Dette skal være kong Rikard III

Viser fram hodeskallen etter sensasjonelt funn i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I september i fjor kunne henrykte forskere og arkeologer presentere det de mente var et sensasjonelt funn av de svært sjeldne: Levningene av kong Rikard III som døde under slaget ved Bosworth Field i 1485.

Forskerne har DNA-analysert levningene, og resultatene vil bli lagt fram på en pressekonferanse i dag, melder BBC.

Det ligger i kortene at forskerne vil konkludere med at skjelettet som ble funnet under en parkeringsplass i Leicester faktisk er levningene etter den berømte middelalderkongen.

Leicester-universitetet har i dag frigitt et bilde av det som skal være kong Rikards hodeskalle.

- Godt bevart - Hodeskallen er godt bevart, til tross for at den er noe porøs. For å kunne avgjøre om dette faktisk er Rikard III, har vi bygget en biologisk profil. Vi har også nøye godt gjennom skjelettet for å lete etter spor av en voldelig død, sier doktor Jo Appleby som har ledet arbeidet.

Kong Rikard III er den siste engelske konge som døde på slagmarken, og den eneste som gjorde det på britisk jord.

Ifølge historiebøkene ble han påført flere store skader og døde under slaget ved Bosworth Field i 1485. Siden broren Edvard IVs død i 1483, styrte Rikard som en regent på vegne av sine nevøer.

KONGEFUNN: Arkeologer mener de kan ha funnet levningene etter kong Rikard III som døde under slaget ved Bosworth Fiels i 1485.  Foto: Reuters/University of Leicester/NTB Scanpix
KONGEFUNN: Arkeologer mener de kan ha funnet levningene etter kong Rikard III som døde under slaget ved Bosworth Fiels i 1485. Foto: Reuters/University of Leicester/NTB Scanpix Vis mer

Han kastet de to prinsene i fengsel i Tower of London, og overtok tronen. Hvorvidt han også tok livet av dem, er det derimot knyttet noe usikkerhet til.

Liket bragt til Leicester Etter sin død skal Rikard III ha blitt bragt til Leicester - og det var her forskerne gjorde det spektakulære funnet i fjor. Under en parkeringsplass i sentrum, fant de det som meget vel kan være en kongelig gravplass.

Da de først fant ei beinpipe stikkende ut av ei grøft, tenkte de ikke stort over det. Med nærliggende gravplasser, var ikke det oppsiktsvekkende. Men etter hvert som mer og mer av skjelettet ble gravd fram, begynte bitene å falle på plass.

- Først mente vi det var utenkelig at det skulle være Rikard III. Derfor var det et sjokk for oss når skjelettets karakteristikker begynte å tre fram, uttalte Appleby i fjor.

Forskerne har funnet skader på hode og kropp som samsvarer med beskrivelsene av kongens død på slagmarken.

KONG RIKARD III: Kong Rikard III var den siste engelske kongen som døde på slagmarken. Slik så han ut i live, ifølge en ukjent kunstmaler. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
KONG RIKARD III: Kong Rikard III var den siste engelske kongen som døde på slagmarken. Slik så han ut i live, ifølge en ukjent kunstmaler. Foto: REUTERS/NTB Scanpix Vis mer