Coronatiltak

Dette skiller øst og vest

Kommunene i Vestland ønsket strengere tiltak enn i Oslo-regionen. Likevel er det innført samme tiltak i de to regionene, men med ulik varighet.

NYE TILTAK: Fredag ble det innført nye tiltak i Bergen og 12 andre kommuner i Vestland. Foto: In Green / Shutterstock / NTB
NYE TILTAK: Fredag ble det innført nye tiltak i Bergen og 12 andre kommuner i Vestland. Foto: In Green / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Fredag kveld ble det innført tiltak i 13 kommuner i Vestland fylke. Tiltakene innebærer blant annet påbud om munnbind, antallsbegrensninger på private arrangementer, og krav om bordservering.

Tiltakene er identiske med tiltakene som regjeringen innførte i Oslo og 38 kommuner i Viken, torsdag.

Likevel skiller situasjonen seg på tre ulike punkter:

  • Varighet
  • Bakgrunn
  • Initiativ og omfang

«Ubestemt tid»

Tiltakene på Østlandet trådte i kraft ved midnatt natt til fredag 3. desember, og skal være i 14 dager framover. I regionen rundt Bergen, ble tiltakene innført klokka 21.00 fredag, og skal vare på «ubestemt tid».

Søndag kveld ble det også klart at regjeringen innfører de samme tiltakene i østlandskommunene Lier og Drammen fra midnatt 6. desember. Disse vil i motsetning til kommunene i nærområdet, vare på ubestemt tid. Det opplyser Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet.

Skulle det vært opp til statsforvalteren i Vestland kommune, skulle forskriften vart til 7. januar. Det bekrefter fungerende statsforvalter, Gunnar O. Hæreid til Dagbladet.

Han viser til begrunnelsen i Helsedirektoratets faglige grunnlag til Helse- og omsorgsdepartementet, publisert fredag 3. desember. Helsedirektoratet og FHI støtter kommunenes ønske om at forskriften skal vare til 7. desember.

I et vedlagt bred fra statsforvalteren står det:

- Vi mener forskriften bør vare til og med 7. januar, og at det innen da bør gjøres en vurdering av forlenging. Erfaring viser at vi trenger minst 14 dager for å kunne vurdere effekten av tiltak. Når vi etter 14 dager kommer tett opp til en julehøytid som til vanlig fører med seg stor mobilitet, mener vi at det i første omgang er fornuftig å la forskriften gjelde til og med første arbeidsuke i januar.

Ikke fulgt anbefalingen

Helse- og omsorgsdepartementet har på sin side valgt ikke å tidfeste dette. Dagbladet har fredag kveld vært i kontakt med departementet. De har ikke svart på hvorfor de ikke valgte å følge anbefalingen, men viste til Helsedirektoratet om videre spørsmål knyttet til de ulike tidsperspektivene i regionen.

Divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet forklarer at denne forskjellen skyldes at det var kommunene i Vestland som selv ønsket å ha tiltak over en lengre periode.

- Derfor anbefalte Helsedirektoratet og FHI dette, skriver Torgersen i en e-post, og legger til:

- Tiltakene vil bli vurdert fortløpende i begge områder. Hvor lenge de blir opprettholdt, er avhengig av hvor god effekt de har.

Vestland: Overbelastet helsevesen

I Helsedirektoratets faglige grunnlag kommer det fram at bakgrunnen for de nye tiltakene i Vestland er stigende coronasmitte over tid, stor pågang av pasienter, og høye tall på sykemeldinger og annet fravær i helsetjenestene både i kommunene og på sykehusene.

I tillegg er personellet generelt slitne, og sykehusene i regionen er i gul beredskap.

- Både kommuneoverlegen og Helse Bergen har skildret situasjonen som svært utfordrende. Kommunene og sykehusene i regionen er overbelastet, og de er i ferd med å nærme seg en kritisk situasjon, skriver Helsedirektoratet.

I direktoratets vurdering trekkes også utbruddet av den nye omikron-varianten fram.

- Den øker behovet for å få ned smittetrykket i regionen, slik at en kan håndtere et slikt utbrudd.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad forteller om omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Vis mer

Oslo-regionen: Omikron

Mens man i Vestland i hovedsak vektla presset på helsevesenet, var det dette ikke blant begrunnelsen i Helsedirektoratets faglige grunnlag i forbindelse med tiltakene i øst.

Her var det omikron-utbruddet i Oslo som først og fremst ble trukket fram. Helsedirektoratet og FHI foreslo en tiltakspakke for å avgrense utbruddet og forsinke spredningen videre i samfunnet.

Det kommer også fram at helsemyndighetene var involvert i prosesser i Viken for å få på plass forsterkede regionale tiltak, spesielt i nedslagsområdet til Akershus Universitetssykehus.

- Omikron-utbruddet framskyndet denne prosessen, står det.

Ønsket strengere tiltak

Det tredje som skiller de to regionene er hvem som tok initiativet. I Oslo og Viken var det regjeringen som besluttet å innføre tiltakene, etter å ha vært i møte med kommunene. I Vestland kom initiativet fra statsforvalter og kommunene.

Vestland tok også til orde for enda strengere tiltak enn Oslo-regionen. I brevet fra statsforvalteren kommer det fram at kommunene ønsket enda strengere påbud knyttet til hjemmekontor og smittevern på arbeidsplasser. Dette begrunner kommunene med at «Bergens-området skiller seg fra Oslo-regionen på vesentlige punkter».

- Helsedirektoratet ser innvendingene, men anbefaler at regjeringen fastsetter lik beslutning som for Oslo-regionen.

I tillegg ønsket regionen å forskriftsfeste en fritidskarantene for barn og voksne. Helsedirektoratet skriver i sin vurdering at de sammen med FHI vil komme tilbake til om dette er noe som bør innføres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer