Dette skiller Breivik fra andre terrorister

- Veldig opptatt av oppmerksomhet om sin egen person.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorforsker Anders Romarheim stilte i dag tidlig i vårt tv-studio for å snakke om rettsaken.

Han mener Breivik skiller seg fra andre terrorister.

- Han er veldig opptatt av oppmerksomhet rundt sin egen person, noe vi kan se ut i fra manifestet hvor han har et langt intervju med seg selv.

Romarheim forklarer at definisjonen rundt terror er omdiskutert, men noen fellespunkter er at terroristen ønsker å utøve makt, få oppmerksomhet rundt en sak og påvirke andre enn de som blir direkte angrepet.

Psykologisk havari Videre sier Romarheim at Breivik skiller seg ut på det sosiale planet, ved at han i det såkalte manifestet kutter sosiale bånd til alle de som står nær han.

- Han nevner martyrvideoer, men den typen videoer pleier å handle om kampen, og de pleier å være positive til sine nærmeste. Dette er av en annen støpning, det er stygt skrevet om nær omgangskrets, og det er bilder av nær familie. Dette er elementer av pykologisk havari. Her er alt gått helt galt.

På grunn av manifestets form leser terrorforskeren det som et utvidet selvmordsbrev.

- Jeg oppfatter det slik at han regner livet sitt som over.

Nettopp på grunn av Breiviks ønske om oppmerksomhet tror Romarheim at Breivik kommer til å anke saken:

- Han kommer ikke til å abdisere muligheten til å holde nye taler i lagmannsretten, eneste grunn til at han ikke skulle anke er om han får et sammenbrudd. At han skulle miste troen, og at det glipper for han.