Dette skal være kalifatets egne pass, og det skal deles ut til 11 000 mennesker

ISIL har produsert egne ID-papirer.

KALIFATETS EGNE PASS: Dette skal være kalifatets egne pass, og bildet av det har blitt delt på Twitter i lørdag. Foto: Twitter
KALIFATETS EGNE PASS: Dette skal være kalifatets egne pass, og bildet av det har blitt delt på Twitter i lørdag. Foto: Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Militante medlemmer og støttespillere av Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har i dag spredt bilder på det mikrobloggtjenesten av det som skal være passet til deres nyopprettede og selverklærte Islamske stat.

På søndag opprettet de selv et kalifat, der ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi er utpekt som kalif, både den religiøse og politiske leder. Organisasjonen endret derfor også navn til Den islamske staten. Tor Buttenschøn, professor i internasjonal politikk ved Norsk senter for menneskerettigheter på UiO, omtaler området som en fantomstat.

En snau uke etter opprettelsen av den islamske staten, har det kommet bilder av det som skal være statens egne identitetspapirer.

11 000 pass 11 000 pass skal distribueres i de ISIL-kontrollerte områdene i Irak og Syria, ifølge nyhetsnettstedet Al Araybia.

Ifølge nettstedet er påskriften øverst på passet «Kalifatet den Islamske Staten».

Nederst på passet skal det stå: «Dersom den som holder dette passet bli skadet, vil vi sende væpnede militære for deres beskyttelse».

Passene skal bli produsert i et regjeringsbygg i den ISIL-kontrollerte irakiske byen Mosul. Bygget som skulle være et senter for passproduksjon, ble oppført av Maliki-regjeringen i Irak i 2011, ifølge Al Araybia.

AL_BAGHDADI: Denne skjermdumpen fra en video publisert i dag, skal angivelig vise ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi, der han kom med en uttalelse om at alle muslimer må adlyde ham. Foto: EPA/FURQAN MEDIA
AL_BAGHDADI: Denne skjermdumpen fra en video publisert i dag, skal angivelig vise ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi, der han kom med en uttalelse om at alle muslimer må adlyde ham. Foto: EPA/FURQAN MEDIA Vis mer

I utgangspunktet skulle den irakiske regjeringen selv begynne produksjonen av pass i bygget fra neste uke, ifølge rapporter fra irakiske medier, skriver nettstedet.

Ber alle muslimer komme Tirsdag denne uka kom jihadistgruppas fryktede leder, Abu Bakr al-Baghdadi, med en oppfordring til at muslimer verden over skulle komme til staten deres.

- Muslimer, skynd dere til staten deres. Ja, det er staten deres. Å flytte til «islams hus» er en plikt, sier han ifølge nyhetsbyrået AP i et 19 minutter langt opptak som ble publisert på nettet tirsdag.

Han ber spesielt om at dommere, leger, ingeniører og soldater må komme. Uttalelsen var en ramadanhilsen er var al-Baghdadis første offentlige uttalelse siden ISIL erklærte opprettelsen av kalifatet søndag.

Beordrer muslimer I dag ble en av de første videoene av al-Baghdadi publisert.

Ifølge nyhetsbyrået AFP beordrer han blant annet alle muslimer til å «adlyde» han.

Videoen som ble lagt ut i dag kan ifølge BBC ha blitt filmet under en preken på fredag på Al-Nouri-moskeen i Mosul.

al-Baghdadi lovpriste også opprettelsen av den «islamiske staten» som ble erklært av ISIL på søndag. Irakiske myndigheter mener imidlertid at videoen er falsk.

Dette er ISILs mål ISIL ønsker kontroll over det de vil skal være en islamsk «stat» i store deler av Syria og Irak.

Denne nye staten ligger over grensa mellom Syria og Irak, og omfatter Nordøst-Syria og Vest og Nord-Irak. Dette er et mye større område enn det al-Qaida noensinne klarte skaffe seg som base da de på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

De erobrede områdene skal underlegges sharia-lover. Dagbladet har flere ganger skrevet om nordmenn som har kjempet for ISIL i Syria, og nå kan nordmenn også være involvert i ISILs kamper i Irak.

• Les mer om hvordan ISIL jobber her.

ISIL

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer