Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette skatteamnestiet stinker

Dagbladet mener ambassadesaken må forfølges av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

AVDEKKET AV TV2: I 2010 avslørte TV2 at norske polititjenestemenn jobbet for Den amerikanske ambassaden i Oslo. Åtte norske polititopper som hadde jobbet svart for ambassaden ble anmeldt for grovt skattesvik. Saken ble henlagt.

Foto: Agnete Brun / Dagbladet
AVDEKKET AV TV2: I 2010 avslørte TV2 at norske polititjenestemenn jobbet for Den amerikanske ambassaden i Oslo. Åtte norske polititopper som hadde jobbet svart for ambassaden ble anmeldt for grovt skattesvik. Saken ble henlagt. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken om polititjenestemennene som har fått skatteamnesti for inntekter de har fått fra den amerikanske ambassaden, stinker.

Derfor må de rette og relevante myndigheter gå inn i saken med full tyngde. Det handler om likhet for loven og om tilliten til våre myndigheter. Saken handler også om forholdet til en fremmed makt som har tatt seg til rette på norsk jord. Foreløpig har vi mildt sagt vanskelig for å si oss fornøyd med Skattedirektoratets forklaringer.

For å fjerne all tvil, må alle detaljer og sakens fakta på bordet. Skattesaken oppsto dagen etter at TV2 i 2010 avslørte at norske polititjenestemenn drev overvåking av blant annet norske borgere på vegne av den amerikanske ambassaden. For dette mottok de åpenbart skattefri godtgjørelse. Siden oppdraget var å anse som hemmelig, er det forklarlig at overvåkerne ikke oppga disse inntektene.

Men straks de var avslørt, erkjente de sin brøde overfor Skatt Øst, i håp om å falle innunder amnestibestemmelsen. To år seinere konkluderer skatteetaten med at agentene får amnesti og slipper straffeskatt og rettsforfølgelse. De blir bare etterliknet på vanlig måte. Med til saken hører at skattedirektør Svein Kristensen overførte saken fra Skatt Øst til Skatt Sør mot de ansattes vilje.

Alt dette har forståelig nok skapt reaksjoner. Finansminister Sigbjørn Johnsen har bedt Skattedirektoratet om forklaring og studerer nå brevet derfra. Statsadvokaten i Oslo vurderer å gjenåpne saken. Opposisjonen har reagert kraftig. Høyre og Venstre peker på at saken berører viktige prinsipper i velferdsstaten. Fremskrittspartiet vil at Riksrevisjonen gransker saken. Riksrevisjonen kan eget initiativ undersøke om Skattedirektoratet har behandlet saken korrekt. Da vil i så fall regelen om utsatt offentlighet gjelde. Det er heller ikke tillitvekkende.

Også i Riksrevisjonen må vi regne med at det praktiseres særlig varsomhet i saker som berører forholdet til allierte. Inntil vi får gode svar på de mange spørsmål som virvles opp, vil saken ligge der som et tragikomisk minne om den kalde krigens tid.

I vår tid egner saken seg for åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

(Dette er dagens lederartikkel i Dagbladet.)