på smittespredningen og den veldige økningen i sykdom, og dessverre også kanskje dødsfall, som vi står foran. Det forutsetter også vaksinetilgang, og det forutsetter at vi klarer å holde kapasiteten oppe i sykehus og kommuner, forklarer FHI-direktøren til NRK.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer